Na obiad podaj chrupiące placki z dyni na słono. Wytrawne składniki dodadzą smaku. O tych placuszkach dyniowych będziesz rozmawiać

Anna Daniluk
Placki z dyni w stylu amerykańskich pankejków to przysmak, który świetnie nadaje się na śniadanie i na podwieczorek.
Placki z dyni w stylu amerykańskich pankejków to przysmak, który świetnie nadaje się na śniadanie i na podwieczorek. Arx0nt/Getty Images
Placki z dyni to kolejny posiłek na bazie sezonowego warzywa, które można podawać na wytrawnie. Domowe placuszki z pewnością zasmakują dzieciom. Sekretem puszystości słodkich placków z dyni jest maślanka i ubite na delikatną pianę białka. Podpowiadamy, jak zrobić placki z dyni na słono.

W skrócie

Miłośnicy kuchni i kultury amerykańskiej na śniadanie chętnie sięgają po pankejki, czyli puszyste placki na bazie maślanki. Można także przygotować wytrawne placki z dyni na wzór placków ziemniaczanych. Jako dodatek świetnie sprawdza się krem z jogurtu greckiego lub mascarpone. Sprawdź prosty przepis na użycie dyni w kuchni.

Placki z dyni na słono – przepis na obiad

Liczba porcji: około 16 sztuk,
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g dyni,
  • 2 jajka,
  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 5 g imbiru w proszku,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku.

Jak zrobić placki z dyni wytrawne?

Przygotowanie:

  1. Miąższ z dyni należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Jajka należy rozkłócić za pomocą widelca, aby maksymalnie je napowietrzyć.
  3. Utartą dynię należy wymieszać z jajkiem, mąką pszenną, przyprawami i startym czosnkiem.
  4. Słone placki z dyni smażyć na patelni z rozgrzanym olejem do zarumienienia.

Z czym podawać placki z dyni na słono?

Placuszki dyniowe na słono warto podawać z kwaśną śmietaną, białym sosem pieczarkowym lub sosem czosnkowym. Placki z dyni na słono można też jeść z surówką z kiszonej kapusty lub sałatka z kapusty pekińskiej.

Dynia jest na tyle uniwersalnym warzywem, że świetnie sprawdza się w słodkich i słonych przepisach. Wystarczy mieć zrobiony wcześniej przecier z pieczonej dyni, aby wykorzystywać go na wiele sposobów. Chcąc przygotować chrupiące placki z dyni na wzór placków ziemniaczanych, należy wykorzystać podobną metodę.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni