W skrócie
Miłośnicy kuchni i kultury amerykańskiej na śniadanie chętnie sięgają po pankejki, czyli puszyste placki na bazie maślanki. Można także przygotować wytrawne placki z dyni na wzór placków ziemniaczanych. Jako dodatek świetnie sprawdza się krem z jogurtu greckiego lub mascarpone. Sprawdź prosty przepis na użycie dyni w kuchni.
Placki z dyni na słono – przepis na obiad
Liczba porcji: około 16 sztuk,
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g dyni,
- 2 jajka,
- 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 5 g imbiru w proszku,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 ząbek czosnku.
Jak zrobić placki z dyni wytrawne?
Przygotowanie:
- Miąższ z dyni należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Jajka należy rozkłócić za pomocą widelca, aby maksymalnie je napowietrzyć.
- Utartą dynię należy wymieszać z jajkiem, mąką pszenną, przyprawami i startym czosnkiem.
- Słone placki z dyni smażyć na patelni z rozgrzanym olejem do zarumienienia.
Z czym podawać placki z dyni na słono?
Placuszki dyniowe na słono warto podawać z kwaśną śmietaną, białym sosem pieczarkowym lub sosem czosnkowym. Placki z dyni na słono można też jeść z surówką z kiszonej kapusty lub sałatka z kapusty pekińskiej.
Dynia jest na tyle uniwersalnym warzywem, że świetnie sprawdza się w słodkich i słonych przepisach. Wystarczy mieć zrobiony wcześniej przecier z pieczonej dyni, aby wykorzystywać go na wiele sposobów. Chcąc przygotować chrupiące placki z dyni na wzór placków ziemniaczanych, należy wykorzystać podobną metodę.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: