Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Faszerowana cukinia jak gołąbki – pomysł na prosty i pyszny obiad
Masz cukinię i mięso mielone? Przygotuj szybki i pyszny obiad! Faszerowana cukinia z dodatkiem ryżu to danie, które smakiem przypomina klasyczne gołąbki – ale...
Ta lazania ma smak wiosny i lata. Przepis na magiczną niedzielę bez pośpiechu
W długi weekend niedziela ma w sobie coś z magii. Tempo zwalnia jeszcze bardziej, a typowy niedzielny niepokój łagodzi świadomość, że poniedziałek może...
Smak lata zamknięty w tortilli. Tacos z krewetkami, które zrobisz w mig
Wnieś ożywiające smak meksykańskiego street food do twojej domowej kuchni. Te tacos z krewetkami przygotujesz na świeżo w zaledwie 30 minut. Będą wprost...
Sałatka dla leniwych jak z klasztornego przepisu. Poznaj patent znanej zakonnicy
Masz dość pracochłonnego gotowania i marzysz o zdrowym obiedzie, który przygotujesz w mgnieniu oka? Siostra Anastazja, znana z kulinarnych hitów, po raz kolejny...
Gotowi na grillowanie? Oto 5 Niezwykłych Przepisów, Które Pokochasz!
Sezon grillowy w pełni, a wraz z nim dylemat: co wrzucić na ruszt, by zachwycić smakiem? Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie mięsa – pamiętaj o...
TYLKO U NASNie daj się wpuścić w maliny! Tylko znawcy rozwiążą ten QUIZ
Maliny to nie tylko zdrowa przekąska, ale także niezastąpiony składnik w kuchni – od klasycznych konfitur po wykwintne dania z wytrawnym twistem. Czy potrafisz...
Przywróć smak dzieciństwa – zrób puszystego metrowca jak z najlepszej cukierni
Szukasz przepisu na lekkie i wilgotne ciasto metrowiec, które zachwyca smakiem i wyglądem? Polecam puszyste ciasto metrowiec, które może kojarzyć z...
Włącz piekarnik i wyczaruj muffiny z truskawkami. Tak pyszne, że znikną w minutę
Szybkie muffiny z truskawkami to pyszny wypiek do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Domowe muffiny przygotuj szybko i z produktów dostępnych niemal w każdym...
Czy rozpoznasz potrawę na zdjęciu? Quiz dla spostrzegawczych
Jesteś znawcą kulinariów? W restauracji bez problemu rozpoznajesz wszystkie potrawy? Przekonaj się i zrób nasz quiz. Mamy dla ciebie 12 zdjęć dań z kuchni...
Nie uwierzysz co robią Hiszpanie z truskawek i chleba! To mój nowy hit
Bartek Kieżun, znany podróżnik, smakosz i autor książek, po raz kolejny zabiera czytelników na kulinarną wyprawę. W najnowszym przewodniku „Barcelona. Łakomym...
Najpopularniejsze
Nekera The Social Hub Paris
None