Pożywne pierogi z soczewicą na obiad. Prosty przepis nie tylko dla wegetarian. Ten farsz cię zachwyci

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pierogi z soczewicą są delikatne i pożywne. Z podsmażoną cebulką smakują wyśmienicie! Zobacz, jak je zrobić.
Pierogi z soczewicą są delikatne i pożywne. Z podsmażoną cebulką smakują wyśmienicie! Zobacz, jak je zrobić. Katarzyna Puczyńska
Proponujemy przepis na pierogi z wegetariańskim farszem. Wykonasz go z soczewicą i podsmażoną cebulką. To pyszne bezmięsne danie warto przygotować na obiad. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a z naszym przepisem i dokładnymi wskazówkami krok po kroku, z pewnością udadzą się i zasmakują każdemu. Zobacz, jak zrobić pierogi z soczewicą.

W skrócie

Pierogi z soczewicą to znakomity przepis na obiad dla całej rodziny. Można je zrobić na piątkowy obiad lub dla osób, które stronią od jedzenia mięsa. Domowe pierogi z farszem z soczewicy znakomicie smakują z podsmażoną na złoto cebulką. Sprawdź przepis na pierogi z nadzieniem z soczewicy.

Mamy dla Ciebie przepis ze wskazówkami, jak krok po kroku przygotować pyszne pierogi z soczewicą:

Pierogi z soczewicą. Przepis na wegetariański obiad

Porcja na ok. 60 pierogów,
czas przygotowania: 1 godzina.

Ulep wszystkie pierogi. Połóż je na desce podsypanej delikatnie mąką i przykryj ściereczką
Ulep wszystkie pierogi. Połóż je na desce podsypanej delikatnie mąką i przykryj ściereczką Katarzyna Puczyńska

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 4 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 400 g soczewicy zielonej,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia i gotowania.

Jak zrobić pierogi z soczewicą?

  1. Zacznij od przygotowania farszu z soczewicy.
  2. Soczewicę wypłucz w wodzie, zalej świeżą wodą i gotuj przez ok. 15 minut. Odcedź.
  3. Obierz trzy cebule i drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż posiekaną cebulę.
  5. Gdy cebula się zrumieni wsyp soczewicę, dodaj przyprawy i podsmaż całość przez minutę.
  6. Następnie przepuść soczewicę z cebulą przez maszynkę do mielenia na średnich oczkach lub użyj blendera.
  7. Jeśli farsz wydaje Ci się za suchy, możesz dodać kilka łyżek wody.
  8. Gdy farsz jest gotowy, możesz przystąpić do przygotowania ciasta na pierogi.
  9. Ze składników na ciasto na pierogi należy zagnieść zwarte ciasto. Po 20 minutach można przystąpić do lepienia.
  10. Rozwałkuj porcję ciasta na grubość ok. 2-3 mm.
  11. Wycinaj kółka np. za pomocą szklanki.
  12. Na każde kółko kładź łyżeczkę farszu i zlep dokładnie brzegi ciasta.
  13. Zlepione pierogi kładź na tacce lub desce posypanej odrobiną mąki – pierogi nie mogą się przyklejać.
  14. Przygotuj tak wszystkie pierogi. Przykryj je ściereczką, by nie wyschły.
  15. Zagotuj wodę w dużym garnku, z łyżką soli i łyżką oleju.
  16. Gotuj pierogi porcjami, przez ok. 3 min. od wypłynięcia.
  17. Gotowe pierogi możesz podawać same lub z podsmażoną cebulką. Smacznego!

Farsz do pierogów: soczewica jako alternatywa dla mięsa

W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g białka. Warzywo to może stanowić alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego, a w połączeniu z produktami zbożowymi (mąką) może być podstawą pełnowartościowego posiłku.

– Dobrym sposobem na zwiększenie wartości biologicznej białka w posiłku, w skład którego wchodzą rośliny strączkowe, jest łączenie ich z produktami zbożowymi, zwłaszcza z pszenicą, ponieważ białka obecne w tych produktach dopełniają się pod względem zawartości aminokwasów egzogennych, co w rezultacie znacznie zwiększa wykorzystanie spożytego białka – czytamy w opracowaniu Czy wiesz ile potrzebujesz białka? Instytutu Żywności i Żywienia.

Warzywa strączkowe są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Najważniejsze z nich to:

  • groch,
  • soczewica,
  • ciecierzyca,
  • fasola,
  • bób.

Zobacz także: Barszcz czerwony na Wigilię. Przepis na zupę na zakwasie buraczanym

Pierogi z soczewicą są delikatne i pożywne. Z podsmażoną cebulką smakują wyśmienicie! Zobacz, jak je zrobić.

Pożywne pierogi z soczewicą na obiad. Prosty przepis nie tyl...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Fiskars

Fiskars Trzepaczka spiralna 1014438

54,99 zł23,58 zł-57%

kup najtaniej

Berlinger Haus

Berlinger Haus Zestaw Noży 6El (Bh2611)

121,06 zł79,00 zł-35%

kup najtaniej

Berlinger Haus

Berlinger Haus Brytfanna Blacha Do Pieczenia 35X27Cm Burgundy (Bh1814)

76,46 zł57,84 zł-24%

kup najtaniej

Ambition

Ambition Szczypce Uniwersalne 30 Cm Grande 96655

13,90 zł10,67 zł-23%

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Zestaw Kuchenny (5102021G)

456,23 zł357,16 zł-22%

kup najtaniej

Zwilling

Zwilling Łopatka Silikonowa 28.5 Cm Pro

118,00 zł94,99 zł-20%

kup najtaniej

Brabantia

Brabantia Szczypce Non Stick Profile (250989)

99,00 zł79,90 zł-19%

kup najtaniej

Nava

Nava Silikonowa Podkładka Pod Garnek Misty 10 111 044

16,89 zł13,99 zł-17%

kup najtaniej

MPM

MPM BBAP-007

19,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie