W skrócie
Karp królewski jest tradycyjną rybą podawaną podczas Wigilii. Najczęściej karp smażony obtaczany jest w samej mące pszennej z dodatkiem ulubionych ziół albo łączony z mąką i bułką tartą. Sprawdź przepis na karpia panierowanego siostry Anastazji. Pochodzi z książki „Boże Narodzenie z s. Anastazją i s. Salomeą. Tradycyjne zwyczaje, świąteczne przepisy” opublikowaną przez Wydawnictwo WAM.
Karp smażony w panierce – przepis na wieczerzę wigilijną
Liczba porcji: dla 8 osób,
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 8 dzwonek z karpia,
- 2-3 jaja,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1/2 szklanki mąki,
- sok z 1 cytryny,
- 1 cytryna,
- 100 g masła klarowanego,
- sól,
- pieprz.
Jak usmażyć karpia w panierce?
Przygotowanie:
- Porcje ryby wymyć, oczyścić, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem.
- Każdy kawałek karpia obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanych jajach i na końcu w bułce tartej.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym maśle przez ok. 10-20 minut.
- Usmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego i ponownie zapiec w nagrzanym piekarniku w temp. 150 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut.
- Upieczoną rybę wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny.
- Do karpia pasują ziemniaki z wody i surówki.
Z czym podawać smażonego karpia w panierce?
W trakcie wieczerzy wigilijnej znakomitym dodatkiem do ryby będzie tradycyjna ćwikła przygotowywana z buraków i świeżo startego chrzanu. Dla wielu osób stół świąteczny nie może się obyć bez sałatki jarzynowej, która często doprawiana jest sosem na bazie majonezu z dodatkiem musztardy. Smażonego karpia można też włożyć do słoika i zalać marynatą octową. Wtedy ryba będzie miała delikatniejsze ości.
Kulinaria

Przyprawy do karpia w panierce
Karp z patelni nie potrzebuje wielu przypraw. Poza okresem Bożego Narodzenia rybę można przyrządzić nacierając czosnkiem i posypując natką pietruszki. Poza tym warto namoczyć karpia w mleku i cebuli, aby usunąć mulisty smak. Do panierki z bułki tartej można też dodać granulowany czosnek lub prażoną cebulę.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa WAM.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: