W skrócie
Adwent to czas przygotowań duchowych, a także tych bardziej przyziemnych, do Bożego Narodzenia. Wręcz niemożliwe byłoby zrobienie wszystkich 12 potraw świątecznych jednego dnia. Niektóre z nich można przygotować z wyprzedzeniem i na przykład zamrozić lub przechowywać w chłodnej spiżarni.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przykładowe potrawy świąteczne do zrobienia przed Wigilią
Miesiąc przed Bożym Narodzeniem
Piernik staropolski to znakomity przykład wypieku, który potrzebuje czasu do fermentacji ciasta. Piernik nastawiony miesiąc przed Wigilią do fermentacji nadal będzie pyszny, choć mniej dojrzały niż ten mający składniki połączone 6 tygodni przed pieczeniem. Z tym również nie należy czekać do ostatniej chwili. Piernik można upiec tydzień przed Wigilią, a następnie przełożyć powidłami i odstawić do „przegryzienia”. Na koniec piernik można ozdobić polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Trzy tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia
Smakosze pierogów i wigilijnych uszek wcale nie muszą lepić ich 24 grudnia. Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z soczewicą i uszka z kapustą i grzybami można zrobić nawet 3 tygodnie przed Wigilią, a następnie zamrozić w woreczkach strunowych. Warto je podpisać, aby z łatwością rozpoznać zawartość oraz znać datę mrożenia. W pierwszej kolejności wykorzystywane są te ze starszą datą.
Dwa tygodnie przed Wigilią
Pierniczki warto upiec około 2 tygodnie przed Wigilią i włożyć do pudełka metalowego lub szklanego słoika, aby zmiękły. Jeżeli pieczecie ciastka świąteczne tydzień wcześniej, to do słoika możecie włożyć pokrojone na kawałki świeże jabłko.
Tydzień wcześniej
Niemal na ostatni moment można przygotować domowy zakwas buraczany. Będzie zdrowy i pełny witamin, a tradycyjny barszcz czerwony nabierze przyjemnego kwaśnego smaku. Zakwas na barszcz czerwony przygotowany wcześniej można odcedzić i przelać do czystych butelek. Gotowy może być przechowywany nawet 3 tygodnie w lodówce.
5 dni wcześniej
Z wyprzedzeniem można zacząć przygotowywać świąteczny bigos, który odsmażany i cierpliwie doprawiany będzie miał wyrazisty smak. Ponadto w tym czasie należy zrobić kapustę z grzybami, aby nabrała smaku od przypraw. Kilka dni przed świętami, warto też obrać i pokroić warzywa na sałatkę jarzynową. Posiekane półprodukty trzeba przełożyć do pojemników do mrożenia żywności lub woreczków strunowych. Dzięki temu zabiegowi można szybko je ugotować np.: w wigilijny poranek i połączyć z pozostałymi składnikami. A następnie włożyć je do lodówki do przegryzienia. Warto też pamiętać, że cebula przyspiesza fermentację sałatki, przez co ma krótszy czas przydatności do spożycia. Jeśli lubicie ostry smak cebuli, to dodajcie ją na samym końcu. Można też pokusić się o zamianę cebuli na delikatniejszego pora.
Dwa dni przed świętami
Tuż przed świętami można zrobić makiełki, masę makową przydatną między innymi do kutii, a także rybę po grecku lub wegańską wersję dania, czyli selerybę. Dwa dni przed Wigilią warto też przygotować śledzie z żurawiną lub w korzennej marynacie. W tym czasie można też zacząć marynować mięsa lub upiec pasztet z królika.
Dzień przed Wigilią
W przededniu święta warto ugotować kompot z suszu i barszcz czerwony na zakwasie. Zachęcamy też do upieczenia sernika lub tradycyjnego makowca. Tuż przed Wigilią można zrobić kutię, kluski z makiem i rybę w galarecie. W wigilię Wigilii można też ugotować zupę grzybową lub zupę rybną.
W dniu Wigilii
W Wigilię do przyrządzenia pozostają potrawy świąteczne, które najlepiej smakują na świeżo np.: smażony karp lub karp panierowany siostry Anastazji. Osoby nielubiące karpia mogą odświeżyć panujące zwyczaje i podać na świąteczny stół pulpety z dorsza, które mogą zasmakować nawet dzieciom.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Ten seromakowiec rozpływa się w ustach! Wyjątkowy przepis na ciasto z makiem i serem
- Przepisy na 12 potraw wigilijnych. Zobacz ich tradycyjne wersje
- Pyszna makowa panienka na deser. Zobacz przepis na lekkie ciasto z brzoskwiniami
- Andrzej Polan i podróż smaków. Mamy jego najlepszy przepis na barszcz z buraków