W skrócie
Zakwas z buraków można zrobić wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce nawet przez 3 miesiące. Zakwas buraczany zyska wyjątkowego smaku i aromatu, jeśli do kamionkowego naczynia lub słoja dodamy obierki z jabłek. Zobacz sprawdzony przepis na zakwas z buraków.
Zakwas z buraków – tradycyjny przepis
Liczba porcji: 4 butelki po 500 ml.
Czas przygotowania: 20 minut + 3-10 dni fermentacji.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 4 ząbki czosnku,
- 15 ziaren ziela angielskiego,
- 6 liści laurowych,
- 6 ziaren czarnego pieprzu,
- 3 goździki,
- 1,5-2 l przegotowanej i ostudzonej wody,
- obierki z 3 jabłek,
- 1 łyżka soli na każdy 1 l wody,
- kromka razowego chleba na zakwasie.
Jak zrobić zakwas z buraczków?
Przygotowanie:
- Buraki należy obrać i pokroić w plastry.
- Wszystkie składniki należy włożyć do dużego czystego słoika, dzbanka lub naczynia z kamionki.
- Składniki trzeba zalać przestudzoną wodą i na wierzchu położyć kromkę chleba.
- Zakwas na barszcz będzie gotowy po minimum trzech dniach. W tym czasie należy obserwować fermentujący zakwas, aby nie pojawiła się na nim pleśń. Czas fermentacji uzależniony jest od temperatury panującej w pomieszczeniu.
- Na koniec należy zebrać pianę pojawiającą się na wierzchu zakwasu w procesie fermentacji. Powstały zakwas należy przelać przez sitko i napełnić nim butelki lub słoiki.
- Zakwas buraczany należy wstawić do lodówki i wykorzystać w dniu przygotowywania barszczu wigilijnego.
Kiedy zakwas buraczany jest zepsuty?
Zakwas z buraków nastawiony w zbyt wilgotnym pomieszczeniu może szybko pleśnieć. Aby zmniejszyć ryzyko pleśni, warto zrezygnować z dodania kromki chleba na zakwasie. Z jednej strony przyspiesza ona fermentację, z drugiej zwiększa możliwość zepsucia się płynu. Zakwas buraczany jest zepsuty, gdy pachnie jak ocet lub alkohol. Poprawnie przygotowany zakwas ma delikatnie owocowy aromat.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?