Musaka na obiad po grecku. Przepis na danie z bakłażana i jagnięciny. Tak jedzą rodowici Grecy

Anna Daniluk
Musaka to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni greckiej. Przygotowywane jest z jagnięciny, przecieru pomidorowego, bakłażanów i sosu beszamelowego.
Musaka to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni greckiej. Przygotowywane jest z jagnięciny, przecieru pomidorowego, bakłażanów i sosu beszamelowego. Bartek Kieżun
Musaka to jedno z dań, które nieodłącznie kojarzą się z Grecją. Ten rodzaj zapiekanki przygotowuje się na bazie mięsa jagnięcego, bakłażanów, pomidorów i sosu beszamel. Grecka mousaka najlepiej smakuje na ciepło. Zobacz, jak przygotować domową musakę.

W skrócie

Bartek Kieżun po raz kolejny zabiera nas w podróż kulturalno-kulinarną. Tym razem punktem odniesienia jest Grecja. W przepisie na musakę kucharz poleca stosować oryginalne połączenie przypraw, czyli cynamonu i liści laurowych. Autor licznych publikacji o tematyce kulturalno-kulinarnej korzystał z przepisu opracowanego przez reformatora greckiej kuchni, Nikolaosa Tselemendesa. Przepis na musakę pochodzi z książki „Ateny do zjedzenia” autorstwa Bartka Kieżuna.

Musaka – przepis na greckie danie

Zapiekana jagnięcina z bakłażanem i beszamelem
Liczba porcji: na 4 osoby.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny.

Składniki:

  • 500 g bakłażana,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • oliwa extra vergine.

Sos mięsny:

  • 50 ml oliwy extra vergine,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 250 g mielonej jagnięciny,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 goździki,
  • łyżeczka oregano,
  • 200 ml metaxy,
  • 400 g pulpy pomidorowej,
  • sól,
  • pieprz.

Beszamel:

  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 1/2 świeżo tartej gałki muszkatołowej,
  • sól.

Jak zrobić musakę?

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od sosu mięsnego. Drobno siekamy cebulę. Przesmażamy ją na oliwie, po chwili dodajemy pokrojony w nieduże kawałki czosnek. Solimy, dorzucamy połowę cynamonu i goździki. Mieszamy, dodajemy liście laurowe i doprawiamy pieprzem.
  2. Kiedy warzywa się zeszklą, dokładamy mięso i smażymy, często mieszając. Po kwadransie dolewamy metaxę, mieszamy, a kiedy alkohol odparuje, dodajemy pulpę, oregano i drugą połowę cynamonu.
  3. Dusimy do miękkości mięsa, maksymalnie pół godziny, na niedużym ogniu; chodzi o to, żeby sos się nieco zredukował. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien być wyrazisty.
  4. Masło rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po chwili ściągamy garnek z ognia, dolewamy mleko, solimy i stawiamy na gaz. Mieszamy, gotując na niewielkim ogniu. Doprawiamy gałką muszkatołową. Beszamel musi trochę zgęstnieć i się zagotować, bo jeśli tego nie zrobi, będzie miał mączny smak.
  5. Bakłażany kroimy w cienkie plastry, mniej więcej 4-milimetrowej grubości. Oprószamy je mąką i smażymy na złoto na oliwie. Wciągną dość sporo oliwy, ale musaka nie jest daniem dietetycznym, więc wybaczcie bakłażanom łapczywość.
  6. Na dnie naczynia do zapiekania układamy bakłażany, na nich mięso, a na nim beszamel. Jeśli ktoś ma ochotę, to odrobina owczego sera na beszamelu nie będzie dużym nietaktem wobec greckiego oryginału.
  7. Zapiekamy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zjadamy na gorąco albo na zimno, bo musaqqa’a po arabsku oznacza „na zimno”!

„Ateny do zjedzenia” – przepisy na dania kuchni greckiej

Bartek Kieżun opowiada o Atenach i Grecji, tym samym kontynuując opowieści o kuchni krajów śródziemnomorskich. W książce „Ateny do zjedzenia” można znaleźć między innymi przepisy na następujące przysmaki:

  • horiatiki (znaną w Polsce pod nazwą sałatka grecka),
  • souvlaki (marynowaną wieprzowinę grillowaną na szpadach),
  • halvas (chałwę z semoliny),
  • melitzanosalata (sałatka z bakłażana z cebulą, papryką i miętą),
  • dolmades (delikatne gołąbki w liściach winogron).

Warto zapoznać się z przepisami kuchni greckiej, które korzystają ze świeżych i łatwo dostępnych składników. Według Bartka Kieżuna to podejście do produktów łączy kuchnię Grecji z kuchnią włoską.

Zobacz także: Co łączy Drakulę i Caravaggia? Neapol! Ugotuj flaczki po neapolitańsku i zjedz je we włoskim stylu

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni