Zapiekanki z pieczarkami z PRL-u. Prosta i genialna przekąska. Przepis na kultowe zapiekanki, które zrobisz w 15 minut

Ingrid Hintz-Nowosad
Ingrid Hintz-Nowosad
Zapiekanka – przekrojona w poprzek długa bułka, na którą nakładano farsz z surowych pieczarek, czasami posiekaną cebulę oraz tarty ser, zapiekana w podgrzewaczu i polewana keczupem – stała się jednym z symboli PRL-u. Farsz można też wzbogacić o kawałki szynki
Zapiekanka – przekrojona w poprzek długa bułka, na którą nakładano farsz z surowych pieczarek, czasami posiekaną cebulę oraz tarty ser, zapiekana w podgrzewaczu i polewana keczupem – stała się jednym z symboli PRL-u. Farsz można też wzbogacić o kawałki szynki gettyimages.com/artlensfoto
Zapiekanki z pieczarkami, serem i keczupem — kultowy PRL-owski przysmak. Kupowane z budek i przyczep kempingowych na ulicach i bazarach. Dzisiaj mówi się o zapiekankach, że to fast food PRL-u, pierwszy polski street food. Jak przygotować zapiekanki w domu? Sprawdź przepis na chrupiące, pyszne bagietki z dodatkami.

Spis treści

Fast foody z PRL-u

Zapiekanka – przekrojona w poprzek długa bułka, na którą nakładano farsz z surowych pieczarek, czasami posiekaną cebulę oraz tarty ser, zapiekana w podgrzewaczu i polewana keczupem – stała się jednym z symboli PRL-u.

Dzisiaj zapiekanki są gastronomiczną atrakcją turystyczną – w anglojęzycznych przewodnikach zapiekanka pojawia się jako polska grillowana kanapka (ang.
Dzisiaj zapiekanki są gastronomiczną atrakcją turystyczną – w anglojęzycznych przewodnikach zapiekanka pojawia się jako polska grillowana kanapka (ang. - polish grill sandwich), najlepsza polska kanapka zwana zapiekanką (the best polish sandwich called zapiekanka). gettyimages.com/artlensfoto

Oprócz zapiekanek w latach 70. i 80. XX wieku – za polski street food z czasów PRL-u można też uznać:

  • kawałki kurczaka z rożna na tacce z pieczywem;
  • kiełbasę z rożna z bułką i kleksem musztardy na papierowej tacce;
  • polskie hot-dogi – wydrążone bułki nadziewano na rozgrzane rdzenie, w otwór wsuwano parówkę z parówką lub kaszankę i ogórek kiszony.
Warszawa 05.1989. Strona Wschodnia ulicy Marszałkowskiej, a w tle budka z zapiekankami
Warszawa 05.1989. Strona Wschodnia ulicy Marszałkowskiej, a w tle budka z zapiekankami PAP/Ireneusz Sobieszczuk

Zapiekanka z pieczarkami - jeden z symboli PRL-u

W latach 70. XX wieku Polska Zjednoczona Partia Robotnicza dała przyzwolenie na kontrolowany rozwój wolnego rynku — w tym prywatnej działalności w branży gastronomicznej. Na ulicach, w centrach miast i miasteczek, przy targowiskach i bazarach pojawiły się wtedy przyczepy kempingowe przerobione na coś w rodzaju „food trucka”. Z tych budek, przez okienka sprzedawano między innymi zapiekanki z pieczarkami i innymi dodatkami.

Przyczepka Kraków 12.08.1985. Mała gastronomia, budka z zapiekankami w przyczepie kempingowej, przy ulicy Świętokrzyskiej w dzielnicy Krowodrza
Przyczepka Kraków 12.08.1985. Mała gastronomia, budka z zapiekankami w przyczepie kempingowej, przy ulicy Świętokrzyskiej w dzielnicy Krowodrza PAP/Stanisław Gawliński

Zapiekane bułki z pieczarkami, serem i keczupem cieszyły się ogromną popularnością.
Kto chodził do podstawówki w latach 80. XX wieku, może pamiętać, jak na zajęciach ZPT – jeżeli szkoła miała kuchenki z piekarnikami – przygotowywano właśnie zapiekanki.

Gdy na początku lat 90. XX wieku do Polski wszedł McDonald’s – wiele budek z zapiekankami przestało istnieć. Jednak zapiekanki przetrwały. Dzisiaj są rozpoznawalną polską przekąską — gastronomiczną atrakcją turystyczną – w anglojęzycznych przewodnikach zapiekanka pojawia się jako polska grillowana kanapka ( ang. - polish grill sandwich), najlepsza polska kanapka zwana zapiekanką (the best polish sandwich called zapiekanka), czy jako sławna polska pizza zwana zapiekaną (the famous Polish pizza known as zapiekanka). Według użytkowników serwisu Tripadvisor znakomite zapiekanki można kupić w:

  • Gdańsku,
  • Gdyni,
  • Warszawie,
  • Krakowie,
  • Wrocławiu
  • i wielu innych miastach w Polsce.

Perfekcyjne zapiekanki – jak zrobić w domu?

Przepisów na domowe zapiekanki jest mnóstwo. Jedni robią je ze świeżego pieczywa posmarowanego masłem czosnkowym, inni kropią bułki oliwą, jeszcze inni — zwilżają pieczywo wodą. Jedni dodają pieczarki surowe, inni podsmażone. Są tacy, co dodają cebulę, kiełbasę, ogórek kiszony, pomidory, paprykę. Stałym dodatkiem do zapiekanek jest żółty ser.

Zapiekanka – przekrojona w poprzek długa bułka, na którą nakładano farsz z surowych pieczarek, czasami posiekaną cebulę oraz tarty ser, zapiekana w podgrzewaczu
Zapiekanka – przekrojona w poprzek długa bułka, na którą nakładano farsz z surowych pieczarek, czasami posiekaną cebulę oraz tarty ser, zapiekana w podgrzewaczu i polewana keczupem – stała się jednym z symboli PRL-u. Farsz można też wzbogacić o kawałki szynki gettyimages.com/artlensfoto

Jak zrobić zapiekankę w domu – szybki przepis na smak PRL-u

Składniki:

  • 1 długa bagietka
  • 300 g pieczarek startych na tarce,
  • 250 g żółtego sera startego na tarce,
  • keczup,
  • sól i pieprz do smaku.

Zapiekanki z pieczarkami. Przygotowanie krok po kroku

  1. Piekarnik nagrzej na 180 stopni Celsjusza.
  2. Pieczarki i ser zetrzyj na tarce. Pieczarki i część sera włóż do miski, dodaj pieprz i sól do smaku i wymieszaj. Zostaw część sera do posypania zapiekanki.
  3. Bagietkę przetnij na pół i wzdłuż.
  4. Każdą część bagietki skrop wodą i połóż na nią farsz i posyp serem.
  5. Bagietki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz do 15 minut.
  6. Zapiekanki podawaj gorące polane keczupem.

W innej wersji – bagietki przed nałożeniem farszu można posmarować domowym masłem czosnkowym, a starte lub pokrojone pieczarki można podsmażyć na patelni. Zamiast bagietek można użyć czerstwy chleb.
Są też różne szkoły posypywania zapiekanki startym serem:

  • Można posypać serem od razu po nałożeniu farszu i wstawić bułki do piekarnika na 10-15 minut.
  • Można najpierw podpiec zapiekankę z samym farszem, a potem gorące zapiekanki w piekarniku posypać serem i piec jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści.

Jak przygotować masło czosnkowe? Do miękkiego masła dodajemy posiekane ząbki czosnku, sól i pieprz i mieszamy. Takie masełko czosnkowe nakładamy na bagietkę.

Zobacz więcej zdjęć z zapiekankami:

Zapiekanka – przekrojona w poprzek długa bułka, na którą nakładano farsz z surowych pieczarek, czasami posiekaną cebulę oraz tarty ser, zapiekana w podgrzewaczu i polewana keczupem – stała się jednym z symboli PRL-u. Farsz można też wzbogacić o kawałki szynki

Zapiekanki z pieczarkami z PRL-u. Prosta i genialna przekąsk...

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

miejsce #4

KitchenAid

KitchenAid 5KFC3516EER Czerwony

429,00 zł398,97 zł-7%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie