W skrócie
Domowa lasagne ze szpinakiem to świetne danie do łączenia go z różnymi serami. Świetnie sprawdza się feta, mozzarella albo ricotta nadające lekko kwaśny smak. Dla większej kremowości można też dodać tłusty ser mascarpone. Zobacz, jak przygotować lasagne ze szpinakiem.
Lasagne ze szpinakiem – przepis na sycące danie
Liczba porcji: 8 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Składniki:
- 500 g suszonego makaronu,
- 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 g sera feta,
- 1 jajko,
- świeżo mielony pieprz,
- 5 g mielonej gałki muszkatołowej.
Sos beszamel:
- 30 g masła,
- 20 g mąki pszennej,
- 400 ml mleka,
- 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej.
Jak przygotować lasagne ze szpinakiem?
Przygotowanie:
- Świeży szpinak należy umyć i podgrzać z łyżką wody w garnku lub na suchej patelni. Mrożony szpinak należy przesmażyć z ząbkiem czosnku. Gdy szpinak będzie gotowy, należy odstawić go do wystudzenia.
- W misce należy rozkruszyć ser feta, dodać szpinak z czosnkiem, gałkę muszkatołową, jajko i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
- W garnku z wrzącą wodą należy i przez chwilę gotować płaty makaronu lasagne. Następnie należy ułożyć je obok siebie na desce kuchennej.
- W tym momencie należy zrobić beszamel. Wystarczy w garnku roztopić masło, dodać mąkę pszenną i smażyć przez około 1,5 minuty. Ma powstać rodzaj zasmażki.
- Po tym czasie należy powoli dolewać ciepłe mleko. W trakcie dolewania płynu należy cały czas mieszać, aby powstał gładki sos.
- Beszamel należy gotować przez około 3 minuty i doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
- W naczyniu żaroodpornym należy ułożyć 4 plastry ugotowanej lazanii. Pierwszą warstwę należy posmarować sosem, na nim trzeba wyłożyć masę z fety i szpinaku i na wierzch wyłożyć następną warstwę makaronu.
- Na wierzch należy wyłożyć resztę sosu beszamel. Lasagne ze szpinakiem należy piec przez 20 minut w 180° Celsjusza.
Zobacz także: Ciasto leśny mech jest zdrowe i wygląda bajecznie. Przepis na efektowne ciasto ze szpinakiem. Smakuje obłędnie
Co dodawać do lasagne?
Ten przepis można traktować jako bazę do eksperymentowania z dodatkami. Pysznym daniem będzie lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem oraz lasagne ze szpinakiem i kurczakiem. Wegetarianie mogą rozsmakować się w lazanii ze szpinakiem i pomidorami, którą można doprawić świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki.
Wypróbuj także: Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
Przyprawy do lasagne
Przygotowując domową lasagne ze szpinakiem, warto pamiętać o odpowiednim doprawieniu dania. Jeśli korzystacie ze słonego sera, to można nie solić sosu beszamelowego. Jednak w przypadku mniej wyrazistych serów np.: ricotty hojniej dosolić farsz. Ponadto szpinak znakomicie smakuje z dodatkiem ostrej papryczki, mielonej słodkiej papryki lub świeżo startego czarnego pieprzu.
Ten rodzaj farszu do lasagne ze szpinakiem można także używać do domowych naleśników podawanych na obiad lub kolację.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Tradycyjne gnocchi prosto z Włoch. Poznaj smakowity przepis na danie z ziemniaków
- Kuchnia włoska co dzień. Oto 12 najbardziej znanych dań pochodzących z Italii
- Sałatka z pieczonych pomidorów od Plate By Kate. Ten przepis ociera się o geniusz
- Jak zrobić tradycyjne włoskie risotto? Przepis od słynnego mistrza kuchni z Mediolanu

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?