Pasztet na święta Bożego Narodzenia. Przepis z królika i wieprzowiny na uroczysty obiad

Anna Daniluk
Domowy pasztet najczęściej przygotowywany jest z mięsa królika, podrobów i słoniny.
Domowy pasztet najczęściej przygotowywany jest z mięsa królika, podrobów i słoniny. Getty Images/ Zoryanchik
Tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc przygotowuje się pasztet z królika i wieprzowiny. Mięso świetnie smakuje na zimno podane z kromką świeżo upieczonego chleba. Pasztety pochodzą z kuchni francuskiej i często mięso łączone jest z podrobami. Podpowiadamy przepis na wyśmienity pasztet na bazie królika i łopatki wieprzowej.

W skrócie

Pasztet wykonany z królika i wieprzowiny wyróżnia się na tle innych dodatkiem imbiru i suszonych grzybów. Podczas wyrabiania mięsa na pasztet warto dodać do niego kieliszek koniaku lub brandy. Alkohol sprawia, że mięso będzie delikatniejsze w smaku.

Pasztet – przepis na domową przystawkę

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 3-4 godziny.

Składniki:

  • 1 królik,
  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g wątróbki cielęcej,
  • 50 g słoniny,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 suszone grzyby,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 bułka,
  • 4 jajka,
  • 50 ml koniaku lub brandy,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/3 startej gałki muszkatołowej,
  • do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz,
  • 500 ml wody,
  • 120 g słoniny do wyłożenia foremki.

Jak zrobić pasztet?

Przygotowanie:

  1. Mięso z królika i wieprzowiny należy umyć oraz włożyć do garnka. Następnie trzeba połączyć je z obraną i umytą marchewką, cebulą i pietruszką.
  2. Do mięsa trzeba dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Składniki należy zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
  3. Po 50 minutach można posolić do smaku.
  4. Miękkie mięso trzeba zostawić do wystudzenia w wywarze.
  5. Wątróbkę cielęcą należy oczyścić z błon i pokroić na plasterki.
  6. Następnie trzeba ją zalać około 100 ml gorącego wywaru i dusić pod przykryciem z 50 g słoniny przez około 15 minut.
  7. W wywarze mięsnym trzeba następnie namoczyć bułkę.
  8. Przestudzone mięso trzeba wyjąć z wywaru i razem z wątróbką zmielić w maszynce do mięsa.
  9. Następnie trzeba razem z mięsem zmielić bułkę i słoninę.
  10. Pozostały wywar należy jeszcze raz zagotować, aby pozostała jego 1/3.
  11. Do zmielonego mięsa z podrobami trzeba dodać rozbite jajka, dolać koniak lub brandy.
  12. Następnie należy dodać przestudzony wywar mięsny, dosolić i doprawić do smaku pieprzem.
  13. Kolejnym krokiem jest dodanie gałki muszkatołowej oraz mielonego imbiru.
  14. Masę na pasztet należy dokładnie wyrobić na gładką masę.
  15. Keksówkę o długości 40 cm należy wyłożyć pokrojoną w plastry słoniną i wyłożyć masę pasztetową.
  16. Pasztet należy wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°Celsjusza na 1,5 godziny.
  17. Po ostygnięciu należy wyjąć pasztet z foremki i zostawić do wystudzenia.
  18. Domowy pasztet pieczony jest jeszcze smaczniejszy po spędzeniu kilku godzin w lodówce.

Jak piec pasztet, aby nie był suchy?

Najprostszym sposobem, aby uzyskać wilgotny pasztet o delikatnej konsystencji, jest pieczenie mięsa w kąpieli wodnej. Do piekarnika należy ustawić naczynie z wrzątkiem pod keksówkę z pasztetem. Para wodna będzie nawilżać mięso podczas pieczenia, dzięki temu nie będzie przesuszone. Nowoczesne piekarniki mają też wbudowaną funkcję pary, która pozwala równomiernie nawodnić pasztet.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dodatki do pasztetu

Do domowego pasztetu na Boże Narodzenie warto użyć różnych ziół i przypraw. Szczególnie do mięsa pasuje tymianek, lubczyk, oregano, majeranek i natka pietruszki. Do pasztetu można też dodać posiekane orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje lub suszoną żurawinę. Gotowy pasztet świetnie smakuje z ćwikłą z chrzanem lub z sałatką jarzynową.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni