W skrócie
Zupa brokułowa świetnie smakuje podana z podprażonymi płatkami migdałowymi. Nadają one zupie z brokułów dodatkowej chrupkości i aromatu. Dzięki użyciu tego składnika gwarantujemy, że trudno będzie ją zapomnieć. Zobacz, jak zrobić aksamitną zupę brokułową na obiad lub kolację.
Zupa brokułowa – przepis na jesienne danie
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki:
- 1 brokuł,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 por,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
- 1 l rosołu lub bulionu warzywnego + 200 ml, jeśli krem z brokułów będzie za gęsty,
- 50 ml śmietany do zup lub jogurtu greckiego,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- opcjonalnie: 20 g serka topionego dla zagęszczenia.