W skrócie
Czym jest bazylia?
Bazylia pospolita, nazywana również bazylkiem ogrodowym, bazyliszką polską albo balsamem wonnym, jest rośliną jednoroczną z rodziny jasnotowatych. Pochodzi najprawdopodobniej z Indii. W dużych ilościach spotkać ją można w Ameryce Południowej. Najtrudniej chyba wyobrazić sobie jednak bez bazylii kuchnię włoską, bo zioło to jest jej znakiem rozpoznawczym. Bazylia, poza walorami kulinarnymi, doceniana jest za swoje właściwości lecznicze, ma też zastosowanie w kosmetyce. W starożytnej Grecji tworzono z niej perfumy i aromatyzowano mydła na dworach królewskich.
Świeża bazylia a wierzenia ludowe
Przed laty bazylia uznawana była za roślinę zesłaną przez bogów. Przysięganie na nią w sądzie miało gwarantować prawdomówność. Kościół prawosławny używał nawet bazylii do przygotowania wody święconej. Z kolei według wierzeń meksykańskich liście bazylii włożone do kieszeni ukochanej osoby miały sprzyjać zakończeniu kłótni. A w starożytnym Rzymie uważano, że zioło to ma moc przeganiania złych duchów.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć do czego używać bazylii
Bazylia – właściwości zdrowotne
Bazylia jest doceniana w ziołolecznictwie. Cenny olejek eteryczny poza zapachem sprzyja:
- poprawie trawienia,
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych,
- działa przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie.
W domach olejek bazyliowy używany jest także do odstraszania owadów, w tym much i komarów. Co ciekawe, w sklepach można dostać nawet miód bazyliowy. Szczególnie pomocny przy rekonwalescencji po przeziębieniach. Bazylia jest też źródłem między innymi witamin A, E, C, witamin z grupy B i kwasu foliowego.
Bazylia a dieta w ciąży
Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy bazylia nie jest dla nich szkodliwa. Najczęściej poleca się indywidualne sprawdzenie, czy przyszła mama nie ma alergii lub innych reakcji niepożądanych związanych z tą przyprawą. Warto spytać o to swojego lekarza.
Zobacz także:Co zamiast bułki tartej? Kapitalne pomysły na panierkę. Bazylia nada aromatu
Bazylia – zastosowanie aromatycznego zioła
Bazylia jako przyprawa na stałe rozgościła się w kuchni włoskiej. Daniem, które często ozdabia się świeżą bazylią, jest pizza margherita.
Składa się ona z:
- sosu pomidorowego,
- mozzarelli,
- świeżej bazylii.
Wypróbuj doskonały przepis na ciasto do pizzy.
Bazylia to także składnik marynaty do mięs, można nią aromatyzować oleje, oliwy z oliwek i octy. Z bazylią można także przygotowywać sosy jogurtowe. Tradycyjnie bazylia jest łączona z pomidorami. Na przykład w postaci sałatek i bruschetty (włoskich grzanek podawanych z oliwą i posiekanymi pomidorami z czosnkiem i bazylią). W kuchni włoskiej pojawia się też zupa pomidorowa z listkami bazylii. Bazylia przyda się także do doprawienia fasolki po bretońsku. Suszoną bazylię można też dodać do panierki do smażonego karpia albo apetycznych krążków cebulowych. Bazylię można także dodać do domowej pasty jajecznej na śniadanie.
Poza tym bazylia jest też używana w cukiernictwie. Świetnie łączy się z cytryną i malinami tworząc orzeźwiające w smaku lody i kremy do tortów.
Jak zrobić pesto z bazylii?
Tradycyjna kuchnia włoska nie może obyć się bez pesto z bazylii. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez makaronu z hojną porcją pesto na bazie liści bazylii, orzechów pinii i sera parmezan. W polskiej odmianie bazylię łączy się z orzechami włoskimi i twardego sera typu bursztyn. Gotowe pesto warto dodawać do zapiekanek, dań z ryżu i grzanek. Podpowiadamy, jak zrobić proste pesto z bazylii.
Przepis na pesto z bazylii

Składniki:
- 1 pęczek świeżej bazylii (z doniczki lub ogrodu),
- 40 g orzechów piniowych lub orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku,
- 10 g sera parmezan lub innego twardego typu bursztyn,
- 40 ml oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Bazylię odcinamy nożem w całości (liście i łodyżkę).
- Zioła umieszczamy w blenderze i dodajemy obrany czosnek.
- Orzechy należy uprażyć na suchej patelni, aż nabiorą złoto-brązowego koloru i zaczną intensywnie pachnieć.
- Następnie do blendera z bazylią i czosnkiem należy dołożyć uprażone orzechy i starty ser.
- Wszystkie składniki mieszamy z olejem do uzyskania gładkiej masy.
- Gotowe pesto trzeba przełożyć do szklanego, czystego pojemnika.
Zobacz także: Pieczony bakłażan na obiad. Przepis z mozzarellą i sosem pomidorowym. Dietetyczne danie pełne witamin
Bazyliszka, boska królowa przypraw. Sprawdź przepis na pesto...
Pij zdrowe koktaile
kup teraz

Blender kielichowy PROFICOOK PC-UM 1006
Blender kielichowy PROFICOOK PC-UM 1006
kup teraz

Blender kielichowy personalny CAMRY CR 4069 G
Blender kielichowy personalny CAMRY CR 4069 G
kup teraz

Blender kielichowy personalny ELDOM Nutri BLN700
Blender kielichowy personalny ELDOM Nutri BLN700
kup teraz

Blender kielichowy personalny BLAUPUNKT TBP601BL
Blender kielichowy personalny BLAUPUNKT TBP601BL
kup teraz

Blender kielichowy personalny CAMRY Nutri CR 4071
Blender kielichowy personalny CAMRY Nutri CR 4071
kup teraz

Blender kielichowy RUSSELL HOBBS Nutri Boost 23180-56
Blender kielichowy RUSSELL HOBBS Nutri Boost 23180…
kup teraz

Blender kielichowy SMEG 50's Style BLF01CREU
Blender kielichowy SMEG 50's Style BLF01CREU
kup teraz

Blender kielichowy SATURN ST-FP9087 biały
Blender kielichowy SATURN ST-FP9087 biały
kup teraz

Blender kielichowy personalny GOTIE GBL-600
Blender kielichowy personalny GOTIE GBL-600
kup teraz

Blender kielichowy personalny RUSSELL HOBBS Horizon Mix&Go 25161-56
Blender kielichowy personalny RUSSELL HOBBS Horizo…
kup teraz

Blender kielichowy TRISTAR BL-4445, 240 W
Blender kielichowy TRISTAR BL-4445, 240 W
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?