Spis treści
Kuchnia włoska – buon appetito!
Kuchnia włoska i jej charakterystyka to dla wielu osób ulubiony temat rozmów przy stole. Z pewnością jest różnorodna i każdy z regionów Italii inaczej interpretuje dania narodowe.
W wielu doniesieniach pojawia się stwierdzenie, że kuchnia włoska jest kuchnią ludzi niezamożnych, ale to nie do końca prawda. Włosi z prostych składników potrafili po prostu zrobić pyszne i aromatyczne dania. Wystarczyło, że sięgali po dziko rosnące zioła, np.: tymianek, majeranek, bazylię i oregano, aby nadać potrawom wyraz.
Kliknij, aby zobaczyć produkty i dania najbardziej popularne w kuchni włoskiej
Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej
Pizza włoska
Na przykład pizza rzymska (pinsa) będzie się różniła od pizzy neapolitańskiej. W Rzymie przekąska sprzedawana jest na kawałki i ma kwadratowy kształt. Jednak w całych Włoszech pizza jest przyrządzana na cienkim spodzie z małą ilością składników, aby smaki nie przyćmiły się wzajemnie. Jako ciekawostkę możemy podać, że znana na świecie pizza hawajska, tutaj jest uznawana za profanację.
Sos boloński, a raczej ragu alla bolognese
Powszechnie znany i utożsamiany z Italią jest sos boloński. Jednak taki dodatek do potraw we Włoszech nie istnieje. W Bolonii znane jest ragu alla bolognese, które podaje się z lazanią lub tagliatelle. 17 października 1982 roku przepis na ragu alla bolognese został spisany, a jego autentyczność została zabezpieczona prawnie. Podpowiadamy jak zrobić najlepszy sos do makaronu. 5 sprawdzonych przepisów!
Risotto jak u mamy
We Włoszech popularne są też dania z ryżu. Ciekawostką jest, że we włoskim Piemoncie uprawia się ryż, który doskonale nadaje się do risotto. Kleiste i aromatyczne danie jest jednym z flagowych przysmaków, które w domach robią włoskie mamy. Najpopularniejszymi dodatkami są trufle, borowiki, białe wino, szalotki i czosnek.
Zobacz także: Przepis na lasagne
Prosciutto
Długo dojrzewająca szynka wieprzowa to prawdziwy rarytas. Smakosze potrafią zapłacić krocie za ten rodzaj wędliny. Jej wygórowana cena związana jest ze sposobem karmienia świń. Podaje się im między innymi świeże zioła z żołędziami, kasztanami i oliwkami. Następnie mięso odstawione jest do dojrzewania nawet do 48 miesięcy. Wysuszone prosciutto wykorzystuje się do kanapek, pizzy i sałatek.
Zobacz także: Jak ugotować spaghetti? Przepis na sycącą carbonarę. Dodanie śmietany to zbrodnia na tradycji
Arancini
Nadziewane kulki ryżowe smażone na głębokim tłuszczu. Przekąska przygotowywana jest zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W wersji słonej faszeruje się je mozzarellą, suszonymi pomidorami lub papryczkami.
To może cię zainteresować
Caponata
Danie pochodzi z Sycylii i jest rodzajem potrawki przyrządzonej na bazie bakłażana, cukinii i selera naciowego. Posiłek gotowany jest w przecierze pomidorowym, który doprawia się octem i kaparami. Podstawowa wersja dania jest wegetariańska, ale zdarzają się przepisy z dodatkiem ryby, owoców morza.
Sprawdź także: Kremowa polenta do obiadu. Przepis na przysmak z mąki kukurydzanej. Włosi dodają do niej ważny składnik
Tiramisu
Prosty deser bez pieczenia to prawdziwy rarytas kuchni włoskiej. Podłużne biszkopty, mascarpone, świeżo zaparzona kawa i kakao to znakomite połączenie dla miłośników słodkości. Łatwy deser można wykonać nawet 2-3 godziny przed spotkaniem w gronie rodziny i podać na domowy podwieczorek.
Więcej dań i produktów charakterystycznych dla kuchni włoskiej znajdziesz w naszej galerii.
Wypróbuj przepis na domową pizzę i zachwyć swoich gości! Warto wiedzieć, że kuchnia włoska jest podobna do kuchni greckiej. Więcej dowiesz się w naszej rozmowie z Bartkiem Kieżunem, autorem książki „Ateny do zjedzenia”.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?