![Potrawy z PRL, które jadaliśmy codziennie. Skusicie się teraz na takie dania? [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/bc/27/6139c4bf919c1_o_xsmall.jpg)
Potrawy z PRL, które jedliśmy codziennie
Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego,...

Obrzydlistwa rodem z PRL. Jak my mogliśmy to jeść?!
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na...

Gdzie iść na grzyby? Zobacz mapę grzybów w Polsce online
Główny sezon na grzyby przypada na koniec sierpnia, wrzesień i październik. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można je znaleźć, przydatna może być mapa grzybów...

Na Jadwisi kapustę się kisi? Tradycyjne terminy kiszenia kapusty
Moja kapusta już pęka na grządce. Czy mogę już ją posiekać i zacząć kisić? To pytanie padało już w sierpniu, powtarza się we wrześniu. W tradycyjnym podejściu...

Różne odmiany znajomych owoców i roślin. Wśród nich żółte buraki. Co jeszcze?
Przyzwyczailiśmy się do tego, co wydaje nam się być oczywiste. Czerwone truskawki, żółta kukurydza, czerwony miąższ arbuza, białe ząbki czosnku, czy...

Nie tylko dzyndzałki. Oto 7 tradycyjnych dań regionalnych kuchni Warmii i Mazur
Słyszeliście o dzyndzałkach z hreczką? Ten specjał jest dobrze znany w województwie warmińsko–mazurskim. Na liście tradycyjnych produktów Ministerstwa Rolnictwa...

Prosty dodatek do ziemniaków. Poznaj przepis na gzik jak z Wielkopolski
Pyry z gzikiem to klasyczny przepis z ziemniaków wywodzący się z Poznania. Prostota tego dania podbiła podniebienia smakoszy w całym kraju. Najważniejszym...

Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego wyśmienite paszteciki
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne drożdżowe paszteciki. To idealny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i...

Delikatna sztuka mięsa jak dawniej. Wypróbuj przepis z aromatycznym składnikiem
Tradycyjna sztuka mięsa to wołowina ugotowana z dodatkiem warzyw. Elegancka wersja dania gotowana jest ze szpondra. Potrawa na codzienny obiad podawana była z...

Pamiętasz kuchnie z PRL-u? Zobacz zdjęcia i sprawdź, czy poznajesz kultowe przedmioty
W PRL-u wnętrza kuchni Polaków często były bardzo do siebie podobne, bo meble i akcesoria produkowano na masową skalę. Nawet upolowanie w sklepie podstawowych...

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Odkryj sposób na farsz z ryżem i mięsem mielonym
Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Można zrobić zdrowszą wersję gołąbków, używając...

Nie tylko pierekaczewnik. Polecamy 7 tradycyjnych dań do wypróbowania na Podlasiu
Jedliście kiedyś pierekaczewnik lub hałuszki? Jeśli nie, to możecie wybrać się na Podlasie, aby skosztować wymienionych specjałów. Dania zjecie nie tylko w...

Nazwa tej zupy jest nieco myląca, ale danie jest proste. Mięsożercy będą zachwyceni
Kwaśny klops to sycąca i pyszna zupa, popularna szczególnie w kuchni kujawsko-pomorskiej. Podpowiadam, jak prosto możesz ją przygotować. Taki obiad z pewnością...

Grillowane warzywa na lunch. Wypróbuj 5 przepisy na dobrze przyprawione jarzyny
Grillowane warzywa to pyszna i zdrowa propozycja na rodzinny obiad lub imprezę w gronie przyjaciół. Chrupiące warzywa z grilla to smaczny dodatek do mięs lub...

Bryzol jak z PRL-u. Przypominamy przepis na mięso rozpływające się w ustach
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu....

Ryba belona to skarb, co roku wielu stara się ją złowić. Ile kosztuje?
Amatorzy morskich połowów uwielbiają maj i czerwiec. Tylko przez kilka tygodni można zaprzyjaźnić się z jedną z najdziwniejszych ryb, która przypływa do Bałtyku...

Magda Gessler: Radziłabym Polakom zacząć podróżować po smakach Polski [ROZMOWA]
Magda Gessler to autorytet kulinarny, najbardziej znana polska restauratorka, autorka książek kucharskich. Od kilkunastu lat prowadzi "Kuchenne rewolucje" -...
![Magda Gessler w Tarnobrzegu i "Kuchenne rewolucje" w Przędzelu koło Niska. Byliśmy tam [ZDJĘCIA]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/75/5b/645e799f655fd_o_xsmall.jpg)
Magda Gessler w Tarnobrzegu i jej "Kuchenne rewolucje" [ZDJĘCIA]
Przez cztery ostatnie dni Magda Gessler z ekipą programu "Kuchenne rewolucje" w Przędzelu (powiat niżański) "reanimowała" kolejny lokal gastronomiczny. To...

Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
Sałatka ziemniaczana to popularny i pyszny dodatek do dań z grilla. Sprawdzi się idealnie na każdej imprezie. Proponuję przepis na sałatkę z młodych ziemniaków...

Makaron też ma swoje rodzaje. Do czego farfalle, do czego penne?
Pszenny, razowy, sojowy, z soczewicy – do wyboru, do koloru. Na sklepowych półkach spotkamy różne rodzaju makaronu, nawet dla wegan i wegetarian, najczęściej...

Wybrano najlepsze zupy na świecie! Jak wypadły polskie specjały?
Portal TasteAtlas przedstawił ranking najlepiej ocenianych zup na całym świecie. W zestawieniu znalazło się kilku przedstawicieli z Polski. Jak nasze specjały...

Jajko królem Wielkanocy. Prosty i niezawodny test świeżości jajka
Dlaczego jajko jest tak mocno związane ze Świętami Wielkanocnymi? To symbol wiosennego odrodzenia i płodności. Wielkanoc to wspólne malowanie pisanek. Wielkanoc...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 15 godzin temu w kategorii Magazyn
Dodano 17 godzin temu w kategorii Parkingi
Dodano 18 godzin temu w kategorii Agencja pracy
Dodano 18 godzin temu w kategorii Sklep