
Jajko królem Wielkanocy. Prosty i niezawodny test świeżości jajka
Dlaczego jajko jest tak mocno związane ze Świętami Wielkanocnymi? To symbol wiosennego odrodzenia i płodności. Wielkanoc to wspólne malowanie pisanek. Wielkanoc...
![Potrawy z PRL, które jadaliśmy codziennie. Skusicie się teraz na takie dania? [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/bc/27/6139c4bf919c1_o_xsmall.jpg)
Potrawy z PRL, które jedliśmy codziennie
Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego,...

Odkrywamy lokalne smaki przed Wielkanocą. Tych 9 regionalnych szynek warto spróbować
Szynka pieczona w chlebie, szynka indycza, a może świąteczna szynka kujawska z kością zagości na twoim stole? Przed zbliżającą się Wielkanocą zaglądamy na Listę...

Kiedy przypada Wielkanoc 2023? Sprawdź znajomość polskich tradycji i zwyczajów
Wielkanoc w 2023 roku przypada w niedzielę 9 kwietnia. Dzień później obchodzony jest Poniedziałek Wielkanocny, czyli śmigus-dyngus. Przyjrzeliśmy się historii,...

Kluski leniwe z serem. Przepis na szybki i pyszny obiad
Kluski leniwe to popularne danie kuchni polskiej. Są tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie białego sera, jajek i mąki pszennej, by w 15...

Jajka w sosie chrzanowym przywołują wspomnienia. To prosty pomysł na Wielkanoc
Jajka w sosie chrzanowym są daniem nieskomplikowanym i bardzo szybkim do wykonania. Do jego przygotowania wystarczą składniki, które zazwyczaj każdy ma w...

Te zioła są prawie zapomniane, choć wspaniale smakują i wspierają zdrowie
Zioła w kuchni nie tylko poprawiają smak potraw, ale także wspierają ich trawienie. W tej roli sprawdza się wiele gatunków roślin, jednak te o szczególnie...

Bulion warzywny. Zobacz najlepszy przepis na zdrowy i aromatyczny bulion
Pyszny i rozgrzewający bulion warzywny to najlepsza zupa na pochmurne dni. Możesz podać go z makaronem, grzankami lub użyć jako bazę innych potraw np. zupy...

Czy warto jeść śledzie? Sprawdź, ile kalorii mają te ryby i jak można je podawać
Śledzie szczególnie popularne stają się podczas ostatków i w okresie Wielkiego Postu. To tłuste ryby o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych...

Śledzik, czyli ostatki. Co jadano podczas ostatniego dnia karnawału?
Karnawał dobiega końca, a wraz z nim wesołe imprezy i zabawy. Śledzik, zwany także podkoziołkiem lub ostatkami, w 2023 roku wypada we wtorek – 21 lutego. Jaka...

Smak tych pączków poznał marszałek Piłsudski. Historia rodzinnej cukierni w Warszawie
Drożdżowe ciasto z nadzieniem – tak można zdefiniować pączka. Proste, prawda? Jednak są miejsca, gdzie te wyroby smakują wyjątkowo. Zwłaszcza w tłusty czwartek....

Pożywna zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny. Sycące danie dla całej rodziny
Zupa ogonowa to danie, które tradycyjnie gotowały nasze mamy i babcie. Ten rodzaj zupy szczególnie popularny był w PRL-u. Wtedy ogony wołowe nadawały...

Gruszki ze skwarkami, czyli dziwne polskie potrawy regionalne. Spróbujesz?
Staropolskie potrawy kojarzą nam się z nieco innym zestawem przepisów, niż ten, który na co dzień gości w naszych kuchniach. Wśród tradycyjnych smakołyków z...

Bigos noworoczny na szczęście. Takie ma składniki według kanonu polskiego bigosu
Bigos zjedzony 1 stycznia ma w nowym roku przynieść szczęście. Przesąd ten znany jest też w Holandii i Niemczech. Jakie są niezbędne składniki prawdziwego...

Bez tych potraw nie wyobrażamy sobie Wigilii. Zobacz, co musi się znaleźć na stole
Może być ich 12, 9 lub 7, ale muszą być. Potrawy wigilijne to coś, bez czego nie sposób wyobrazić sobie tej wyjątkowej kolacji 24 grudnia. Są dania, których z...

Galareta ananasowa na Wigilię. Przepisy na Boże Narodzenie z XIX wieku i PRL-u
Zmiany zachodzące w przepisach na wigilię i święta Bożego Narodzenia od ponad stu lat, możemy obserwować, sięgając po ówczesne książki kucharskie. Wiele z nich...

Przepis na opłatek wigilijny. Tak zrobisz opłatek w domu – wystarczą 3 składniki
Dzielenie się z bliskimi opłatkiem to jedna z najtrwalszych i zarazem najpiękniejszych polskich tradycji wigilijnych. Opłatek wigilijny można kupić w każdej...

Kołacz na święta, czyli wyśmienite ciasto z jabłkami
Kołacz to jeden z przepisów, który śmiało może reprezentować kuchnię polską na arenie światowej. Magdalena Tomaszewska-Bolałek zamieściła przepis na kołacz z...

Pierniki – pieprzne ciastka, niegdyś oznaka luksusu. Mamy przepis z Muzeum Piernika!
Według legendy historia pierników w Polsce zaczęła się od pewniej Katarzynki i pszczół, które doradziły jej, by dodała do ciasta miodu. Przepis na pierniki...

Zobacz ranking najsmaczniejszych ulicznych potraw świata. Polskie danie w TOP 10
Jedzenie to nie tylko konieczność, ale też przyjemność i przygoda. Kuchnia zbliża ludzi, niezależnie od kultury, religii czy szerokości geograficznej. Zwłaszcza...

Przepis na rozgrzewający rosół z kurczaka zagrodowego. Jak uratować mętny rosół?
Mamy dla was sprawdzony przepis na rosół, niekoniecznie niedzielny. Podpowiadamy, jak zrobić rosół, czyli domową zupę z kurczaka zagrodowego. Nie tylko...

Tradycyjny rogal świętomarciński na 11 listopada. Certyfikowany tylko z Wielkopolski
Rogale świętomarcińskie związane są z tradycją obchodów 11 listopada, czyli dniem Świętego Marcina. Słynne słodkości z białym makiem tradycyjnie przygotowuje...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 15 godzin temu w kategorii Rozrywka erotyczna
Dodano 16 godzin temu w kategorii Meble na wymiar
Dodano 19 godzin temu w kategorii Usługi dla ludności
Dodano 19 godzin temu w kategorii Agencja pracy