W skrócie:
Zakwas z buraków można zrobić dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce nawet przez 3 miesiące. Zakwas buraczany zyska wyjątkowego smaku i aromatu, jeśli do kamionkowego naczynia lub słoja dodamy obierki z jabłek. Zobacz sprawdzony przepis na zakwas z buraków.
Zakwas z buraków – tradycyjny przepis
Liczba porcji: 4 butelki po 500 ml.
Czas przygotowania: 20 minut + 3-10 dni fermentacji.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 4 ząbki czosnku,
- 15 ziaren ziela angielskiego,
- 6 liści laurowych,
- 6 ziaren czarnego pieprzu,
- 3 goździki,
- 1,5-2 l przegotowanej i ostudzonej wody,
- obierki z 3 jabłek,
- 1 łyżka soli na każdy 1 l wody,
- kromka razowego chleba na zakwasie.
Jak zrobić zakwas z buraczków?
Sposób przygotowania:
- Buraki obierz i pokrój w plastry.
- Wszystkie składniki włóż do dużego czystego słoika, dzbanka lub naczynia z kamionki.
- Składniki zalej przestudzoną wodą i na wierzchu połóż kromkę żytniego chleba.
- Naczynie z zakwasem na barszcz odstaw w ciepłym miejscu. W tym czasie należy obserwować fermentujący zakwas, aby nie pojawiła się na nim pleśń. Czas fermentacji uzależniony jest od temperatury panującej w pomieszczeniu.
- Na koniec zbierz pianę pojawiającą się na wierzchu zakwasu w procesie fermentacji. Powstały zakwas przelej przez sitko i napełnij nim butelki lub słoiki.
- Zakwas buraczany wstaw do lodówki i wykorzystuj w dniu przygotowywania barszczu wigilijnego.
Kiedy zakwas buraczany jest zepsuty?
Zakwas z buraków nastawiony w zbyt wilgotnym pomieszczeniu może szybko pleśnieć. Aby zmniejszyć ryzyko pleśni, warto zrezygnować z dodania kromki chleba na zakwasie. Z jednej strony przyspiesza ona fermentację, z drugiej zwiększa możliwość zepsucia się płynu. Zakwas buraczany jest zepsuty, gdy pachnie jak ocet lub alkohol. Poprawnie przygotowany zakwas ma delikatnie owocowy aromat.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: