Karp panierowany siostry Anastazji na świąteczny stół. Przepis na chrupiące danie na Wigilię. Jeden składnik nadaje wyjątkowego smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie karp smażony jest na oleju. Aby panierka z bułki tartej nabrała złotego koloru i maślanego smaku, siostra Anastazja dodaje do patelni sklarowanego masła.
Tradycyjnie karp smażony jest na oleju. Aby panierka z bułki tartej nabrała złotego koloru i maślanego smaku, siostra Anastazja dodaje do patelni sklarowanego masła. Agnieszka Piątkowska
Karp w panierce z bułki tartej to danie, które zachwyca smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. Najczęściej karp smażony jest na oleju, ale wyjątkowy smak i aromat uzyskacie poprzez dodatek klarowanego masła. Siostra Anastazja Pustelnik ze zgromadzenia Córek Bożej Miłości podzieliła się z nami przepisem na tradycyjnego karpia smażonego w panierce.

W skrócie

Karp królewski jest tradycyjną rybą podawaną podczas Wigilii. Najczęściej karp smażony obtaczany jest w samej mące pszennej z dodatkiem ulubionych ziół albo łączony z mąką i bułką tartą. Sprawdź przepis na karpia panierowanego siostry Anastazji. Pochodzi z książki „Boże Narodzenie z s. Anastazją i s. Salomeą. Tradycyjne zwyczaje, świąteczne przepisy” opublikowaną przez Wydawnictwo WAM.

Karp smażony w panierce – przepis na wieczerzę wigilijną

Liczba porcji: dla 8 osób,
czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

  • 8 dzwonek z karpia,
  • 2-3 jaja,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 cytryna,
  • 100 g masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak usmażyć karpia w panierce?

Przygotowanie:

  1. Porcje ryby wymyć, oczyścić, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem.
  2. Każdy kawałek karpia obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanych jajach i na końcu w bułce tartej.
  3. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym maśle przez ok. 10-20 minut.
  4. Usmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego i ponownie zapiec w nagrzanym piekarniku w temp. 150 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut.
  5. Upieczoną rybę wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny.
  6. Do karpia pasuję ziemniaki z wody i surówki.

Z czym podawać smażonego karpia w panierce?

W trakcie wieczerzy wigilijnej znakomitym dodatkiem do ryby będzie tradycyjna ćwikła przygotowywana z buraków i świeżo startego chrzanu. Dla wielu osób stół świąteczny nie może się obyć bez sałatki jarzynowej, która często doprawiana jest sosem na bazie majonezu z dodatkiem musztardy.

Przyprawy do karpia w panierce

Karp z patelni nie potrzebuje wielu przypraw. Poza okresem Bożego Narodzenia rybę można natrzeć czosnkiem. Poza tym warto namoczyć karpia w mleku i cebuli, aby usunąć mulisty smak. Do panierki z bułki tartej można też dodać granulowany czosnek lub prażoną cebulę.

Sprawdź także: Zupa rybna z karpia Kuby Tomaszczyka. Przepis na świąteczną moczkę na Boże Narodzenie. Zwycięzca „MasterChefa” dzieli się wyjątkowym daniem

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie