Musaka na obiad po grecku. Przepis na danie z bakłażana i jagnięciny. Tak jedzą rodowici Grecy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Musaka to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni greckiej. Przygotowywane jest z jagnięciny, przecieru pomidorowego, bakłażanów i sosu beszamelowego.
Musaka to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni greckiej. Przygotowywane jest z jagnięciny, przecieru pomidorowego, bakłażanów i sosu beszamelowego. Bartek Kieżun
Musaka to jedno z dań, które nieodłącznie kojarzą się z Grecją. Ten rodzaj zapiekanki przygotowuje się na bazie mięsa jagnięcego, bakłażanów, pomidorów i sosu beszamel. Grecka mousaka najlepiej smakuje na ciepło. Zobacz, jak przygotować domową musakę.

W skrócie

Bartek Kieżun po raz kolejny zabiera nas w podróż kulturalno-kulinarną. Tym razem punktem odniesienia jest Grecja. W przepisie na musakę kucharz poleca stosować oryginalne połączenie przypraw, czyli cynamonu i liści laurowych. Autor licznych publikacji o tematyce kulturalno-kulinarnej korzystał z przepisu opracowanego przez reformatora greckiej kuchni, Nikolaosa Tselemendesa. Przepis na musakę pochodzi z książki „Ateny do zjedzenia” autorstwa Bartka Kieżuna.

Musaka – przepis na greckie danie

Zapiekana jagnięcina z bakłażanem i beszamelem
Liczba porcji: na 4 osoby.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny.

Składniki:

  • 500 g bakłażana,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • oliwa extra vergine.

Sos mięsny:

  • 50 ml oliwy extra vergine,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 250 g mielonej jagnięciny,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 goździki,
  • łyżeczka oregano,
  • 200 ml metaxy,
  • 400 g pulpy pomidorowej,
  • sól,
  • pieprz.

Beszamel:

  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 1/2 świeżo tartej gałki muszkatołowej,
  • sól.

Jak zrobić musakę?

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od sosu mięsnego. Drobno siekamy cebulę. Przesmażamy ją na oliwie, po chwili dodajemy pokrojony w nieduże kawałki czosnek. Solimy, dorzucamy połowę cynamonu i goździki. Mieszamy, dodajemy liście laurowe i doprawiamy pieprzem.
  2. Kiedy warzywa się zeszklą, dokładamy mięso i smażymy, często mieszając. Po kwadransie dolewamy metaxę, mieszamy, a kiedy alkohol odparuje, dodajemy pulpę, oregano i drugą połowę cynamonu.
  3. Dusimy do miękkości mięsa, maksymalnie pół godziny, na niedużym ogniu; chodzi o to, żeby sos się nieco zredukował. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien być wyrazisty.
  4. Masło rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po chwili ściągamy garnek z ognia, dolewamy mleko, solimy i stawiamy na gaz. Mieszamy, gotując na niewielkim ogniu. Doprawiamy gałką muszkatołową. Beszamel musi trochę zgęstnieć i się zagotować, bo jeśli tego nie zrobi, będzie miał mączny smak.
  5. Bakłażany kroimy w cienkie plastry, mniej więcej 4-milimetrowej grubości. Oprószamy je mąką i smażymy na złoto na oliwie. Wciągną dość sporo oliwy, ale musaka nie jest daniem dietetycznym, więc wybaczcie bakłażanom łapczywość.
  6. Na dnie naczynia do zapiekania układamy bakłażany, na nich mięso, a na nim beszamel. Jeśli ktoś ma ochotę, to odrobina owczego sera na beszamelu nie będzie dużym nietaktem wobec greckiego oryginału.
  7. Zapiekamy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zjadamy na gorąco albo na zimno, bo musaqqa’a po arabsku oznacza „na zimno”!

„Ateny do zjedzenia” – przepisy na dania kuchni greckiej

Bartek Kieżun opowiada o Atenach i Grecji, tym samym kontynuując opowieści o kuchni krajów śródziemnomorskich. W książce „Ateny do zjedzenia” można znaleźć między innymi przepisy na następujące przysmaki:

  • horiatiki (znaną w Polsce pod nazwą sałatka grecka),
  • souvlaki (marynowaną wieprzowinę grillowaną na szpadach),
  • halvas (chałwę z semoliny),
  • melitzanosalata (sałatka z bakłażana z cebulą, papryką i miętą),
  • dolmades (delikatne gołąbki w liściach winogron).

Warto zapoznać się z przepisami kuchni greckiej, które korzystają ze świeżych i łatwo dostępnych składników. Według Bartka Kieżuna to podejście do produktów łączy kuchnię Grecji z kuchnią włoską.

Zobacz także: Ratatuj na obiad. Przepis na danie z kuchni francuskiej. Wegetariański posiłek z bakłażanami, cukinią i papryką

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Lekue

Lekue Zestaw Do Kiszonek (3000100Surm017)

129,99 zł

kup najtaniej

Berlinger Haus

Berlinger Haus Zestaw Przyborów Kuchennych (BH6241)

133,00 zł

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Obieraczka pomarańczowa 7.6075.9

19,00 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Minutnik kuchenny stalowy JABŁKO

24,90 zł

kup najtaniej

Zwieger

Zwieger Obieraczka Do Warzyw Visionary

19,99 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu Zestaw Młynków Tusome G34621

85,00 zł

kup najtaniej

Florina

Florina Maselnica Alta Uno

29,00 zł

kup najtaniej

Pasabahce

Pasabahce Maselnica Frigo 13336

19,99 zł

kup najtaniej

Alessi

Alessi zestaw na przyprawy 5070

560,25 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie