Zakwas buraczany na barszcz czerwony. Sprawdzony przepis na obiad. Dzięki jednemu składnikowi goście poproszą o więcej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W trakcie fermentacji na powierzchni zakwasu będzie pojawiać się piana.
W trakcie fermentacji na powierzchni zakwasu będzie pojawiać się piana. Anna Daniluk
Zakwas z buraków przygotowywany jest najczęściej w listopadzie i w grudniu. Domowy zakwas buraczany można zrobić minimum 3 dni przed gotowaniem barszczu czerwonego. Nie tylko przed Bożym Narodzeniem. Podpowiadamy, jak zrobić zakwas z buraczków.

W skrócie

Zakwas z buraków można zrobić wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce nawet przez 3 miesiące. Zakwas buraczany zyska wyjątkowego smaku i aromatu, jeśli do kamionkowego naczynia lub słoja dodamy obierki z jabłek. Zobacz sprawdzony przepis na zakwas z buraków.

Zakwas z buraków – tradycyjny przepis

Liczba porcji: 4 butelki po 500 ml.
Czas przygotowania: 20 minut + 3-10 dni fermentacji.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 goździki,
  • 1,5-2 l przegotowanej i ostudzonej wody,
  • obierki z 3 jabłek,
  • 1 łyżka soli na każdy 1 l wody,
  • kromka razowego chleba na zakwasie.

Jak zrobić zakwas z buraczków?

Przygotowanie:

  1. Buraki należy obrać i pokroić w plastry.
  2. Wszystkie składniki należy włożyć do dużego czystego słoika, dzbanka lub naczynia z kamionki.
  3. Składniki trzeba zalać przestudzoną wodą i na wierzchu położyć kromkę chleba.
  4. Zakwas na barszcz będzie gotowy po minimum trzech dniach. W tym czasie należy obserwować fermentujący zakwas, aby nie pojawiła się na nim pleśń. Czas fermentacji uzależniony jest od temperatury panującej w pomieszczeniu.
  5. Na koniec należy zebrać pianę pojawiającą się na wierzchu zakwasu w procesie fermentacji. Powstały zakwas należy przelać przez sitko i napełnić nim butelki lub słoiki.
  6. Zakwas buraczany należy wstawić do lodówki i wykorzystać w dniu przygotowywania barszczu wigilijnego.

Kiedy zakwas buraczany jest zepsuty?

Zakwas z buraków nastawiony w zbyt wilgotnym pomieszczeniu może szybko pleśnieć. Aby zmniejszyć ryzyko pleśni, warto zrezygnować z dodania kromki chleba na zakwasie. Z jednej strony przyspiesza ona fermentację, z drugiej zwiększa możliwość zepsucia się płynu. Zakwas buraczany jest zepsuty, gdy pachnie jak ocet lub alkohol. Poprawnie przygotowany zakwas ma delikatnie owocowy aromat.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Teesa

Minutnik kuchenny elektroniczny Teesa

45,29 zł29,00 zł-36%

kup najtaniej

Bochenek

Bochenek Dziadek Do Orzechów Drewniany

10,59 zł6,90 zł-35%

kup najtaniej

Emile Henry

Emile Henry Classiques Dozownik Do Oliwy Lub Octu Czerwony

217,25 zł158,40 zł-27%

kup najtaniej

Practic

Practic Inteligentna Maselniczka Na Wodę Czarna Pani Gadżet

77,06 zł56,61 zł-27%

kup najtaniej

Ade

Ade Minutnik Mechaniczny 9,5X3,5 Cm Stalowy (Adtd1304)

69,90 zł55,00 zł-21%

kup najtaniej

Peugeot

Peugeot młynek do pieprzu roellinger chocolate 13 cm p25601

388,58 zł315,00 zł-19%

kup najtaniej

Ravi

Ravi Chlebak Z Drewna Kauczukowego

125,00 zł109,00 zł-13%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie