Spis treści
Fast foody z PRL-u
Zapiekanka – przekrojona w poprzek długa bułka, na którą nakładano farsz z surowych pieczarek, czasami posiekaną cebulę oraz tarty ser, zapiekana w podgrzewaczu i polewana keczupem – stała się jednym z symboli PRL-u.

Oprócz zapiekanek w latach 70. i 80. XX wieku – za polski street food z czasów PRL-u można też uznać:
- kawałki kurczaka z rożna na tacce z pieczywem;
- kiełbasę z rożna z bułką i kleksem musztardy na papierowej tacce;
- polskie hot-dogi – wydrążone bułki nadziewano na rozgrzane rdzenie, w otwór wsuwano parówkę z parówką lub kaszankę i ogórek kiszony.

Zapiekanka z pieczarkami - jeden z symboli PRL-u
W latach 70. XX wieku Polska Zjednoczona Partia Robotnicza dała przyzwolenie na kontrolowany rozwój wolnego rynku — w tym prywatnej działalności w branży gastronomicznej. Na ulicach, w centrach miast i miasteczek, przy targowiskach i bazarach pojawiły się wtedy przyczepy kempingowe przerobione na coś w rodzaju „food trucka”. Z tych budek, przez okienka sprzedawano między innymi zapiekanki z pieczarkami i innymi dodatkami.

Zapiekane bułki z pieczarkami, serem i keczupem cieszyły się ogromną popularnością.
Kto chodził do podstawówki w latach 80. XX wieku, może pamiętać, jak na zajęciach ZPT – jeżeli szkoła miała kuchenki z piekarnikami – przygotowywano właśnie zapiekanki.
Gdy na początku lat 90. XX wieku do Polski wszedł McDonald’s – wiele budek z zapiekankami przestało istnieć. Jednak zapiekanki przetrwały. Dzisiaj są rozpoznawalną polską przekąską — gastronomiczną atrakcją turystyczną – w anglojęzycznych przewodnikach zapiekanka pojawia się jako polska grillowana kanapka ( ang. - polish grill sandwich), najlepsza polska kanapka zwana zapiekanką (the best polish sandwich called zapiekanka), czy jako sławna polska pizza zwana zapiekaną (the famous Polish pizza known as zapiekanka). Według użytkowników serwisu Tripadvisor znakomite zapiekanki można kupić w:
- Gdańsku,
- Gdyni,
- Warszawie,
- Krakowie,
- Wrocławiu
- i wielu innych miastach w Polsce.
Perfekcyjne zapiekanki – jak zrobić w domu?
Przepisów na domowe zapiekanki jest mnóstwo. Jedni robią je ze świeżego pieczywa posmarowanego masłem czosnkowym, inni kropią bułki oliwą, jeszcze inni — zwilżają pieczywo wodą. Jedni dodają pieczarki surowe, inni podsmażone. Są tacy, co dodają cebulę, kiełbasę, ogórek kiszony, pomidory, paprykę. Stałym dodatkiem do zapiekanek jest żółty ser.

Jak zrobić zapiekankę w domu – szybki przepis na smak PRL-u
Składniki:
- 1 długa bagietka
- 300 g pieczarek startych na tarce,
- 250 g żółtego sera startego na tarce,
- keczup,
- sól i pieprz do smaku.
Zapiekanki z pieczarkami. Przygotowanie krok po kroku
- Piekarnik nagrzej na 180 stopni Celsjusza.
- Pieczarki i ser zetrzyj na tarce. Pieczarki i część sera włóż do miski, dodaj pieprz i sól do smaku i wymieszaj. Zostaw część sera do posypania zapiekanki.
- Bagietkę przetnij na pół i wzdłuż.
- Każdą część bagietki skrop wodą i połóż na nią farsz i posyp serem.
- Bagietki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz do 15 minut.
- Zapiekanki podawaj gorące polane keczupem.
W innej wersji – bagietki przed nałożeniem farszu można posmarować domowym masłem czosnkowym, a starte lub pokrojone pieczarki można podsmażyć na patelni. Zamiast bagietek można użyć czerstwy chleb.
Są też różne szkoły posypywania zapiekanki startym serem:
- Można posypać serem od razu po nałożeniu farszu i wstawić bułki do piekarnika na 10-15 minut.
- Można najpierw podpiec zapiekankę z samym farszem, a potem gorące zapiekanki w piekarniku posypać serem i piec jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści.
Jak przygotować masło czosnkowe? Do miękkiego masła dodajemy posiekane ząbki czosnku, sól i pieprz i mieszamy. Takie masełko czosnkowe nakładamy na bagietkę.
Sprawdź także: Street food po polsku. Rurki z kremem i zapiekanka na podium. Zobacz ranking 6 popularnych dań do zjedzenia na ulicy według Taste Atlas
Zobacz więcej zdjęć z zapiekankami:
Zapiekanki z pieczarkami z PRL-u. Prosta i genialna przekąsk...
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Smaki dzieciństwa dla fanów pieczarek. Wypróbuj tanie pulpety w sosie pieczarkowym
- Poznajesz te produkty? To marki spożywcze, które przetrwały PRL. Zobacz, czy je znasz
- Jak wyglądała kuchnia w PRL-u? Prodiż i talerze z Włocławka to nie wszystko
- Księga skarg i zażaleń w PRL-u. Kasjerka robiła manikurę, a klient musi się wyszumieć
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?