Zdążysz jeszcze zrobić zakwas buraczany na barszcz czerwony. Ten dodatek zachwyca kolorem. Co roku robię go z tego przepisu

Anna Daniluk
W trakcie fermentacji na powierzchni zakwasu będzie pojawiać się piana.
W trakcie fermentacji na powierzchni zakwasu będzie pojawiać się piana. Anna Daniluk
Zakwas z buraków przygotowywany jest najczęściej w listopadzie i w grudniu. Domowy zakwas buraczany można zrobić minimum 3 dni przed gotowaniem barszczu czerwonego. Chociaż możesz zrobić go nawet miesiąc wcześniej i po fermentacji przelać do czystych butelek. Taki zakwas przechowuj w lodówce i użyj w dniu gotowaniu zupy. Nie tylko przed Bożym Narodzeniem. Podpowiadamy, jak zrobić najlepszy zakwas z buraczków.

W skrócie:

Zakwas z buraków można zrobić dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce nawet przez 3 miesiące. Zakwas buraczany zyska wyjątkowego smaku i aromatu, jeśli do kamionkowego naczynia lub słoja dodamy obierki z jabłek. Zobacz sprawdzony przepis na zakwas z buraków.

Zakwas z buraków – tradycyjny przepis

Liczba porcji: 4 butelki po 500 ml.
Czas przygotowania: 20 minut + 3-10 dni fermentacji.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 goździki,
  • 1,5-2 l przegotowanej i ostudzonej wody,
  • obierki z 3 jabłek,
  • 1 łyżka soli na każdy 1 l wody,
  • kromka razowego chleba na zakwasie.

Jak zrobić zakwas z buraczków?

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i pokrój w plastry.
  2. Wszystkie składniki włóż do dużego czystego słoika, dzbanka lub naczynia z kamionki.
  3. Składniki zalej przestudzoną wodą i na wierzchu połóż kromkę żytniego chleba.
  4. Naczynie z zakwasem na barszcz odstaw w ciepłym miejscu. W tym czasie należy obserwować fermentujący zakwas, aby nie pojawiła się na nim pleśń. Czas fermentacji uzależniony jest od temperatury panującej w pomieszczeniu.
  5. Na koniec zbierz pianę pojawiającą się na wierzchu zakwasu w procesie fermentacji. Powstały zakwas przelej przez sitko i napełnij nim butelki lub słoiki.
  6. Zakwas buraczany wstaw do lodówki i wykorzystuj w dniu przygotowywania barszczu wigilijnego.

Kiedy zakwas buraczany jest zepsuty?

Zakwas z buraków nastawiony w zbyt wilgotnym pomieszczeniu może szybko pleśnieć. Aby zmniejszyć ryzyko pleśni, warto zrezygnować z dodania kromki chleba na zakwasie. Z jednej strony przyspiesza ona fermentację, z drugiej zwiększa możliwość zepsucia się płynu. Zakwas buraczany jest zepsuty, gdy pachnie jak ocet lub alkohol. Poprawnie przygotowany zakwas ma delikatnie owocowy aromat.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni