Spis treści
12 potraw wigilijnych
Jakie potrawy przygotować na wigilię? Mamy dla Ciebie kilka podpowiedz. Zobacz, jak skomponować wigilijne menu. Oto potrawy, które naszym zdaniem powinny znaleźć się na świątecznym stole.
Zobacz: Sianko pod obrusem, dodatkowe nakrycie i inne tradycje praktykowane przy wigilijnym stole
Lista 12 potraw na wigilijny stół:
Tradycyjne potrawy wigilijne
Kolacja wigilijna od zawsze przygotowywana jest bardzo uroczyście i wiąże się z wieloma tradycjami. Jedną z nich jest przygotowywanie 12 potraw. Niektórzy dopatrują w tym nawiązania do 12 apostołów, a inni 12 miesięcy w roku. Istnieje przesąd, że podczas Wigilii należy spróbować każdego dania, by mieć szczęście w nowym roku.
W wigilijnym menu nie może zabraknąć między innymi:
- rybą np. smażony karp, ryba po grecku czy śledzi
- kapustą kiszoną np. paszteciki, pierogi, krokiety
- darów natury, czyli zupa z leśnych grzybów, ciasta z suszonych owoców, maku i korzennych przypraw.
Z Wigilią wiążą się także inne zwyczaje, m.in. sianko pod obrusem, czy wypatrywanie pierwszej gwiazdki na niebie, by wspólnie zasiąść do posiłku. Najważniejsze jednak, by móc świętować ten dzień z naszymi bliskimi.
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie
Święta to szczególny czas. Warto uczcić go pysznym, domowym ciastem. Bardzo popularne są pierniki, cudownie pachnące korzennymi przyprawami jak cynamon, anyż, goździki czy imbir. Możesz zrobić np. piernik przekładany powidłami czy małe, pyszne pierniczki.
Na Wigilię warto przygotować kluski z makiem oraz inne makowe słodkości. Popularne są strucle z makiem, makowce na kruchym cieście, makowiec po japońsku oraz seromakowiec - ciasto które łączy w sobie pyszną masę makową z sernikiem. Ten przysmak posmakuje szczególnie fanom serowych wypieków. Jego przygotowanie zajmuje jednak sporo czasu - musimy upiec spód z ciasta, zrobić dwie oddzielne masy, a następnie całość połączyć i upiec.
Sprawdź także: Makówki na wigilijny deser. Aromatyczny przepis na odświeżenie ciasta drożdżowego. Świąteczny przysmak ze Śląska
Znacznie prostszy, szybszy, ale równie pyszny jest puszysty sernik bez spodu. Polecamy także:
Zobacz, co przygotować z okazji Świąt Bożego Narodzenia
12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecz...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Makowiec japoński na Boże Narodzenie. Przepis na ciasto z jabłkami i makiem
- Seleryba na Boże Narodzenie. Wegański przepis na selera à la ryba po grecku
- Andrzej Polan i podróż smaków. Mamy jego najlepszy przepis na barszcz z buraków
- Agnieszka Cegielska: „Zioła mają wielką moc”. Sprawdź przepis na kapustę z kuminem
Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?