W skrócie:
Przygotowuje się ją błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie. To zasługa także wyjątkowego sposobu przygotowania łososia. Kwas z soku limonki denaturuje białko ryby, dzięki czemu łosoś „gotuje się” bez użycia ciepła, podobnie jak podczas tradycyjnego gotowania. Ryba pozostaje świeża i tak delikatna, że dosłownie rozpływa się w ustach. To danie ma latem zdecydowanie potencjał uzależniający!
Sałatka z makaronem ryżowym i ceviche z łososia – przepis na lato
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Na ceviche:
300 g łososia w jakości do sushi,
1 czerwona cebula,
1/2 pęczka rzodkiewek,
sok z jednej ekologicznej limonki,
sól,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 czerwona papryczka chili (dla miłośników ostrości).
Na sałatkę z makaronem ryżowym:
1 dojrzałe mango,
1 ogórek sałatkowy,
70 g makaronu ryżowego,
2 dymki,
1/2 pęczka kolendry,
po 1 łyżeczce białego i czarnego prażonego sezamu.
Na dressing:
1 ekologiczna limonka (sok i skórka),
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżka sproszkowanego imbiru.
Jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym i ceviche?
Sposób przygotowania:
Łososia pokrój w kostkę o boku 1 cm. Cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę, podobnie papryczkę chili, a rzodkiewki w słupki.
Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj z łososiem, polej sokiem z limonki, dopraw solą i odstaw na czas przygotowania sałatki.
Zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron przez kilka minut, aż będzie miękki, odcedź i odstaw.
Ogórka umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój wzdłuż na długie paski.
Mango obierz, oddziel od pestki i również (najlepiej nożem) pokrój w cienkie paski.
Kolendrę posiekaj, dymkę pokrój w cienkie krążki i wszystko dodaj do sałatki.
Składniki dressingu – olej sezamowy, sos sojowy, sproszkowany imbir, sok i skórkę z limonki – dokładnie wymieszaj, polej sałatkę i dobrze wymieszaj.
Sałatkę rozłóż na dwa talerze, na wierzchu ułóż marynowaną mieszankę z łososia, cebuli i rzodkiewek, całość posyp sezamem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
DPA Serviceline from DPA / Polska Press Grupa
Kulinaria
