Spis treści
Jajecznica po francusku – przepis
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
6 jajek,
3 łyżki zimnego masła,
sól i pieprz (do smaku),
posiekany szczypiorek lub natka pietruszki.
Jak zrobić jajecznicę po francusku?
Oddziel żółtka od białek i przełóż je do osobnych miseczek. Białka delikatnie roztrzep widelcem – do momentu, aż będą lekko spienione. Żółtka rozkłóć widelcem.
Na patelni na średnim ogniu rozpuść połowę masła. Wlej białka, smaż je i mieszaj drewnianą łyżką, aż zaczną się ścinać.
Dodaj żółtka i kontynuuj mieszanie. Smaż, aż jajka lekko się zetną – powinny pozostać kremowe.
Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj resztę zimnego masła – dzięki temu jajka nabiorą aksamitnej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj od razu, najlepiej ze świeżym pieczywem, posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
Z czym podać jajecznicę po francusku?
Jajecznica po francusku to klasyczne śniadanie w nieco innym wydaniu. Jest pyszna zarówno solo, jak i z dodatkami. Możesz ją podać ze świeżym pieczywem – bagietką, ciabattą czy chlebem na zakwasie – posmarowanym masłem, jak i z tym mniej świeżym, zamieniając je w grzanki. Obok francuskiej jajecznicy możesz położyć też plastry wędzonego łososia. Świetnie pasują do niej smażone grzyby lub pieczarki.
Jeżeli masz szczęście i twoje awokado jest w sam raz do zjedzenia, to nie zwlekaj – ułóż je na swojej jajecznicy po francusku, bo jutro może być za późno! Nie zapomnij o warzywach – świeże pomidory, ogórki czy rzodkiewki albo podsmażona cukinia lub szpinak baby wzbogacą smak jajek smażonych po francusku. Do picia weź klasyczną czarną kawę, cappuccino, herbatę lub kakao. To danie pasuje nie tylko na śniadanie w tygodniu i weekendy, ale też na leniwy brunch.
Kulinaria
