Harataniec, czyli sernik inaczej. Wypróbuj przepis siostry Anastazji na warstwowe ciasto idealne do kawy i na rodzinne spotkania

Gabriela Fedyk
Harataniec to ciasto to połączenie kruchego ciasta, kremowego twarogu, śliwkowych powideł i lekkiej pianki z białek.
Harataniec to ciasto to połączenie kruchego ciasta, kremowego twarogu, śliwkowych powideł i lekkiej pianki z białek. vinicef/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Kruche ciasto, kremowa masa serowa, powidła śliwkowe i lekka pianka z białek – to połączenie, które zawsze się sprawdza. Harataniec siostry Anastazji to warstwowe ciasto, które wygląda efektownie, ale jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Wypróbuj przepis z klasztornego przepiśnika i zachwyć swoją rodzinę.

Spis treści

Ciasto Harataniec siostry Anastazji – przepis

Czas przygotowania: ok. 1,5 h

Liczba porcji: 20-24

Stopień trudności: średni

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 1 kostka margaryny (ok. 250 g),

  • 1/2 szklanki cukru pudru,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 2 żółtka,

  • 2 łyżki kakao.

Masa serowa:

  • 500 g sera (najlepiej trzykrotnie mielonego lub z wiaderka),

  • 1/2 kostki margaryny,

  • 4 żółtka,

  • 1 szklanka cukru pudru,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Piana z białek:

  • 4 białka,

  • 2 łyżki cukru,

  • 1/2 opakowania kisielu (np. wiśniowego lub malinowego).

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych,

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie).

Jak zrobić ciasto Harataniec siostry Anastazji?

  1. Przygotuj ciasto. Mąkę z margaryną posiekaj nożem. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na trzy równe części. Do dwóch z nich dodaj z kakao, a jedną pozostaw jasną. Schłódź wszystkie części w lodówce przez ok. 30 minut.

  2. Zrób masę serową. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawaj kolejno żółtka, a następnie ser (porcjami). Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

  3. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Na końcu wsyp kisiel i delikatnie wymieszaj.

  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół), a formę o wymiarach ok. 25x36 cm (lub podobnych) wyłóż papierem do pieczenia.

  5. Zetrzyj jasną część ciasta na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadź ją na dnie formy. Posmaruj spód ciasta warstwą powideł. Na powidła zetrzyj jedną porcję ciemnego ciasta i nałóż na nią masę serową, wyrównując powierzchnię. Na warstwę sera wyłóż pianę z białek, a na wierzchu zetrzyj drugą porcję ciemnego ciasta.

  6. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty. Po upieczeniu Haratańca pozostaw go w formie do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Przepis na ciasto pochodzi z książki „103 ciasta siostry Anastazji” Wydawnictwa WAM

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni