Na zdrowie i... wampiry. Wyborna pasta z pieczonego czosnku. Najlepszy przepis na Dzień Czosnku 2022 i nie tylko

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Popularny mit głosi, że czosnku nie lubią wampiry. Wiadomo jednak, że jest on bardzo zdrowy dla ludzi. Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć  składniki na pastę z pieczonego czosnku. Przesuwaj slajdy gestem lub strzałką.
Popularny mit głosi, że czosnku nie lubią wampiry. Wiadomo jednak, że jest on bardzo zdrowy dla ludzi. Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć składniki na pastę z pieczonego czosnku. Przesuwaj slajdy gestem lub strzałką. Szymon Starnawski/archiwum Polska Press
Udostępnij:
W kalendarzu świąt nietypowych 19 kwietnia to Dzień Czosnku. Warzywo to znane jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i nie bez powodu nazywane naturalnym antybiotykiem. Ostry smak i intensywny aromat niektórych zniechęcają (patrz: Dracula), innych przyciągają. My zdecydowanie należymy do tej drugiej grupy i bez czosnku nie wyobrażamy sobie wielu potraw. Proponujemy wam prosty, sprawdzony przepis na pastę z pieczonego czosnku, która zyskuje przyjemną słodycz. Smacznego!

W skrócie

Czosnek – właściwości zdrowotne

Czosnek wielu osobom kojarzy się z filmami o wampirach, gdzie wielokrotnie stosowany był jako niezawodna broń przeciwko krwiopijcom i złowrogim mocom. Na co dzień czosnek wspiera nasz organizm, wzmacniając jego odporność. Przypisuje mu się właściwości obniżające ciśnienie krwi i hamujące rozwój bakterii. Ponadto czosnek jest bogaty w witaminy B1, B2, PP, C i witaminę A. W ząbkach czosnku znaleźć też można takie minerały, jak potas, magnez i wapń. Regularne jedzenie czosnku poprawia też trawienie. Warto wiedzieć, że w 100 gramach czosnku jest około 150 kalorii.

Jeżeli obawiacie się jego wyrazistego smaku i aromatu, to znakomitym rozwiązaniem będzie upieczenie czosnku na pyszną pastę. Koniecznie spróbujcie.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki na pastę z pieczonego czosnku

Jak jeść czosnek?

Czosnek po upieczeniu i zmiksowaniu będzie świetnym smarowidłem na:

  • chleb,
  • grzanki,
  • tosty,
  • jako dodatek do chipsów.

Pasta z pieczonego czosnku wzbogaci też np. smak podkarpackich proziaków, wytrawnej tortilli lub domowych naleśników.

Pasta z czosnku – prosty przepis

Ten przepis wymaga tylko kilka składników i jest względnie tani. Składniki są łatwo dostępne. Aby pasta z pieczonego czosnku była bardziej pożywna, można dodać do niej ugotowaną białą fasolę. Innym ciekawym dodatkiem może być ciecierzyca z puszki. Jednak jeśli nie chcecie zaburzać charakteru smarowidła, można poprzestać na jednym warzywie. Gotową pastę warto przyprawić sokiem z cytryny i świeżo startą skórką z tego owocu.

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 1/2 szklanki suchej fasoli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/3 szklanki oleju
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Jak zrobić pastę z czosnku?

Przygotowanie:

  1. Fasolę należy ugotować do miękkości i odcedzić.
  2. Piekarnik należy rozgrzać do 180° Celsjusza.
  3. Czosnku nie trzeba obierać, tylko należy zdjąć zewnętrzne liście. Ząbki mają być widoczne.
  4. Warzywo należy posmarować olejem i piec przez około 20 minut.
  5. Upieczony czosnek trzeba wyjąć i odstawić do ostudzenia.
  6. Następnie czosnek i fasolę należy przełożyć do blendera z ostrzem o literze S.
  7. Czosnek doprawić trzeba solą, pieprzem i tymiankiem.
  8. Całość trzeba miksować do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Popularny mit głosi, że czosnku nie lubią wampiry. Wiadomo jednak, że jest on bardzo zdrowy dla ludzi. Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć  składniki na pastę z pieczonego czosnku. Przesuwaj slajdy gestem lub strzałką.

Na zdrowie i... wampiry. Wyborna pasta z pieczonego czosnku....

Pij zdrowe koktaile

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie