W skrócie
Krążki cebulowe pochodzą z kuchni amerykańskiej. W tamtejszych jadłodajniach krążki cebulowe często podawane są do hamburgerów lub porcji frytek. Ważne, aby kroić cebulę na grube plastry i przygotować gęste ciasto naleśnikowe doprawione np.: granulowanym czosnkiem i suszonym tymiankiem.
Krążki cebulowe – przepis na domową przekąskę
Liczba porcji: 40 - 60 kawałków
Czas przygotowania: około 45 minut.
Składniki:
Jak zrobić krążki cebulowe?
Przygotowanie:
- Z mąki pszennej, wody lub mleka, jajka i proszku do pieczenia należy zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Można je doprawić czosnkiem startym na tarce o drobnych oczkach.
- Do ciastka naleśnikowego należy dodać suszone zioła.
- Cebulę należy obrać, umyć i kroić w poprzek na plastry grubości 1-1,5 centymetra.
- Cebulę należy rozdzielić na pojedyncze krążki i maczać w gęstym cieście naleśnikowym, a potem obtaczać w bułce tartej.
- Krążki cebulowe należy smażyć w głębokim garnku na oleju rzepakowym rozgrzanym do 160° Celsjusza.
- Krążki cebuli mają nabrać złotego, a nawet złoto-brązowego koloru. Gotowe krążki trzeba wyłożyć na papier kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
- Krążki cebulowe są gotowe do podania.
Z czym podawać krążki cebulowe?
Domowe krążki z cebuli w panierce świetnie smakują podane z domowym sosem czosnkowym, z sosem tzatziki albo domowym ketchupem. Można też zainspirować się kuchnią amerykańską i podać je do domowych burgerów z wołowiny. Ponadto krążki cebulowe można podawać z sosem chili z mango.
Jak podgrzewać krążki cebulowe?
Krążki cebulowe można podgrzać w piekarniku przez kilka minut w 100° Celsjusza. Można też podgrzać je na patelni. Ważne, aby unikać mikrofalówki. W takim przypadku krążki cebulowe rozmiękną, a panierka nie będzie już chrupiąca.
Patelnie w najlepszych cenach
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?