W skrócie
Aby spleśniały chleb nie wylądował w koszu, warto kupować bochenki przygotowane na zakwasie i nie przechowywać ich w plastikowych woreczkach. Dzięki temu będą dłużej świeże. Chleb na zakwasie może być dobry do jedzenia nawet przez 5 dni. Jednak, gdy zacznie twardnieć, można zrobić pyszne dania z czerstwego chleba.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania z czerstwego chleba
Jak odświeżyć chleb? Wypróbuj nasze sposoby
Chleb w jajku
Posiłek znany z czasów studenckich. Wystarczyło mieć wczorajszy chleb, jajka i wodę. W wersji bogatszej zamiast wody używano mleka. Jajka rozkłócano z wybranym płynem i moczono w nim kromki chleba. Następnie smażono na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem. Prawdziwy klasyk bieda obiadów.
Pain perdu, czyli tosty francuskie
We Francji tradycyjnie przygotowuje się pain perdu, czyli zagubiony, stracony chleb. Na świecie danie znane jako tosty francuskie. Najczęściej przygotowuje się je z czerstwej brioszki lub chałki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć też chleba. Jest to francuska wersja chleba w jajku podawana na słodkie śniadania. Do masy mleczno-jajecznej dodaje się szczyptę cukru, startej gałki muszkatołowej, a niektóre przepisy polecają dodać odrobinę soku z pomarańczy. Można je smażyć na klarowanym maśle i podawać z miodem lub konfiturą pomarańczową.