Jak przechowywać koperek? Te proste triki gwarantują świeżość na długo. Pożegnaj się ze zwiędłymi ziołami

Anna Daniluk
Podpowiadam, jak przechowywać koperek, aby zachował świeżość na długo.
Podpowiadam, jak przechowywać koperek, aby zachował świeżość na długo. freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Świeży koperek to zielenina, bez której trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Aromatyczny, świeży i pełen smaku – pogłębia smak ziemniaków, zupy, ryb i sałatek. Ale co zrobić, kiedy masz go za dużo? Nie pozwól, żeby się zmarnował. Poznaj niezawodne sposoby, jak przedłużyć świeżość kopru i ciesz się jego smakiem przez cały rok.

W skrócie:

Jak przechowywać świeży koperek w lodówce?

Na początku możesz zastanawiać się, czy wkładać go do lodówki. To dobry pomysł! Zacznij od dokładnego przemycia koperku pod zimną wodą. Jednak dokładnie i delikatnie osusz go papierowym ręcznikiem lub sięgnij po wirówkę do sałaty. Potem:

  • Owiń koperek w lekko wilgotny ręcznik papierowy.

  • Włóż do foliowego woreczka lub zamykanego pojemnika.

  • Przechowuj w szufladzie na warzywa – tam panuje najlepszy mikroklimat. Tak przechowywany koperek zachowa świeżość nawet do tygodnia.

Jak przechowywać koperek w słoiku?

To metoda, którą pokochają miłośnicy świeżości i porządku. Wlej do czystego słoika odrobinę zimnej wody (1-2 cm). Następnie wstaw do niego koperek na stojąco. Ten widok może przypominać kwiaty włożone do wazonu. Następnie załóż na słoik foliowy woreczek i zabezpiecz gumką recepturką. Tak przygotowane zioła wstaw do lodówki. Wymieniaj wodę co 2 dni. Dzięki tej metodzie koperek przetrwa nawet 10 dni.

Jak przechowywać koperek bez mrożenia?

Jeśli nie chcesz korzystać z zamrażarki, postaw na suszenie lub zasolenie. Aby wysuszyć nadmiar koperku, rozłóż go na papierze pergaminowym i susz w suchym, przewiewnym miejscu lub w piekarniku (temperatura 40°C, drzwiczki uchylone). Potem przechowuj w szczelnie zakręconym słoiku. Zasolenie koperku również wydłuża jego przydatność do spożycia. Wymieszaj koperek z solą (proporcja 1 łyżka soli na szklankę koperku), włóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Sprawdzi się do dosmaczenia zup i sosów.

Jak mrozić koperek?

Mrożenie to najprostszy sposób na zatrzymanie smaków i zapachów lata. Umyj, osusz i posiekaj koperek. Rozdziel go na porcje – możesz użyć foremek na lód lub małych woreczków strunowych. Dzięki temu będą poręczniejsze do użycia i nie musisz rozmrażać całego opakowania, tylko wziąć potrzebną ilość. Podzielony na kawałki włóż do zamrażarki.

Jak przechowywać koperek w zamrażarce? – trzymaj go w szczelnych pojemnikach lub woreczkach próżniowych, by nie chłonął zapachów z zamrażarki. Tak zabezpieczony wytrzyma nawet do 8 miesięcy.

Klęska urodzaju, czyli co zrobić z dużą ilością koperku?

Nie panikuj, a skutecznie działaj. Masz mnóstwo opcji. Podpowiadam trzy najłatwiejsze o pełnym smaku:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  1. Zmiksuj koperek z oliwą i czosnkiem, a powstanie koperkowe pesto. Zrób masło koperkowe – wymieszaj z masłem, rozłóż w folii spożywczej, uformuj wałek i zamroź, a następnie krój na plastry. W takiej formie znakomicie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa, pieczonych ziemniaków lub smażonej ryby.

  2. Koperek dodaj do octu lub oliwy, a powstanie aromatyczny dodatek do sałatek.

  3. Zrób sól koperkową. Zmieszaj posiekany koperek z grubą solą, susz i przechowuj w słoiku.

Te sposoby możesz także wykorzystać do zrobienia zapasów. Dzięki temu nawet w środku zimy dodasz do domowego rosołu zapach i smak letnich obiadów.

Najważniejsze, aby nie dać koperkowi zwiędnąć. Wtedy nic się nie zmarnuje. Co więcej, przechowuj go mądrze, mroź śmiało, eksperymentuj z zasoleniem, suszeniem i aromatyzowaniem oleju. A kiedy zimą otworzysz słoik z koperkiem albo wyjmiesz kostkę koperkowego masła z zamrażarki, podziękujesz sobie za gospodarne myślenie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni