W skrócie
Czym jest dzika róża?
Krzewy z kolcami o wzniesionych lub pnących pędach należą do rodziny różowatych (Rosaceae). Popularne kwiaty mają pięć płatków w różowym, białym, żółtym lub czerwonym kolorze. Głóg to potoczne określenie owocu pozornego otoczonego zmięśniałym dnem kwiatowym. Często jest mylony z dziką różą. Warto wiedzieć, że dzika róża jest innym gatunkiem, ma więcej białych nasion, jaśniejszy kolor i inaczej wyglądające liście niż głóg.
Kliknij przycisk, aby dowiedzieć się więcej o dzikiej róży
Sok z dzikiej róży – przepis do rozgrzewającej herbaty
Liczba porcji: na 2 butelki.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg owoców dzikiej róży,
- 1 l wody + 500 ml do rozcieńczenia,
- 1 łyżkę soku cytrynowego
- 250 g cukru kryształu.
Jak zrobić sok z dzikiej róży?
Przygotowanie:
- Owoce dzikiej róży należy umyć i umieścić w garnku o grubym dnie.
- Następnie dziką różę trzeba zalać wodą i podgrzewać przez 10-15 minut.
- Wywar z dzikiej róży trzeba odcedzić do dużego garnka i dolać około 500 ml wody.
- Do otrzymanego soku należy dolać sok z cytryny.
- Sok z dzikiej róży należy gotować przez następne 15 minut i ponownie odcedzić.
- W gorącym soku trzeba rozpuścić cały cukier.
- Tak powstały sok z owoców dzikiej róży, można przelewać do butelek.
- Jeśli sok z dzikiej róży ma przetrwać do zimy, to warto pasteryzować go przez 15 minut około 90 stopni Celsjusza.
- Sok z dzikiej róży należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w kuchni.
Zastosowanie soku
Sok z dzikiej róży to doskonały dodatek do domowego napoju orzeźwiającego lub do gorącej herbaty na długie, zimowe wieczory. Ważne, aby zebrać dojrzałe owoce dzikiej róży. Wiele osób zbiera owoce dzikiej róży jak najpóźniej, aby owoce zdążyły przemarznąć. Szczególnie nalewka z dzikiej róży wymaga, aby owoce spędziły w zamrażarce 24 lub 48 godzin.
Dzika róża – właściwości
Dzika róża jest znakomitym źródłem witaminy C. Dzika róża zwiększa apetyt, działa moczopędnie, wzmacnia organizm i hamuje krwawienie. Warto pamiętać, że dzika róża pomaga prewencyjnie w chorobach układu krwionośnego. Poza tym w owocach dzikiej róży znajduje się:
- karoten,
- witaminy z grupy B,
- garbniki,
- kwas cytrynowy,
- kwas jabłkowy.
Zastosowanie dzikiej roży
Dzika róża (rosa canina) jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Jako przyprawę wykorzystuje się płatki kwiatów i owoce. Najwięcej owoców dzikiej róży zbieranych jest we wrześniu. Wtedy przetwarza się je na marmoladę, pastę lub suszy. Pasta z dzikiej róży może wzbogacić smak sosu do dziczyzny. We Francji dzika róża służy do aromatyzowania alkoholi. W kuchni bałkańskiej używa się konfitur z płatków róży. Susz z dzikiej róży stosowany jest do rozgrzewających naparów i herbatek na zimę. Ponadto z owoców można zrobić:
- syrop z dzikiej róży,
- sok z dzikiej róży,
- dżem z dzikiej róży,
- ocet różany,
- wodę różaną.
Zobacz więcej na temat owoców dzikiej róży:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Źródło:
- „Rośliny przyprawowe”, B. Hlava, D. Lanska
Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?