W skrócie
Mleczarzom, serowarom i gospodyniom domowym, którym zawdzięczamy różnej maści sery, jesteśmy winni pomnik. I to nie jeden. Setki pomników, w setkach wsi, miast i miasteczek. Bo sera nie da się nie lubić, zwłaszcza gdy przyjemnie ciągnie się na chrupiącej grzance. Albo w postaci deski serowych pyszności do wyboru, z konfiturą z fig, orzechami czy gruszką. Jednak zupa serowa to niemal sto procent „sera w serze”.
Zupa serowa z brokułami – przepis na obiad
Porcja dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki:
200 g sera żółtego,
100 g parmezanu,
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
2 ząbki czosnku,
3 szklanki mleka,
2 szklanki bulionu warzywnego,
1 duży brokuł,
1/2 pęczka natki pietruszki,
Dodatki:
1/2 bagietki.
Czytaj także: Na wiosenny obiad gotuję zupę z zielonego groszku. Zrób ją z ziemniakami, aby najesz się na długo
Jak zrobić zupę serową z brokułami?
Przygotowanie:
- Brokuły zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz też rozdrobnić różyczki w malakserze. Nie miksuj zbyt mocno – kawałki brokułu powinny mieć wielkość ziarenek ryżu.
- Ser żółty i parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i pieprzem cayenne. Przełóż do garnka. Powoli podgrzewaj. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
- Wlej mleko i dobrze wymieszaj. Przez cały czas podgrzewaj, ale nie dopuść do zagotowania. Wlej bulion warzywny i dobrze wymieszaj. Możesz też użyć blendera, by składniki dobrze się połączyły. Doprowadź zupę do wrzenia.
- Wrzuć rozdrobnione brokuły do zupy serowej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejsz ogień do minimum.
- Gotuj około 10 minut na wolnym ogniu. Podawaj posypane natką pietruszki z grzankami z bagietki.
Serem zajmujemy się delikatnie. Podgrzewamy go powoli do momentu, aż się rozpuści i zacznie się ciągnąć. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy, przez cały czas podgrzewając. Potem już tylko bulion i starte warzywa – i zupa serowa z brokułami gotowa. Jeśli chcesz, możesz dorzucić do niej kawałki grillowanego kurczaka i rozkoszować się serowym przysmakiem.
Jaki ser wybrać do zupy?
Zupę serową uwielbiają Brytyjczycy. W kuchniach brytyjskich pań domu króluje ser cheddar, tradycyjny, wytwarzany od wieków ser podpuszczkowy. Uwielbiam wyrazisty smak cheddara, choć ostre aromaty nie każdemu będą smakować. A to właśnie smak użytego sera będzie dominował w zupie. Jeśli wolisz sery łagodniejsze, możesz użyć goudy czy sera edamskiego. Zupa serowa z brokułami to też wdzięczny przedmiot eksperymentów – metodą prób i błędów znajdziecie swój ulubiony ser. Gotując zupę serową, często używam na przykład mazdamera albo sera Bursztyn. Głęboki smak zupie nadaje też parmezan. To jedyny element przepisu, który możesz pominąć.
Zobacz także: Przepis na zupę brokułową
Zastosowanie sera cheddar
Cheddar był ulubieńcem arystokracji, który często gościł też na królewskim stole. Dziś jest znacznie bardziej demokratyczny i stał się jednym z najbardziej znanych na świecie gatunków. Warto poszukać go na półkach marketu, bo jest idealny do tart, słonych wypieków czy zapiekanek posypywanych żółtym serem.
Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate by Kate. Kulinarne nowości można też obejrzeć na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Lekka sałatka z brokułów i fety. Szybki przepis poleca Plate By Kate
- Szybka zupa serowa na obiad. Ekspresowe danie z makaronem z zupki chińskiej
- Sałatka z brokułem na obiad. Prosta przekąska dla całej rodziny. Zobacz przepis!
- Sycący makaron z brokułami po azjatycku. Gordon Ramsay poleca prosty przepis na obiad
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?