Nie trać czasu w kuchni! Ugotuj pożywną zupę jarzynową na mięsie w 60 minut. Dolewka mile widziana

Anna Daniluk
Domowa zupa jarzynowa na mięsie to szybkie, sycące i sezonowe danie dla całej rodziny.
Domowa zupa jarzynowa na mięsie to szybkie, sycące i sezonowe danie dla całej rodziny. elena_hramowa/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Zupa jarzynowa na mięsie to sprawdzony pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Ten przepis jest prosty, niedrogi i nie zajmuje wiele czasu – idealny dla kobiet, które łączą pracę zawodową z domowymi obowiązkami. Zrób raz, a rodzina szybko poprosi o powtórkę.

W skrócie:

Przepis na zupę jarzynową na mięsie – szybki, tani i rodzinny obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych,

  • 3 średnie marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • 1/4 selera,

  • 1 por (tylko biała część),

  • 4 średnie ziemniaki,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki masła,

  • 1 liść laurowy,

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,

  • sól, pieprz do smaku,

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,

  • 100 g groszku zielonego,

  • 100 g fasolki szparagowej,

  • 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki do posypania.

Jak zrobić zupę jarzynową na mięsie?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku oczyszczone mięso zalej zimną wodą (ok. 1,5-2 l) i postaw na średnim ogniu.

  2. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut, aż mięso zacznie mięknąć.

  3. W międzyczasie obierz i pokrój warzywa: marchew, korzeń pietruszki, selera i ziemniaki w kostkę, a białą część pora w półplasterki.

  4. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek z łyżeczką ziół prowansalskich, następnie dodaj do wywaru.

  5. Dodaj wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) i gotuj 10 minut.

  6. Wrzuć ziemniaki i ewentualnie mrożony groszek. Gotuj kolejne 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  7. Wyjmij mięso, oddziel od kości, pokrój na kawałki i wrzuć z powrotem do zupy.

  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  9. Wedle uznania możesz zabielić zupę jarzynową łyżką zahartowanej śmietany.

  10. Zupę jarzynową na mięsie posyp natką pietruszki i posiekanym koperkiem przed podaniem.

Dodatki do zupy jarzynowej

Użyj warzyw, które masz pod ręką – możesz dodać brokuł, cukinię, kalafiora lub posiekaną kapustę. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej treściwa, dorzuć 2 łyżki kaszy jęczmiennej razem z ziemniakami albo zamień ziemniaki na drobny makaron orzo. Zamiast mięsa z kością możesz użyć kawałków fileta z kurczaka – skróci to czas gotowania o ok. 10 minut.

Niech ten przepis będzie szybką pomocą w tygodniu, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, a chcesz podać sycący posiłek. Robi się niemal sam, a smakuje wszystkim – dorosłym i dzieciom. Jeśli chcesz przyspieszyć jej gotowanie, pokrój wieczorem warzywa i trzymaj w lodówce, aż do czasu gotowania obiadu. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni