Krążki cebulowe na imprezę lub do meczu. Przepis na chrupiącą i aromatyczna przekąskę z kuchni amerykańskiej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe krążki cebulowe to także znakomita przekąska do jedzenia podczas oglądania rozgrywek sportowych.
Domowe krążki cebulowe to także znakomita przekąska do jedzenia podczas oglądania rozgrywek sportowych. Sebastian Alcover/Getty Images
Krążki cebulowe to znakomita przekąska do spotkania w gronie rodziny i znajomych. Można ją podjadać podczas maratonu filmowego lub oglądania meczu. Za fenomenalny smak odpowiadają umiejętnie dobrane przyprawy, które dodaje się do ciasta naleśnikowego. Zobacz przepis na domowe krążki cebulowe.

W skrócie

Krążki cebulowe pochodzą z kuchni amerykańskiej. W tamtejszych jadłodajniach krążki cebulowe często podawane są do hamburgerów lub porcji frytek. Ważne, aby kroić cebulę na grube plastry i przygotować gęste ciasto naleśnikowe doprawione np.: granulowanym czosnkiem i suszonym tymiankiem.

Krążki cebulowe – przepis na domową przekąskę

Liczba porcji: 40 - 60 kawałków
Czas przygotowania: około 45 minut.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości białej cebule,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 150 ml wody lub mleka,
  • 1 jajko,
  • 3 g soli,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 5 g suszonego tymianku, bazylii lub oregano,
  • opcjonalnie: 1 ząbek czosnku,
  • 100 g bułki tartej,
  • 400 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Jak zrobić krążki cebulowe?

Przygotowanie:

  1. Z mąki pszennej, wody lub mleka, jajka i proszku do pieczenia należy zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Można je doprawić czosnkiem startym na tarce o drobnych oczkach.
  2. Do ciastka naleśnikowego należy dodać suszone zioła.
  3. Cebulę należy obrać, umyć i kroić w poprzek na plastry grubości 1-1,5 centymetra.
  4. Cebulę należy rozdzielić na pojedyncze krążki i maczać w gęstym cieście naleśnikowym, a potem obtaczać w bułce tartej.
  5. Krążki cebulowe należy smażyć w głębokim garnku na oleju rzepakowym rozgrzanym do 160° Celsjusza.
  6. Krążki cebuli mają nabrać złotego, a nawet złoto-brązowego koloru. Gotowe krążki trzeba wyłożyć na papier kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
  7. Krążki cebulowe są gotowe do podania.

Z czym podawać krążki cebulowe?

Domowe krążki z cebuli w panierce świetnie smakują podane z domowym sosem czosnkowym, z sosem tzatziki albo domowym ketchupem. Można też zainspirować się kuchnią amerykańską i podać je do domowych burgerów z wołowiny.

Jak podgrzewać krążki cebulowe?

Krążki cebulowe można podgrzać w piekarniku przez kilka minut w 100° Celsjusza. Można też podgrzać je na patelni. Ważne, aby unikać mikrofalówki. W takim przypadku krążki cebulowe rozmiękną, a panierka nie będzie już chrupiąca.

Patelnie w najlepszych cenach

miejsce #1

Gerlach

Gerlach Contrast Procoat 28 cm z powłoką ceramiczną

220,40 zł119,99 zł-46%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie