Piernik staropolski na Boże Narodzenie. Przepis na święta z ciasta dojrzewającego. Nastaw go teraz, upiecz przed Wigilią

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ciasto na tradycyjny piernik staropolski powinno być przygotowane minimum 3 tygodnie przed pieczeniem. Im dłuższy czas fermentacji, tym ciasto będzie smaczniejsze.
Ciasto na tradycyjny piernik staropolski powinno być przygotowane minimum 3 tygodnie przed pieczeniem. Im dłuższy czas fermentacji, tym ciasto będzie smaczniejsze. 123rf.com/dar1930
Piernik staropolski to wypiek, który wymaga zaplanowania i cierpliwości. Należy bowiem czekać, aż pod wpływem fermentacji ciasto zacznie być plastyczne, a aromaty przypraw zaczną się uwalniać i mieszać. Ciasto na piernik dojrzewający należy przygotować minimum 3 tygodnie przed pieczeniem. Zobacz przepis na świąteczny piernik staropolski.

W skrócie

Piernik staropolski z ciasta dojrzewającego będzie najsmaczniejszy, gdy zrobi się go 6 tygodni przed planowanym pieczeniem. Po upieczeniu i przełożeniu powidłami piernik powinien odczekać około 1-3 dni, zanim zostanie oblany polewą kakaową lub lukrem. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjny piernik staropolski.

Piernik staropolski – przepis na Boże Narodzenie

Czas przygotowania: 20 minut + 6 tygodni fermentacji + odstawienie na 1-3 dni po upieczeniu ciasta,
liczba porcji: 15-20 kawałków.

Składniki:

  • 460 g mąki żytniej,
  • 520 g mąki pszennej,
  • 320 g miodu,
  • 200 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 5 g sody oczyszczonej.

Do przełożenia i ozdobienia:

  • 300 g powideł śliwkowych,
  • 200 g cukru pudru,
  • 100 ml wody,
  • 30 g kakao,
  • 10 g masła.

Jak zrobić piernik staropolski?

  1. Wszystkie składniki na piernik dojrzewający należy umieścić w dużej misce i dokładnie wyrobić.
  2. Następnie należy przykryć czystą ściereczką kuchenną i zostawić w temperaturze pokojowej na minimum 3 tygodnie. Ważne, aby nie narażać ciasta na bezpośrednie działanie źródeł ciepła, np.: kaloryfera, piecyka czy kominka.
  3. Po tym czasie ciasto na piernik staropolski należy przełożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na trzy części. Z każdej części trzeba rozwałkować prostokątne ciasto o grubości 1 centymetra.
  4. Tak przygotowane blaty należy przełożyć na blaszki wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką. Blaty na piernik należy piec w temp. 180° Celsjusza, aż będą lekko odstawać od formy i staną się zarumienione. Potrwa to około 20 minut.
  5. Po upieczeniu piernik staropolski należy od razu przełożyć powidłami śliwkowymi, obciążyć deską kuchenną i zostawić na 1-3 dni.
  6. Kolejnego dnia można przygotować lukier kakaowy i polać powoli i równomiernie piernik dojrzewający. Zamiast lukru kakaowego można skorzystać z roztopionej czekolady. Wierzch piernika staropolskiego można ozdobić orzechami włoskimi.

Jaka mąka do piernika staropolskiego?

Tradycyjnie do piernika staropolskiego używa się mąki żytniej typ 720 i mąki pszennej typ 500. Dzięki temu połączeniu wraz z przyprawami korzennymi piernik nabiera lekko karmelowego aromatu, przełamanego pikantnym smakiem przypraw. Mąka żytnia nadaje się do długiej fermentacji ciasta, które z czasem tylko zyskuje na wyjątkowej, zwartej konsystencji.

Czym przełożyć piernik staropolski?

Domowy piernik staropolski najczęściej jest przekładany dobrej jakości powidłami śliwkowymi. Czasem przełamuje się ten tradycyjny składnik, eksperymentując z konfiturą wiśniową, masą orzechową albo marcepanem. Niektóre gospodynie domowe robią jedną warstwę z masy z orzechów włoskich, a drugą – z powideł. Piernik można także ozdobić domowym lukrem królewskim.

Jak przechowywać piernik staropolski?

Tradycyjnie piernik staropolski po upieczeniu można przechowywać w lodówce lub chłodnej spiżarni. Piernik dojrzewający można też trzymać w przydomowym garażu, jeśli nie ma w nim obcych zapachów. Każda z tych metod sprawi, że ciasto na Boże Narodzenie będzie smakować wybornie.

Przyprawa do piernika

Zachęcamy do szukania w sklepach wysokiej jakości przyprawy do piernika. W gotowych produktach należy unikać dodatku mąki pszennej i cukru. Najlepszym wyjściem jest jednak własnoręcznie przygotowanie przyprawy do piernika staropolskiego. Wystarczy wymieszać po 1 łyżeczce:

  • mielonych goździków,
  • mielonego cynamonu,
  • świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • mielonego imbiru,
  • ziela angielskiego.

Można także zmieniać proporcje składników według własnego upodobania. Odważnym smakoszom polecamy też dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, który nadaje piernikom pożądanej pikanterii. W końcu „pierny” oznacza po prostu pieprzny.

Zobacz także: Ile wcześniej można ugotować potrawy świąteczne? Planowanie Wigilii nigdy nie było prostsze

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5570 Złoty

1 904,56 zł1 359,00 zł-29%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Ewa
Ja ostatnio zakochałam się w wypiekach z mąki migdałowej dzięki https://piekarniakieltyka.pl/sklepnew/ i chyba tegorocznego piernika też na niej zrobię.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie