Kiedy ugotować potrawy świąteczne? Planowanie Wigilii nigdy nie było prostsze. Te dania możesz zrobić z wyprzedzeniem

Anna Daniluk
Trzy tygodnie przed Wigilią można zrobić uszka do barszczu. Ulepione uszka lub pierogi można zamrozić w pojemnikach przeznaczonych do zamrażarek, lub w woreczkach strunowych. Kliknij obrazek i zobacz, które potrawy świąteczne można zamrozić lub przygotować do nich półprodukty.
Trzy tygodnie przed Wigilią można zrobić uszka do barszczu. Ulepione uszka lub pierogi można zamrozić w pojemnikach przeznaczonych do zamrażarek, lub w woreczkach strunowych. Kliknij obrazek i zobacz, które potrawy świąteczne można zamrozić lub przygotować do nich półprodukty. Katarzyna Puczyńska
Miesiąc przed Wigilią wiele osób zastanawia się, co ugotować w święta Bożego Narodzenia. Z wyprzedzeniem można spisać listę zakupów podyktowaną świątecznym jadłospisem i niektóre z potraw przygotować wcześniej. Dzięki temu przygotowanie tradycyjnych 12 potraw odbędzie się bez stresu. Sprawdź, które potrawy świąteczne można przygotować parę dni lub tygodni wcześniej.

W skrócie:

Adwent to czas przygotowań duchowych, a także tych bardziej przyziemnych, do Bożego Narodzenia. Wręcz niemożliwe byłoby zrobienie wszystkich 12 potraw świątecznych jednego dnia. Niektóre z nich można przygotować z wyprzedzeniem i na przykład zamrozić lub przechowywać w chłodnej spiżarni.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przykładowe potrawy świąteczne do zrobienia przed Wigilią

Miesiąc przed Bożym Narodzeniem

Piernik staropolski to znakomity przykład wypieku, który potrzebuje czasu do fermentacji ciasta. Piernik nastawiony miesiąc przed Wigilią do fermentacji nadal będzie pyszny, choć mniej dojrzały niż ten mający składniki połączone 6 tygodni przed pieczeniem. Z tym również nie należy czekać do ostatniej chwili. Piernik można upiec tydzień przed Wigilią, a następnie przełożyć powidłami i odstawić do „przegryzienia”. Na koniec piernik można ozdobić polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami włoskimi.

Tradycyjny piernik dojrzewający należy zagnieść miesiąc przed Wigilią. Następnie piernik staropolski trzeba upiec tydzień przed Wigilią.
Tradycyjny piernik dojrzewający należy zagnieść miesiąc przed Wigilią. Następnie piernik staropolski trzeba upiec tydzień przed Wigilią. 123rf.com/dar1930

Trzy tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia

Smakosze pierogów i wigilijnych uszek wcale nie muszą lepić ich 24 grudnia. Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z soczewicą i uszka z kapustą i grzybami można zrobić nawet 3 tygodnie przed Wigilią, a następnie zamrozić w woreczkach strunowych. Warto je podpisać, aby z łatwością rozpoznać zawartość oraz znać datę mrożenia. W pierwszej kolejności wykorzystywane są te ze starszą datą.

Dwa tygodnie przed Wigilią

Pierniczki warto upiec około 2 tygodnie przed Wigilią i włożyć do pudełka metalowego lub szklanego słoika, aby zmiękły. Jeżeli pieczecie ciastka świąteczne tydzień wcześniej, to do słoika możecie włożyć pokrojone na kawałki świeże jabłko.

Tydzień wcześniej

Niemal na ostatni moment można przygotować domowy zakwas buraczany. Będzie zdrowy i pełny witamin, a tradycyjny barszcz czerwony nabierze przyjemnego kwaśnego smaku. Zakwas na barszcz czerwony przygotowany wcześniej można odcedzić i przelać do czystych butelek. Gotowy może być przechowywany nawet 3 tygodnie w lodówce.

Zakwas z buraków potrzebny do barszczu czerwonego można przygotować minimum tydzień wcześniej. Gotowy zakwas buraczany można przelać do czystych butelek
Zakwas z buraków potrzebny do barszczu czerwonego można przygotować minimum tydzień wcześniej. Gotowy zakwas buraczany można przelać do czystych butelek i trzymać w lodówce przez około 3 tygodnie. Anna Daniluk

5 dni wcześniej

Z wyprzedzeniem można zacząć przygotowywać świąteczny bigos, który odsmażany i cierpliwie doprawiany będzie miał wyrazisty smak. Ponadto w tym czasie należy zrobić kapustę z grzybami, aby nabrała smaku od przypraw. Kilka dni przed świętami, warto też obrać i pokroić warzywa na sałatkę jarzynową. Posiekane półprodukty trzeba przełożyć do pojemników do mrożenia żywności lub woreczków strunowych. Dzięki temu zabiegowi można szybko je ugotować np.: w wigilijny poranek i połączyć z pozostałymi składnikami. A następnie włożyć je do lodówki do przegryzienia. Warto też pamiętać, że cebula przyspiesza fermentację sałatki, przez co ma krótszy czas przydatności do spożycia. Jeśli lubicie ostry smak cebuli, to dodajcie ją na samym końcu. Można też pokusić się o zamianę cebuli na delikatniejszego pora.

Dwa dni przed świętami

Tuż przed świętami można zrobić makiełki, masę makową przydatną między innymi do kutii, a także rybę po grecku lub wegańską wersję dania, czyli selerybę. Dwa dni przed Wigilią warto też przygotować śledzie z żurawiną lub w korzennej marynacie. W tym czasie można też zacząć marynować mięsa lub upiec pasztet z królika.

Dzień przed Wigilią

W przededniu święta warto ugotować kompot z suszu i barszcz czerwony na zakwasie. Zachęcamy też do upieczenia sernika lub tradycyjnego makowca. W wigilię Wigilii można też ugotować zupę grzybową lub zupę rybną. Tuż przed Wigilią można zrobić:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • kutię,
  • kluski z makiem,
  • rybę w galarecie.

W dniu Wigilii

W Wigilię do przyrządzenia pozostają potrawy świąteczne, które najlepiej smakują na świeżo np.: smażony karp lub karp panierowany siostry Anastazji. Osoby nielubiące karpia mogą odświeżyć panujące zwyczaje i podać na świąteczny stół pulpety z dorsza, które mogą zasmakować nawet dzieciom.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni