
To najgorsze dodatki do żurku. Unikaj ich, aby zupa była zdrowa i pożywna
Żurek to podstawowe danie na wielkanocnym stole. Do tej tradycyjnej zupy dodaje się zakwas, jajka i białą kiełbasę. Jednak nie wszystkie dodatki wzbogacą jej...
![Jak zrobić domowy zakwas na żurek? Jak długo się kisi? Czym różni się żurek od barszczu? [PORADNIK]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5a/6a/5e84822a5a9b1_o_xsmall.jpg)
Zakwas na żurek - to prostsze niż myślisz!
Jak zrobić domowy zakwas na żurek? Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak długo można przechowywać zakwas na żurek? Miedzy innymi na te pytania odpowiada...

Jak zorganizować kuchnię idealną? Proste sposoby
Jak zorganizować przestrzeń w kuchennych szafkach, by korzystanie z nich było intuicyjne i wygodne? Podpowiadamy, jakie są najważniejsze zasady organizacji...

Jak zrobić domowy makaron?
Przepis na domowy makaron jest łatwy. Wystarczą: dobra mąka, jajka, sól i woda. Zobaczcie przepis na makaron naszej czytelniczki.

Pyszne naleśniki – na słono i słodko. Zobacz przepisy
Naleśniki to pomysł na pyszny obiad. Jak zrobić dobre, puszyste ciasto naleśnikowe i farsz do naleśników? Zebraliśmy najlepsze przepisy naszych Czytelników na...
![Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne? [PORADNIK, PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ac/3f/5ade1d3ef20cf_o_xsmall.jpg)
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziemniakach
Ziemniaki tłuczone, w mundurkach, puree… Placki ziemniaczane, kopytka, zupa ziemniaczana. Wydawałoby się, że ziemniak to potrawa… nudna. Tymczasem z ziemniaków...

Jajko królem Wielkanocy. Prosty i niezawodny test świeżości jajka
Dlaczego jajko jest tak mocno związane ze Świętami Wielkanocnymi? To symbol wiosennego odrodzenia i płodności. Wielkanoc to wspólne malowanie pisanek. Wielkanoc...

Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Po które zioła sięgać?
Wysoki poziom glukozy we krwi zwiększa ryzyko. Jak obniżyć cukier we krwi? Przede wszystkim należy stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym, uprawiać...

Czym i jak zagęścić sos? Poznaj 10 niezawodnych sposobów na zbyt rzadki sos
Sosy królują w polskiej kuchni i chętnie wykorzystywane są do przyrządzanych posiłków. Dobry sos musi być przede wszystkim gęsty, a nie lejący czy rzadki....

Od czego zależy smak jaj i odcień żółtka? Skąd biorą się różnice?
Przed nami święta, podczas których jajko jest ważnym symbolem i składnikiem wielu dań. Świeże jajka to podstawa, ale jajko jajku nierówne. Może różnić się...

Domowa biała kiełbasa będzie tańsza od tej ze sklepu? Liczymy koszty
Biała kiełbasa na Wielkanoc domowej roboty to rarytas. Wymaga czasu, by ją przygotować od podstaw, czyli zakupu mięsa, zmielenia, po nabijanie osłonek. Czy...

Nie wszystko można mrozić. Jakich produktów nie wolno wkładać do zamrażarki?
Mrożenie jedzenia pozwala zachować dłuższą świeżość różnych produktów. Ponadto, dzięki temu nadmiar przygotowanej żywności można odłożyć na później, zamiast ją...

Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże. Czy kolor skorupki ma znaczenie?
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Są na to proste sposoby. Takie testy można przeprowadzić zarówno na całym jajku, jak i rozbitym. Odpowiadamy też na...

Ekspert o soku z ziemniaka. To hit czy kit? Poznaj potwierdzone działanie tego napoju
Sok z ziemniaka to napój budzący wiele kontrowersji. Jednym kojarzy się jedynie z bólem brzucha, inni znają jego liczne zastosowania w medycynie ludowej. Od...

Jak pozbyć się mrówek? Domowe sposoby na mrówki
Mrówki lgną do słodkich napojów, ciast i owoców. Wiosną i latem mogą stać się prawdziwą plagą w naszej kuchni. Mrówka może nawet ukąsić i spowodować uczulenie -...

Tych warzyw lepiej nie jeść na surowo, mogą nam zaszkodzić
Jeszcze kilka tygodni i na rynku pojawią się pierwsze krajowe sałaty, ogórki lub rzodkiewki. Nieco później dołączą m.in. cebula, marchew, pomidory i szczypior....

Jak zrobić perfekcyjne kotlety schabowe? Zobacz przepis
Jednym z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce są kotlety schabowe. Prawidłowo przygotowane są przede wszystkim soczyste, aromatyczne i mają apetycznie...

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Wykorzystaj ją
Wody po gotowaniu ziemniaków, makaronu, ryżu i innych produktów nie warto wylewać! Ma ona wiele różnych i przydatnych zastosowań. Można ją wykorzystać przy...

Pączki tych drzew i krzewów można jeść! Jedz prosto z drzewa lub dodaj do sałatki
Pąki już pojawiają się na drzewach. Wyrosną z nich liście i owoce, ale niektóre z nich można już teraz zjeść. Pączki drzew i krzewów możesz jeść prosto z drzewa...

Rosół kolagenowy. Zupa mocy na zdrowe stawy i piękne włosy
Rosół kolagenowy to bulion z kości, który ostatnio stał się bardzo popularny. Choć znany jest od wielu pokoleń, to coraz więcej osób gotuje tę zupę mocy – nie...

Żurek czy barszcz biały na Wielkanoc? Czym te dwie zupy różnią się od siebie?
Może się wydawać, że żurek niczym nie różni się od barszczu białego. Obie zupy wyglądają podobnie, dlatego często uznaje się je za to samo danie, tylko o dwóch...

Tak rozpoznasz, gdzie powstał produkt. Jak sprawdzić pochodzenie żywności?
Jesteś na zakupach i chcesz kupić krajową żywność. Jak sprawdzić, czy produkt jest wyprodukowany w Polsce? Wyprodukowany (przetworzony) nie zawsze oznacza, że...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 15 godzin temu w kategorii Rozrywka erotyczna
Dodano 16 godzin temu w kategorii Meble na wymiar
Dodano 18 godzin temu w kategorii Usługi dla ludności
Dodano 19 godzin temu w kategorii Agencja pracy