W skrócie
Pasztet wykonany z królika i wieprzowiny wyróżnia się na tle innych dodatkiem imbiru i suszonych grzybów. Podczas wyrabiania mięsa na pasztet warto dodać do niego kieliszek koniaku lub brandy. Alkohol sprawia, że mięso będzie delikatniejsze w smaku.
Pasztet – przepis na domową przystawkę
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 3-4 godziny.
Składniki:
- 1 królik,
- 250 g łopatki wieprzowej,
- 250 g wątróbki cielęcej,
- 50 g słoniny,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 suszone grzyby,
- 2 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 1 bułka,
- 4 jajka,
- 50 ml koniaku lub brandy,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/3 startej gałki muszkatołowej,
- do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz,
- 500 ml wody,
- 120 g słoniny do wyłożenia foremki.
Jak zrobić pasztet?
Przygotowanie:
- Mięso z królika i wieprzowiny należy umyć oraz włożyć do garnka. Następnie trzeba połączyć je z obraną i umytą marchewką, cebulą i pietruszką.
- Do mięsa trzeba dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Składniki należy zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
- Po 50 minutach można posolić do smaku.
- Miękkie mięso trzeba zostawić do wystudzenia w wywarze.
- Wątróbkę cielęcą należy oczyścić z błon i pokroić na plasterki.
- Następnie trzeba ją zalać około 100 ml gorącego wywaru i dusić pod przykryciem z 50 g słoniny przez około 15 minut.
- W wywarze mięsnym trzeba następnie namoczyć bułkę.
- Przestudzone mięso trzeba wyjąć z wywaru i razem z wątróbką zmielić w maszynce do mięsa.
- Następnie trzeba razem z mięsem zmielić bułkę i słoninę.
- Pozostały wywar należy jeszcze raz zagotować, aby pozostała jego 1/3.
- Do zmielonego mięsa z podrobami trzeba dodać rozbite jajka, dolać koniak lub brandy.
- Następnie należy dodać przestudzony wywar mięsny, dosolić i doprawić do smaku pieprzem.
- Kolejnym krokiem jest dodanie gałki muszkatołowej oraz mielonego imbiru.
- Masę na pasztet należy dokładnie wyrobić na gładką masę.
- Keksówkę o długości 40 cm należy wyłożyć pokrojoną w plastry słoniną i wyłożyć masę pasztetową.
- Pasztet należy wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°Celsjusza na 1,5 godziny.
- Po ostygnięciu należy wyjąć pasztet z foremki i zostawić do wystudzenia.
- Domowy pasztet pieczony jest jeszcze smaczniejszy po spędzeniu kilku godzin w lodówce.
Jak piec pasztet, aby nie był suchy?
Najprostszym sposobem, aby uzyskać wilgotny pasztet o delikatnej konsystencji, jest pieczenie mięsa w kąpieli wodnej. Do piekarnika należy ustawić naczynie z wrzątkiem pod keksówkę z pasztetem. Para wodna będzie nawilżać mięso podczas pieczenia, dzięki temu nie będzie przesuszone. Nowoczesne piekarniki mają też wbudowaną funkcję pary, która pozwala równomiernie nawodnić pasztet.
Kulinaria

Dodatki do pasztetu
Do domowego pasztetu na Boże Narodzenie warto użyć różnych ziół i przypraw. Szczególnie do mięsa pasuje tymianek, lubczyk, oregano, majeranek i natka pietruszki. Do pasztetu można też dodać posiekane orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje lub suszoną żurawinę. Gotowy pasztet świetnie smakuje z ćwikłą z chrzanem lub z sałatką jarzynową.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Prosty sposób na drożdżowe paszteciki z mięsem z rosołu. Pyszne i chrupiące
- Babciny sposób na delikatny pasztet z kurczaka. Z tym daniem nic się nie zmarnuje
- Kremowy pasztet z wątróbki drobiowej na święta. Idealny do smarowania chleba
- Wegańskie święta. Poznaj przepis Wegan Nerd na pieczoną fasolę z jabłkami i żurawiną