Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2265 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Nie masz ochoty gotować? Zrób sałatkę z makaronem ryżowym i delikatnym łososiem
Kuchnia pozostaje dziś zimna! No dobrze, prawie. Latem, gdy na zewnątrz panuje upał, nikt nie ma ochoty stać przy kuchence i gotować godzinami. Wtedy cieszy,...
Szukasz pomysłu na niezapomniany obiad? Wypróbuj przepis na flaki po warszawsku
Flaki wołowe to tradycyjne danie, które w wielu domach podawane jest na urodziny, imieniny, sylwestra lub na obiad w Nowy Rok. Jednak można zrobić je na...
HIT DNIAZrób soczysty lula kebab z mielonego mięsa. Jak z Gruzji! Pyszny obiad w 30 minut
Masz ochotę na soczyste mięso inne niż kotlety? Polecam ci zrobić lula kebab. Bez konieczności zamawiania jedzenia z dostawy. Zdradzę ci, że podobne danie...
Najlepszy chlebek z rodzynkami. Idealny do kubka gorącego kakao
Delikatny chlebek drożdżowy z rodzynkami to prawdziwy frykas. Rodzynki namaczam w mocnej kawie z dodatkiem rumu, który nadaje mu wyrazistego smaku. Taki chlebek...
Fasolka szparagowa bez tajemnic. Sprawdź, co wiesz o daniach z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa smakuje nie tylko w tradycyjnej wersji z bułką tartą. Choć często kojarzy się z prostym dodatkiem do obiadu, potrafi zaskoczyć swoją...
Zapomnij o pierogach w kuchni polskiej. Polska turystyka stawia na gwiazdki Michelin
Na zaproszenie Polskiej Organizacji Turystycznej wzięłam udział w śniadaniu prasowym w warszawskiej restauracji Epoka poświęconym promowaniu polskiej...
Weź jajka, cukinię, paprykę i fetę. Wyczarujesz sycące muffiny na śniadanie
Chcesz zacząć dzień lekko, zdrowo i... naprawdę pysznie? Wystarczą jajka, warzywa i odrobina fety, by w zaledwie 30 minut wyczarować sycące muffinki śniadaniowe...
Postaw na kurczaka teriyaki z fasolką szparagową. Ten obiad kipi od smaku umami
Kurczak teriyaki z fasolką szparagową to oryginalne połączenie sezonowych, delikatnych warzyw z popularnym smakiem japońskiego sosu. Danie jest nie tylko bardzo...
Takich ogórków jeszcze nie jadłeś! Zrób pikle z curry od siostry Anastazji
Przepis na ogórki konserwowe z curry pochodzi z kuchni siostry Anastazji. Popularna zakonnica zaskakuje połączeniem przypraw. Oto prosty, a zarazem niezwykle...
Nie chcesz stać przy garach cały dzień? Upiecz indyka w cieście francuskim. Obłędny!
Indyk w cieście francuskim to dobry wybór, jeśli chcesz nakarmić rodzinę ciepłym, domowym obiadem bez spędzania godzin w kuchni. Ten przepis działa również w...
Najpopularniejsze
Itaka Nowa Zelandia: Niezwykła podróż
Nowa Zelandia: Niezwykła podróż