
Uszka do barszczu
Trzy tygodnie przed Wigilią można zrobić uszka do barszczu. Ulepione uszka lub pierogi można zamrozić w pojemnikach przeznaczonych do zamrażarek, lub w woreczkach strunowych. Kliknij obrazek i zobacz, które potrawy świąteczne można zamrozić lub przygotować do nich półprodukty.

Sałatka jarzynowa
Warzywa potrzebne do sałatki jarzynowej można wstępnie przygotować i zamrozić. Dzięki temu marchewka, seler i korzeń pietruszki pokrojony w kostkę będzie można szybko ugotować i połączyć z pozostałymi składnikami.

Piernik staropolski
Tradycyjny piernik dojrzewający należy zagnieść miesiąc przed Wigilią. Następnie piernik staropolski trzeba upiec tydzień przed Wigilią.

Ryba po grecku
Dwa dni przed świętami warto przygotować rybę po grecku. Dzięki temu zdąży się przemacerować z warzywami.