GORĄCY TEMATCzyste kurki w 5 minut. Bosacka ma na to patent
Kurki to aromatyczne grzyby, które uwielbiam za ich wyjątkowy smak, zapach i charakterystyczną teksturę. Ale zanim wrzucisz je na patelnię, czeka cię nie lada...
Bób idealny na lato. Ugotuj go jak Jakub Kuroń. Dorzuć 2 składniki
Sezon na bób jest krótki, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. A jak zrobić najlepszy bób? Jakub Kuroń podzielił się przepisem na idealny bób na lato,...
Kalendarz sezonowości warzyw i owoców w lipcu
Na jakie warzywa i owoce jest sezon w lipcu? Możesz dowiedzieć się tego z kalendarza sezonowości owoców i warzyw. Tego typu produkty posiadają bardzo dużą ilość...
Nie wyrzucaj koperku! Zobacz, jak go uratować przed zmarnowaniem
Świeży koperek to zielenina, bez której trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Aromatyczny, świeży i pełen smaku – pogłębia smak ziemniaków, zupy, ryb i...
Akcesoria do grilla, które ułatwią Ci życie — od rusztu po termometr
Gdy tylko słońce zaczyna przygrzewać, a zapach dymu unosi się w powietrzu, zaczynamy planować weekendy pod chmurką – bo grillowanie w Polsce to nie tylko sposób...
Nie męcz się z truskawkami! Tak najłatwiej pozbędziesz się szypułek
Truskawki są pyszne, zdrowe i pachną latem – ale ich obieranie czasami potrafi zepsuć humor. Sok na rękach, czerwone paznokcie i ucięta połowa owocu? Wcale nie...
Sekret chrupiących kotletów schabowych. Ten sposób na panierkę to strzał w dziesiątkę
Chrupiąca, złocista panierka i soczyste wnętrze – tak powinien smakować perfekcyjny schabowy. Ten przepis sprawi, że klasyczne kotlety zyskają wyjątkowy...
Sekrety idealnych młodych ziemniaków. Koniec z rozlazłą papką!
Młode ziemniaki to kulinarny symbol lata – delikatne, kremowe i pachnące, pyszne z koperkiem oraz masłem. Ale jeśli po ugotowaniu robią się zbyt miękkie i...
Gotowanie bobu bez problemu. Oto garść wskazówek, aby smakował jak nigdy dotąd
Gotowanie bobu bywa zdradliwe! Choć wydaje się proste, klucz tkwi w szczegółach. Czy wrzucać do wrzątku, czy do zimnej wody? Ile czasu gotować, żeby bób był...
Kuchenne mity pod lupą. Co naprawdę działa, a co jest tylko przesądem?
Czy dodawać oliwę do gotującego się makaronu, a może unikać gotowania rosołu w czasie burzy? W naszych kuchniach często krążą przekazywane z pokolenia na...
Masz truskawki? Tego absolutnie z nimi nie rób! Kulinarny grzech sezonu
Są słodkie, pachną latem i kuszą już od pierwszych dni czerwca. Ale nawet najlepsze truskawki można… zepsuć – źle przechowując, źle myjąc albo psując ich smak...
Czym różni się białe mięso od czerwonego? Nie tylko kolor ma znaczenie
Możliwe, że nie ma bardziej spornej kwestii w kulinariach niż decyzja czy jeść czerwone, czy białe mięso. Można brać pod uwagę składniki odżywcze albo skupiać...
Banalny trik z fasolką szparagową. Użyj go, a będzie jeszcze smaczniejsza
Fasolka szparagowa to nie tylko zdrowe, smaczne i tanie w sezonie warzywo. Ugotowana w wodzie, polana roztopionym masłem i zarumienioną bułką tartą stanowi...
Tajniki suszenia ziół. Oszczędź pieniądze i wypełnij dom nieziemskim zapachem
Wiosną i latem, gdy zioła rosną obficie, możesz pomyśleć o ususzeniu ich na zimę. Nie tylko pozwala to zachować smak i aromat tymianku, bazylii i mięty na...
5 pomysłów na pyszne i szybkie obiady z młodymi ziemniakami. Jest z czego wybierać!
Najlepszy obiad z młodymi ziemniakami to taki, który bazuje na kilku sezonowych składnikach. Sezon na nie jest względnie krótki, dlatego warto przyrządzić z...
Domowy szampan z kwiatów czarnego bzu. Orzeźwiający, pachnący i gotowy w kilka dni
Delikatnie musuje, pachnie latem i zachwyca naturalnym smakiem – domowy szampan z czarnego bzu to napój, który zrobisz bez drogiego sprzętu, bez drożdży i w...
Chcesz zrobić idealny rosół? Sprawdź, jakie mięso wybrać na wywar
W kalendarzu świąt kulinarnych 6 czerwca przypada Światowy Dzień Mięsa. Z tej okazji podpowiem, jakie mięso wybrać na rosół. Niemal każdy pamięta niedzielny...
Ten błąd popełnia niemal każdy. Ogórki małosolne tracą przez to chrupkość
Twoje ogórki małosolne wychodzą miękkie zamiast chrupiących? Winowajcą często nie jest przepis, a jeden drobny szczegół, o którym zapomina wiele osób. Zobacz,...
Jak przechowywać truskawki, żeby nie pleśniały? Pomyśl o tym już na bazarku
Masz dość wyrzucania spleśniałych truskawek zaraz po zakupie? Ten praktyczny poradnik krok po kroku pokaże ci, jak przechowywać te pyszne owoce, by zachowały...
Co zrobić ze zużytym olejem? To innowacyjne urządzenie ma ułatwić sprawę
Pewnie nieraz po smażeniu chrupiących frytek lub soczystego schabowego stajesz przed trudnym pytaniem: co teraz z tym olejem? Wylanie go do zlewu to prosta...
Co pysznego zrobić na Dzień Dziecka? Poznaj 10 fenomenalnych przysmaków
Dzień Dziecka świętujemy 1 czerwca. Z tej okazji mamy dla ciebie 10 pomysłów na pyszne przekąski i desery, które z pewnością posmakują najmłodszym. Wśród nich...
Co jeść na styrane kiszki? Oto 5 kojących potraw, które przynoszą ulgę
Czasem można przesadzić z biesiadowaniem, a wtedy kiszki potrzebują ukojenia. Co więcej, dbanie o zdrowie jelit staje się ważnym zadaniem. Na szczęście, to co...