Upiecz soczystego kurczaka z rożna jak z budki. Oto chrupiące mięso do zrobienia w twojej kuchni. Poczujesz smak dzieciństwa

Anna Daniluk
Soczysty kurczak jak z rożna to pomysł na tanie mięso o chrupiącej skórce.
Soczysty kurczak jak z rożna to pomysł na tanie mięso o chrupiącej skórce. Cseh Ioan / 500px/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz prostego sposobu na kurczaka z rożna jak z budki, ale w wersji domowej i bez specjalistycznego sprzętu? Podpowiem ci metodę krok po kroku, jak zrobić kurczaka z rożna w domu, aby był chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku. Ten przepis to idealna opcja na rodzinny obiad. Odrobinę czasochłonny, ale efekt jest warty zachodu.

W skrócie:

Soczysty kurczak jak z rożna – przepis idealny na rodzinny obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 15 minut + 12 godzin marynowania.

Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kurczak w całości (ok. 1,5 kg) jak prawdziwy kurczak z rożna,

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 łyżka słodkiej papryki,

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku,

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

  • 1 łyżeczka cukru wedle uznania,

  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny.

Jak zrobić kurczaka z rożna w domu?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj olej rzepakowy, oba rodzaje papryki, czosnek, tymianek, sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy.

  2. To najlepsza marynata do kurczaka z rożna, bo łączy smak, zapach i sprawia, że skórka będzie chrupiąca, a środek soczysty.

  3. Następnie osusz oczyszczonego kurczaka. Usuń ewentualne resztki piór i nadmiar tłuszczu. Kurczak musi być suchy, żeby przyprawy dobrze się wchłonęły.

  4. Natrzyj kurczaka uważnie marynatą. Wetrzyj ją dokładnie – z zewnątrz i wewnątrz. Jeśli masz czas, zostaw go w lodówce na minimum 12 godzin.

  5. Polecam zaplanować przygotowanie w czasie. Możesz zamarynować kurczaka wieczorem, a upiec go następnego dnia po pracy.

  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C z opcją grzania góra-dół. Jeśli masz w piekarniku funkcję rożna – użyj jej. Jeśli nie, piecz na kratce, pod spodem ustawiając blachę z wodą, żeby mięso nie wysychało.

  7. Jak upiec kurczaka w całości, aby był soczysty? Piecz kurczaka przez ok. 1,5 godziny.

  8. Co 30 minut obracaj go (jeśli pieczesz na kratce) i polewaj sokami z pieczenia. To klucz do tego, jak długo piec kurczaka na rożnie, by był równomiernie upieczony.

  9. Pod koniec (na ostatnie 10 minut) włącz termoobieg lub funkcję grill, żeby uzyskać efekt jak z rożna – złocistą, chrupiącą i aromatyczną skórkę.

Dodatki do kurczaka jak z rożna

Jeśli masz czas – włóż do środka kurczaka pół cebuli, ząbek czosnku lub ćwiartki jabłka. Doda to do mięsa aromatu i wyrazistszego smaku. Zachęcam cię do zrobienia kurczaka z rożna razem z ziemniakami z piekarnika. Wystarczy wrzucić je razem na blachę z sokami z pieczenia mięsa, aby zyskać niebanalny smak.  Resztki mięsa świetnie sprawdzą się do sałatek lub tortilli następnego dnia.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ten przepis na kurczaka z rożna smakuje jak z budki. Dasz radę zrobić go nawet po ciężkim dniu w pracy. Wystarczy marynatę przygotować poprzedniego wieczora, natrzeć mięso i wstawić do lodówki. Gwarantuję, że piekarnik zrobi resztę, choć warto do niego zerkać, aby mięso się nie przypaliło. Zyskasz chrupiącego kurczak z rożna, którego będzie rozchwytywać cała rodzina. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni