Zakwas buraczany na barszcz czerwony. Sprawdzony przepis na obiad. Dzięki jednemu składnikowi goście poproszą o więcej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W trakcie fermentacji na powierzchni zakwasu będzie pojawiać się piana.
W trakcie fermentacji na powierzchni zakwasu będzie pojawiać się piana. Anna Daniluk
Zakwas z buraków przygotowywany jest najczęściej w listopadzie i w grudniu. Domowy zakwas buraczany można zrobić minimum 3 dni przed gotowaniem barszczu czerwonego. Nie tylko przed Bożym Narodzeniem. Podpowiadamy, jak zrobić zakwas z buraczków.

W skrócie

Zakwas z buraków można zrobić wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce nawet przez 3 miesiące. Zakwas buraczany zyska wyjątkowego smaku i aromatu, jeśli do kamionkowego naczynia lub słoja dodamy obierki z jabłek. Zobacz sprawdzony przepis na zakwas z buraków.

Zakwas z buraków – tradycyjny przepis

Liczba porcji: 4 butelki po 500 ml.
Czas przygotowania: 20 minut + 3-10 dni fermentacji.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 goździki,
  • 1,5-2 l przegotowanej i ostudzonej wody,
  • obierki z 3 jabłek,
  • 1 łyżka soli na każdy 1 l wody,
  • kromka razowego chleba na zakwasie.

Jak zrobić zakwas z buraczków?

Przygotowanie:

  1. Buraki należy obrać i pokroić w plastry.
  2. Wszystkie składniki należy włożyć do dużego czystego słoika, dzbanka lub naczynia z kamionki.
  3. Składniki trzeba zalać przestudzoną wodą i na wierzchu położyć kromkę chleba.
  4. Zakwas na barszcz będzie gotowy po minimum trzech dniach. W tym czasie należy obserwować fermentujący zakwas, aby nie pojawiła się na nim pleśń. Czas fermentacji uzależniony jest od temperatury panującej w pomieszczeniu.
  5. Na koniec należy zebrać pianę pojawiającą się na wierzchu zakwasu w procesie fermentacji. Powstały zakwas należy przelać przez sitko i napełnić nim butelki lub słoiki.
  6. Zakwas buraczany należy wstawić do lodówki i wykorzystać w dniu przygotowywania barszczu wigilijnego.

Kiedy zakwas buraczany jest zepsuty?

Zakwas z buraków nastawiony w zbyt wilgotnym pomieszczeniu może szybko pleśnieć. Aby zmniejszyć ryzyko pleśni, warto zrezygnować z dodania kromki chleba na zakwasie. Z jednej strony przyspiesza ona fermentację, z drugiej zwiększa możliwość zepsucia się płynu. Zakwas buraczany jest zepsuty, gdy pachnie jak ocet lub alkohol. Poprawnie przygotowany zakwas ma delikatnie owocowy aromat.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Zassenhaus

Zassenhaus Speed minutnik ZS-072242

73,50 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Minutnik kuchenny stalowy JABŁKO

19,00 zł

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Obieraczka zielona 7.6075.4

19,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie