W skrócie
Zupa brokułowa świetnie smakuje podana z podprażonymi płatkami migdałowymi. Nadają one zupie z brokułów dodatkowej chrupkości i aromatu. Dzięki użyciu tego składnika gwarantujemy, że trudno będzie ją zapomnieć. Zobacz, jak zrobić aksamitną zupę brokułową na obiad lub kolację.
Zupa brokułowa – przepis na jesienne danie
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki:
- 1 brokuł,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 por,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
- 1 l rosołu lub bulionu warzywnego + 200 ml, jeśli krem z brokułów będzie za gęsty,
- 50 ml śmietany do zup lub jogurtu greckiego,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- opcjonalnie: 20 g serka topionego dla zagęszczenia.
Sprawdź także: Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 12 posiłków
Jak ugotować zupę brokułową?
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie należy podsmażyć na oleju umytego i posiekanego pora przez około 3-5 minut. Tylko białe i jasnozielone części. Do pora trzeba dodać obrany czosnek, aby oddał aromat.
- Następnie do garnka należy dorzucić umytą, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Należy smażyć z porem przez 2 minuty.
- Kolejnym krokiem jest dodanie umytych, obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków.
- Następnie do garnka należy wlać rosół lub bulion warzywny. Zupę należy gotować przez około 10 minut, aż warzywa będą podgotowane.
- Brokuły należy umyć, oddzielić różyczki i posiekać łodyżkę na mniejsze kawałki. Następnie brokuły trzeba dorzucić do gotującej się zupy i gotować na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż będzie miękki.
- W międzyczasie na suchej patelni należy uprażyć płatki migdałowe, aż zaczną przybierać jasnobrązowego koloru.
- Na koniec zupę brokułową trzeba zabielić śmietaną lub jogurtem greckim. Opcjonalnie można dodać serek topiony.
- Aby powstał krem z brokułów, zupę należy zmiksować blenderem. Gdy zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć rosołem lub bulionem warzywnym.
- Gdy zupa będzie miała gładką konsystencję, można posypać ją uprażonymi płatkami migdałowymi.
Jakie przyprawy pasują do zupy brokułowej?
Zupa brokułowa świetnie smakuje doprawiona aromatycznymi ziołami np.:
- tymiankiem,
- lubczykiem,
- majerankiem,
- liściem laurowym,
- zielem angielskim,
- czarnym pieprzem i solą.
Krem z brokułów bez ziemniaków można też podawać z rumianymi grzankami czosnkowymi.
Jak zagęścić brokułową?
Zupa brokułowa będzie gęstsza, gdy dodamy do niej pokrojone ziemniaki, seler i korzeń pietruszki. Ponadto stanie się gęsta i gładka, gdy dodamy do niej ser. W ten sposób powstaje treściwa zupa serowa z brokułami.
Co jeszcze można zrobić z brokułów?
Amatorzy zupy brokułowej mogą rozsmakować się także w innych daniach z brokułami w roli głównej. Na lunch polecamy sałatkę z brokułem, w wersji z fetą, a także makaron z brokułami. Te dania są szczególnie polecane osobom zabieganym, bo świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Pij zdrowe koktajle
Zobacz także inne tematy kulinarne:
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?