Włoski smak w domowym zaciszu. Najlepszy przepis na pizzę z salami i rukolą. Sposób na karnawałową biesiadę

Katarzyna Puczyńska
Pyszna pizza z salami i rukolą. Zobacz jak ją przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.
Pyszna pizza z salami i rukolą. Zobacz jak ją przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić pyszną pizzę na cienkim cieście w piekarniku elektrycznym? Mamy dla ciebie sprawdzony i bezproblemowy przepis z dokładnymi wskazówkami, krok po kroku, jak zrobić ciasto na pizzę i jak ją upiec. Proponujemy zrobić pizzę z salami i kilkoma rodzajami sera. Na koniec warto całość posypać świeżą rukolą. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na pizzę.

W skrócie

Pizza to bardzo popularne danie, znane na całym świecie. Dzięki różnorodnym dodatkom można ją przygotować na tysiące sposobów. Mamy dla ciebie przepis na domową pizzę z salami i rukolą. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. Ciasto zawsze się uda, jeśli damy mu czas wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pizzę z salami:

Klasycznie przygotowuje się pizzę w piecu, ale ta przygotowana w warunkach domowych tzn. w piekarniku elektrycznym może być równie smaczna. Warto zadbać o dobre, drożdżowe ciasto, pomidorowy sos (passatę) i dobre sery.

Przepis na pizzę z salami

Czas przygotowania: 15 minut.
Czas na wyrośnięcie ciasta: 45 minut + pieczenie ok. 25 minut.
Porcja: dla 2-3 osób.

Życzymy smacznego!
Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składnik:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka suchych drożdży lub ok. 30 g świeżych,
  • łyżeczka soli,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • kilka plasterków salami,
  • ok. 200 g startego sera w tym np. mozzarella, ser mimolette (pomarańczowy), cheddar,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • opcjonalnie świeża rukola.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić pizzę z salami?

  1. Drożdże (zarówno suche jak i drożdże świeże) przełóż do miseczki i wymieszaj z połową łyżeczki cukru i łyżką ciepłej wody. Odstaw na kilka minut, by ruszyły.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, łyżeczkę cukru, łyżkę oliwy, drożdże i resztę wody.
  3. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 45 minut, by podwoiło swoją objętość.
  4. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  5. Wyrośnięte ciasto rozciągnij rękami na kształt koła i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj ciasto pomidorowym przecierem, posyp bazylią i połową startego sera.
  7. Wstaw pizzę na 15 minut do piekarnika.
  8. Po tym czasie wyjmij pizzę, połóż na niej plastry salami i posyp pozostałą porcją sera. Zapiecz jeszcze przez 10 minut w piekarniku.
  9. Przed podaniem posyp pizzę świeżą rukolą. Życzymy smacznego!

Najlepsze rodzaje sera do pizzy

  • mozzarella,
  • cheddar,
  • ementaler,
  • mimolette,
  • ser lazur.

Najpopularniejsze rodzaje pizze to:

  • pizza margherita (znana też jako margerytka) - najprostsza i najbardziej lubiana pizza z sosem pomidorowym i serem,
  • pizza capricciosa - w jej skład wchodzi szynka i pieczarki,
  • pizza pepperoni - to pizza z pikantnym salami,
  • pizza hawajska - to pizza z ananasem.

Zobacz także: Pizza i lody Joe Bidena, żelki Reagana, brokuły Obamy, czyli na co mieli apetyt amerykańscy prezydenci

Pyszna pizza z salami i rukolą. Zobacz jak ją przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.

Włoski smak w domowym zaciszu. Najlepszy przepis na pizzę z ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni