Owocowa sałatka z makaronem ryżowym i ceviche z łososia. Orzeźwiający zestaw na pobudzenie kubków smakowych

Anna Daniluk
Opracowanie:
Na lekki posiłek na lato proponujemy sałatkę z makaronem ryżowym i łososiem w stylu ceviche.
Na lekki posiłek na lato proponujemy sałatkę z makaronem ryżowym i łososiem w stylu ceviche. dontree m/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Kuchnia pozostaje dziś zimna! No dobrze, prawie. Latem, gdy na zewnątrz panuje upał, nikt nie ma ochoty stać przy kuchence i gotować godzinami. Wtedy cieszy, gdy wszystko idzie szybko, a na stole ląduje niesamowicie pyszne danie – jak ta sałatka z makaronem ryżowym i ceviche z łososia. Poznaj wyśmienity przepis.

W skrócie:

Przygotowuje się ją błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie. To zasługa także wyjątkowego sposobu przygotowania łososia. Kwas z soku limonki denaturuje białko ryby, dzięki czemu łosoś „gotuje się” bez użycia ciepła, podobnie jak podczas tradycyjnego gotowania. Ryba pozostaje świeża i tak delikatna, że dosłownie rozpływa się w ustach. To danie ma latem zdecydowanie potencjał uzależniający!

Sałatka z makaronem ryżowym i ceviche z łososia – przepis na lato

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Na ceviche:

  • 300 g łososia w jakości do sushi,

  • 1 czerwona cebula,

  • 1/2 pęczka rzodkiewek,

  • sok z jednej ekologicznej limonki,

  • sól,

  • 1 łyżka oleju sezamowego,

  • 1 czerwona papryczka chili (dla miłośników ostrości).

Na sałatkę z makaronem ryżowym:

  • 1 dojrzałe mango,

  • 1 ogórek sałatkowy,

  • 70 g makaronu ryżowego,

  • 2 dymki,

  • 1/2 pęczka kolendry,

  • po 1 łyżeczce białego i czarnego prażonego sezamu.

Na dressing:

  • 1 ekologiczna limonka (sok i skórka),

  • 1 łyżka sosu sojowego,

  • 1 łyżka oleju sezamowego,

  • 1 łyżka sproszkowanego imbiru.

Jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym i ceviche?

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrój w kostkę o boku 1 cm. Cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę, podobnie papryczkę chili, a rzodkiewki w słupki.

  2. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj z łososiem, polej sokiem z limonki, dopraw solą i odstaw na czas przygotowania sałatki.

  3. Zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron przez kilka minut, aż będzie miękki, odcedź i odstaw.

  4. Ogórka umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój wzdłuż na długie paski.

  5. Mango obierz, oddziel od pestki i również (najlepiej nożem) pokrój w cienkie paski.

  6. Kolendrę posiekaj, dymkę pokrój w cienkie krążki i wszystko dodaj do sałatki.

  7. Składniki dressingu – olej sezamowy, sos sojowy, sproszkowany imbir, sok i skórkę z limonki – dokładnie wymieszaj, polej sałatkę i dobrze wymieszaj.

  8. Sałatkę rozłóż na dwa talerze, na wierzchu ułóż marynowaną mieszankę z łososia, cebuli i rzodkiewek, całość posyp sezamem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

DPA Serviceline from DPA / Polska Press Grupa

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni