Rosół, przepis na bulion z mięsem oraz wegetariański. Wzmacnia odporność. Sprawdź kalorie i właściwości odżywcze rosołu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Rosół wzmacnia odporność. Jest pyszny, sycący i bardzo zdrowy. Sprawdź nasze porady, jak go przygotować. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestami.
Rosół wzmacnia odporność. Jest pyszny, sycący i bardzo zdrowy. Sprawdź nasze porady, jak go przygotować. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestami. Ipsilon / AKPA
Udostępnij:
Dobroczynne działanie tradycyjnego, domowego rosołu znane jest od lat. Gdy pojawiał się katar, grypa czy przeziębienie, nasze mamy i babcie podawały go choremu na wzmocnienie. Z tą mądrością nie ma co polemizować! Co ważne, ciepły bulion rozgrzewa, a z dodatkiem warzyw, mięsa i makaronu– może stanowić pyszny, sycący posiłek tak nam potrzebny, szczególnie jesienią i zimą. Sprawdź nasz przepis na domowy rosół na mięsie i kościach oraz wege. Piszemy też, ile taki wywar ma kalorii i jakie właściwości odżywcze.

Spis treści

Właściwości odżywcze rosołu – zdrowie i tradycja

Jesienią i zimą wracając do domu często mamy ochotę na ciepły posiłek, który rozgrzeje nas po deszczowym czy pochmurnym dniu. Bardzo dobrze w tej roli sprawdzi się kubek aromatycznego bulionu lub pełny talerz rosołu z makaronem, warzywami i kawałkami mięsa. Taka zupa nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa.

Warto wiedzieć, że:

  • Znany i ceniony od lat rosół dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów takich, jak: witamina B2, witamina B12, potas, selen, cynk, miedź, wapń i fosfor. Działa dobroczynnie na nasze jelita, wspiera metabolizm i wzmacnia stawy.
  • Bulion można przygotować na mięsie, rybie lub na samych warzywach.
  • Bulion na mięsie i kościach, czyli tradycyjny rosół, wspiera organizm przy infekcjach i wspomaga prawidłową funkcję układu odpornościowego. Dostarcza nam także sporo wapnia i żelaza.
  • Bulion rybny to natomiast skarbnica kolagenu, który wpływa korzystnie na naszą skórę i cerę.
  • Rosół może być także pomocny w stanach zapalnych, chorobach jelit (np. przy zespole nieszczelnego jelita) oraz przy słabych kościach i stawach.
  • Im dłużej gotujemy rosół, szczególnie na dużej liczbie kości szpikowych i mięsie, tym jest zdrowszy.

Ile tradycyjny rosół ma kalorii?

To, że rosół jest pożywny i zdrowy, to oczywiste. Wiele osób zainteresuje też z pewnością fakt, ile taki wywar ma kalorii. Według amerykańskiej Food Data Central, wartość odżywcza 100 g domowego rosołu drobiowego to 36 kcal.

Przepis na bulion z warzyw. Pyszna zupa wege

Włoszczyzna, czyli warzywa, jakie dodajemy do rosołu, to marchewka, pietruszka, seler, por i cebula.
Włoszczyzna, czyli warzywa, jakie dodajemy do rosołu, to marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. pixabay

Bulion z warzyw przygotowujemy z tzw. włoszczyzny. W sklepach możemy kupić gotowe, zebrane w jedną porcję zestawy lub skompletować włoszczyznę samodzielnie.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1/3 selera
  • 2 pietruszki
  • duża cebula
  • por
  • natka pietruszki
  • liść kapusty włoskiej

Przygotowanie
Warzywa należy umyć i obrać. W dużym garnku wlewamy ok. 2 l wody i wkładamy obrane warzywa. Warto dodać także łyżkę oliwy, oleju rzepakowego lub kokosowego. Dodatek roślinnego tłuszczu sprawi, że witaminy z warzyw będą lepiej przyswajalne.

Piękny kolor bulionu uzyskamy dzięki opaleniu cebuli, tzn. obraną kładziemy na patelni lub bezpośrednio na kuchence gazowej i trzymamy tak długo, aż się nieco przypali.

Dla smaku warto dodać jeszcze pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy.

Bulion gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pyszny smak uzyskamy dodając do bulionu pod koniec gotowania ząbek czosnku.

Przepis na rosół z mięsa i kości. Jak zrobić idealny wywar?

Przygotowanie bulionu jest bardzo proste, jednak zajmuje sporo czasu. Rosół z kurczaka gotujemy co najmniej godzinę, a z wołowiny nawet 2 godziny.
Przygotowanie bulionu jest bardzo proste, jednak zajmuje sporo czasu. Rosół z kurczaka gotujemy co najmniej godzinę, a z wołowiny nawet 2 godziny.

Składniki:

By przygotować bulion na mięsie, potrzebujemy:

  • porcja mięsa: kurczak, kaczka, wołowina, cielęcina, królik, indyk
  • włoszczyznę (marchew, seler, pietruszka, por, cebula i natka pietruszki)
  • pieprz, sól.

Przygotowanie
Mięso dokładnie myjemy, kroimy na części i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy powoli pod przykryciem.

Bardzo ważne jest szumowanie rosołu, tzn. za pomocą łyżki cedzakowej należy zbierać pianę na powierzchni bulionu. Jeśli tego nie zrobimy, rosół nie będzie klarowny.

Warzywa myjemy i dodajemy do rosołu. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Nasza porada: najsmaczniejszy rosół uzyskamy, jak połączymy kilka rodzajów mięsa, np. drób i cielęcinę czy drób i wołowinę.

Bulion jako baza dla potraw. Co możesz dodać do wywaru?

Bulion, zarówno warzywny, jak i mięsny, stanowi doskonałą bazę dla wielu potraw. Wystarczy dodać ulubione warzywa, kawałki mięsa, ryby, do tego makaron, pierożki czy klopsiki, a uzyskamy pyszne, ciepłe danie, które nas pożywi i wzmocni.

Do bulionu możesz dodać:

  • pierożki z mięsem,
  • pulpeciki drobiowe,
  • kawałki tofu,
  • grzanki z serem,
  • ulubione warzywa,
  • grzyby,
  • papryczkę chili,
  • jajko,
  • lane kluski,
  • kaszę.

Nasza porada: warto przygotować większą porcję bulionu i część zamrozić w odpowiednich pojemnikach. Gdy chcemy zjeść ciepłą zupę, wystarczy rosół rozmrozić i podgrzać.

Sprawdź polecane przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie