W skrócie
Uszka z farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych to dla wielu ulubiony przysmak na Wigilię, podawany zwykle do barszczu z czerwonych buraków. Ich przygotowanie wymaga czasu, jednak domowe pierożki smakują najlepiej. Dodatkowo do lepienia uszek warto zaangażować bliskich.
Zobacz w galerii, jak przygotować uszka wigilijne krok po kroku
Jeśli nie lubisz grzybów leśnych lub chcesz dać uszka małym dzieciom, możesz zrobić farsz z kapusty z dodatkiem pieczarek lub wypełnić uszka farszem z ugotowanych i doprawionych do smaku jajek.
Uszka z kapustą i grzybami – prosty przepis na
Czas przygotowania: ok. 3 godziny,
porcja: na ok. 140 uszek.
Składniki:
Farsz:
- 800 g kapusty kiszonej,
- 50 g grzybów suszonych leśnych moczonych kilka godzin w wodzie,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
ciasto:
- 600 g mąki pszennej,
- ok 250 ml ciepłej wody,
- opcjonalnie 1 jajko,
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Jak zrobić uszka z kapustą i grzybami do wigilijnego barszczu?
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania grzybów. Odcedź je z wody, w której moczyły się przez kilka godzin lub całą noc i wypłucz. Ponownie zalej świeżą wodą i gotuj ok. 40 min.
Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wodę z ich gotowania.
Kapustę odciśnij i jeśli jest bardzo kwaśna to ją wypłucz. Zalej kapustę wodą z grzybów i gotuj do miękkości ok. 45 min. Odcedź.
Nasza rada: możesz wzbogacić smak kapusty, dodając do jej gotowania listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego.
Kapustę i grzyby drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mięsa o średnich oczkach.
Posiekaj i podsmaż cebulę, dodaj kapustę i grzyby i chwilę podsmaż. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto na uszka. Zacznij od przesiania mąki na stolnice.
Dodaj 2 łyżki oleju i 1 jajko.
Następnie wlewaj stopniowo wodę, mieszając ją z mąką za pomocą noża.
Nasza rada: ciasto na uszka musi być luźne, warto więc dodać nawet więcej wody i w razie problemów z zagnieceniem dosypywać mąkę
Zagnieć ciasto i odstaw na około 15 minut. Zagotuj wodę w dużym garnku, możesz dodać odrobinę oleju.
Rozwałkuj cienko porcję ciasta i za pomocą foremki, małej szklanki lub kieliszka wykrawaj niewielkie kółka.
Na każde kółko nałóż ok. 1 łyżeczki farszu i złóż ciasto najpierw na pół, a następnie połącz dwa końce (patrz zdjęcie w galerii).
Wrzuć porcję uszek do gotującej się wody.
Gdy pierożki wypłyną, gotuj je na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Wyjmij uszka za pomocą łyżkicedzakowej. Gotowe.
Wystudzone uszka możesz posmarować odrobiną oleju, wtedy nie będą się do siebie przyklejać. Przed podaniem możesz je przelać ciepłą wodą, podgrzać na parze lub po prostu zalać ciepłym barszczem wigilijnym na zakwasie buraczanym. Smacznego!
Uszka wigilijne możesz zrobić wcześniej
Uszka możesz przygotować kilka dni lub nawet kilka tygodni przed wigilią. Wystarczy po ugotowaniu osuszyć je i zamrozić. Najlepiej ułożyć je na tacce lub płasko w woreczku na mrożonki. W Święta Bożego Narodzenia wystarczy wyjąć je na godzinę przed posiłkiem, a tuż przed podaniem podgrzać na parze wodnej, np. włożyć je do durszlaka i ustawić nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą.
Zobacz także: Dania na sylwestra. Najlepsze przepisy na imprezę na koniec roku. Zjesz je na ciepło i nie oprzesz się dokładce
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
Erytrol jest szkodliwy?