W skrócie
Pizza to bardzo popularne danie, znane na całym świecie. Dzięki różnorodnym dodatkom można ją przygotować na tysiące sposobów. Mamy dla ciebie przepis na domową pizzę z salami i rukolą. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. Ciasto zawsze się uda, jeśli damy mu czas wyrosnąć i podwoić swoją objętość.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pizzę z salami:
Klasycznie przygotowuje się pizzę w piecu, ale ta przygotowana w warunkach domowych tzn. w piekarniku elektrycznym może być równie smaczna. Warto zadbać o dobre, drożdżowe ciasto, pomidorowy sos (passatę) i dobre sery.
Przepis na pizzę z salami
Czas przygotowania: 15 minut.
Czas na wyrośnięcie ciasta: 45 minut + pieczenie ok. 25 minut.
Porcja: dla 2-3 osób.
Składnik:
- 450 g mąki pszennej,
- 300 ml ciepłej wody,
- łyżeczka suchych drożdży lub ok. 30 g świeżych,
- łyżeczka soli,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- kilka plasterków salami,
- ok. 200 g startego sera w tym np. mozzarella, ser mimolette (pomarańczowy), cheddar,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- opcjonalnie świeża rukola.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić pizzę z salami?
- Drożdże (zarówno suche jak i drożdże świeże) przełóż do miseczki i wymieszaj z połową łyżeczki cukru i łyżką ciepłej wody. Odstaw na kilka minut, by ruszyły.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, łyżeczkę cukru, łyżkę oliwy, drożdże i resztę wody.
- Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 45 minut, by podwoiło swoją objętość.
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Wyrośnięte ciasto rozciągnij rękami na kształt koła i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmaruj ciasto pomidorowym przecierem, posyp bazylią i połową startego sera.
- Wstaw pizzę na 15 minut do piekarnika.
- Po tym czasie wyjmij pizzę, połóż na niej plastry salami i posyp pozostałą porcją sera. Zapiecz jeszcze przez 10 minut w piekarniku.
- Przed podaniem posyp pizzę świeżą rukolą. Życzymy smacznego!
Najlepsze rodzaje sera do pizzy
- mozzarella,
- cheddar,
- ementaler,
- mimolette,
- ser lazur.
Najpopularniejsze rodzaje pizze to:
- pizza margherita (znana też jako margerytka) - najprostsza i najbardziej lubiana pizza z sosem pomidorowym i serem,
- pizza capricciosa - w jej skład wchodzi szynka i pieczarki,
- pizza pepperoni - to pizza z pikantnym salami,
- pizza hawajska - to pizza z ananasem.
Zobacz także: Pizza i lody Joe Bidena, żelki Reagana, brokuły Obamy, czyli na co mieli apetyt amerykańscy prezydenci
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Grill w Twoim domu
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?