W skrócie
Sajgonki warzywne to znakomita przekąska do zjedzenia w gronie rodziny i przyjaciół. W papier ryżowy wystarczy zawinąć pokrojoną w słupki marchewkę, czosnek, makaron ryżowy, liście szpinaku i liście świeżej kolendry. Sajgonki z warzywami świetnie smakują podawane z orzeźwiającym dipem. Sos do sajgonek można zrobić z połączenia soku z cytryny, sosu sojowego i startego imbiru.
Sajgonki – przepis na orientalną przekąskę
Liczba porcji: na 10 sztuk.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
Sos do sajgonek:
- 20 ml sosu sojowego,
- 10 ml soku z cytryny lub octu ryżowego.
Jak zrobić sajgonki?
Przygotowanie:
- Cebulę należy pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
- Następnie trzeba dodać pozostałe warzywa pokrojone w słupki i całość chwilę przesmażyć.
- Warzywa należy doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz należy odstawić do wystudzenia.
- Makaron ryżowy należy zalać wrzątkiem i czekać około 3 minuty, aż będzie miękki.
- Papier ryżowy należy przygotować zgodnie z opakowaniem.
- Do przestudzonego farszu należy dodać liście świeżej kolendry i szpinaku.
- Makaron ryżowy trzeba przecedzić i dodać do nadzienia warzywnego.
- Na każdym papierze ryżowym należy układać farsz warzywny i składać w podobny sposób jak krokiety.
- Gotowe sajgonki należy podsmażyć na patelni lub woku z rozgrzanym olejem.
- Chrupiące sajgonki warto podać z sosem sojowym lub odrobiną sosu rybnego.
Sajgonki z kurczakiem
Farsz z warzyw może być też znakomitą bazą do zmieniania nadzienia. Zachęcamy do dodania kawałków upieczonego kurczaka albo porcji mięsa pozyskanej z rosołu. Warto też sięgać po inne rodzaje drobiu. Sajgonki świetnie smakują ze smażoną kaczką i sosem śliwkowym. Soczyste sajgonki z nadzieniem mięsnym znajdą wielu amatorów. Szczególnie polecamy korzystać ze smażonej wieprzowiny, a także pieczonej lub grillowanej wołowiny. Fani owoców morza mogą dodać także dorodne krewetki.
Sajgonki z piekarnika
W lżejszej wersji zachęcamy do upieczenia sajgonek w piekarniku. Wyjdą równie chrupiące, chociaż ich konsystencja będzie się różnić od tych usmażonych w głębokim tłuszczu. Wystarczy gotowe sajgonki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 5-8 minut w 170° Celsjusza.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?