W skrócie
Pasztet wykonany z królika i wieprzowiny wyróżnia się na tle innych dodatkiem imbiru i suszonych grzybów. Podczas wyrabiania mięsa na pasztet warto dodać do niego kieliszek koniaku lub brandy. Alkohol sprawia, że mięso będzie delikatniejsze w smaku.
Pasztet – przepis na domową przystawkę
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 3-4 godziny.
Składniki:
- 1 królik,
- 250 g łopatki wieprzowej,
- 250 g wątróbki cielęcej,
- 50 g słoniny,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 suszone grzyby,
- 2 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 1 bułka,
- 4 jajka,
- 50 ml koniaku lub brandy,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/3 startej gałki muszkatołowej,
- do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz,
- 500 ml wody,
- 120 g słoniny do wyłożenia foremki.
Jak zrobić pasztet?
Przygotowanie:
- Mięso z królika i wieprzowiny należy umyć oraz włożyć do garnka. Następnie trzeba połączyć je z obraną i umytą marchewką, cebulą i pietruszką.
- Do mięsa trzeba dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Składniki należy zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
- Po 50 minutach można posolić do smaku.
- Miękkie mięso trzeba zostawić do wystudzenia w wywarze.
- Wątróbkę cielęcą należy oczyścić z błon i pokroić na plasterki.
- Następnie trzeba ją zalać około 100 ml gorącego wywaru i dusić pod przykryciem z 50 g słoniny przez około 15 minut.
- W wywarze mięsnym trzeba następnie namoczyć bułkę.
- Przestudzone mięso trzeba wyjąć z wywaru i razem z wątróbką zmielić w maszynce do mięsa.
- Następnie trzeba razem z mięsem zmielić bułkę i słoninę.
- Pozostały wywar należy jeszcze raz zagotować, aby pozostała jego 1/3.
- Do zmielonego mięsa z podrobami trzeba dodać rozbite jajka, dolać koniak lub brandy.
- Następnie należy dodać przestudzony wywar mięsny, dosolić i doprawić do smaku pieprzem.
- Kolejnym krokiem jest dodanie gałki muszkatołowej oraz mielonego imbiru.
- Masę na pasztet należy dokładnie wyrobić na gładką masę.
- Keksówkę o długości 40 cm należy wyłożyć pokrojoną w plastry słoniną i wyłożyć masę pasztetową.
- Pasztet należy wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°Celsjusza na 1,5 godziny.
- Po ostygnięciu należy wyjąć pasztet z foremki i zostawić do wystudzenia.
- Domowy pasztet pieczony jest jeszcze smaczniejszy po spędzeniu kilku godzin w lodówce.
Jak piec pasztet, aby nie był suchy?
Najprostszym sposobem, aby uzyskać wilgotny pasztet o delikatnej konsystencji, jest pieczenie mięsa w kąpieli wodnej. Do piekarnika należy ustawić naczynie z wrzątkiem pod keksówkę z pasztetem. Para wodna będzie nawilżać mięso podczas pieczenia, dzięki temu nie będzie przesuszone. Nowoczesne piekarniki mają też wbudowaną funkcję pary, która pozwala równomiernie nawodnić pasztet.
Zobacz także: Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa
Dodatki do pasztetu
Do domowego pasztetu na Boże Narodzenie warto użyć różnych ziół i przypraw. Szczególnie do mięsa pasuje tymianek, lubczyk, oregano, majeranek i natka pietruszki. Do pasztetu można też dodać posiekane orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje lub suszoną żurawinę. Gotowy pasztet świetnie smakuje z ćwikłą z chrzanem lub z sałatką jarzynową.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Babciny sposób na delikatny pasztet z kurczaka. Z tym daniem nic się nie zmarnuje
- Kremowy pasztet z wątróbki drobiowej na święta. Idealny do smarowania chleba
- Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego wyśmienite paszteciki
- Wegańskie święta. Poznaj przepis Wegan Nerd na pieczoną fasolę z jabłkami i żurawiną
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?