W skrócie:
Przepis na zupę jarzynową na mięsie – szybki, tani i rodzinny obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
400 g żeberek wieprzowych,
3 średnie marchewki,
2 pietruszki,
1/4 selera,
1 por (tylko biała część),
4 średnie ziemniaki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
1 liść laurowy,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
100 g groszku zielonego,
100 g fasolki szparagowej,
1/2 pęczka koperku i natki pietruszki do posypania.
Jak zrobić zupę jarzynową na mięsie?
Sposób przygotowania:
Na początku oczyszczone mięso zalej zimną wodą (ok. 1,5-2 l) i postaw na średnim ogniu.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut, aż mięso zacznie mięknąć.
W międzyczasie obierz i pokrój warzywa: marchew, korzeń pietruszki, selera i ziemniaki w kostkę, a białą część pora w półplasterki.
Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek z łyżeczką ziół prowansalskich, następnie dodaj do wywaru.
Dodaj wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) i gotuj 10 minut.
Wrzuć ziemniaki i ewentualnie mrożony groszek. Gotuj kolejne 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wyjmij mięso, oddziel od kości, pokrój na kawałki i wrzuć z powrotem do zupy.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wedle uznania możesz zabielić zupę jarzynową łyżką zahartowanej śmietany.
Zupę jarzynową na mięsie posyp natką pietruszki i posiekanym koperkiem przed podaniem.
Dodatki do zupy jarzynowej
Użyj warzyw, które masz pod ręką – możesz dodać brokuł, cukinię, kalafiora lub posiekaną kapustę. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej treściwa, dorzuć 2 łyżki kaszy jęczmiennej razem z ziemniakami albo zamień ziemniaki na drobny makaron orzo. Zamiast mięsa z kością możesz użyć kawałków fileta z kurczaka – skróci to czas gotowania o ok. 10 minut.
Niech ten przepis będzie szybką pomocą w tygodniu, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, a chcesz podać sycący posiłek. Robi się niemal sam, a smakuje wszystkim – dorosłym i dzieciom. Jeśli chcesz przyspieszyć jej gotowanie, pokrój wieczorem warzywa i trzymaj w lodówce, aż do czasu gotowania obiadu. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
