W skrócie
Masło jest nieodłącznym składnikiem wykorzystywanym w cukiernictwie. Sposoby na wyeliminowanie masła z codziennej diety dawno opracowały osoby nietolerujące laktozy lub weganie. Oto niezawodne sposoby na upieczenie ciasta bez grama masła.
Sprawdź, czego użyć zamiast masła w kanapce
Nie tylko margaryna zamiast masła
Weganie, którzy chcą upiec domowe ciasto, korzystają z margaryny. Tłuszcz roślinny utwardzany znakomicie sprawdza się do przygotowania kremu do przekładania ciasta lub zrobienia ciasta ucieranego. Zamiast masła w wypiekach warto sięgać po olej. Pomimo że jego cena jest bardzo podobna do ceny masła, to wciąż jest atrakcyjnym zamiennikiem. Szczególnie że w przepisach na ciasto na oleju użyjecie zdecydowanie mniejszej ilości. Na jedno ciasto na oleju wystarczy około 3-4 łyżek oleju, ponieważ jest to skoncentrowany tłuszcz w przeciwieństwie do masła, które zawiera w składzie wodę.
Czym zastąpić masło w cieście drożdżowym?
Podobnie jak w cieście ucieranym masło można zamienić na neutralny w smaku olej lub margarynę. Jednak należy pamiętać, że wegańskie słodkie wypieki mogą mieć mniej puszyste niż te wykonane na maśle. Przyczyną tego zjawiska jest występowanie laktozy, które jest naturalną pożywką dla drożdży.
Sprawdź także: Nie wiesz, czym zastąpić jajko? Oto naturalne rozwiązania! Sprawdź 13 zamienników jaj kurzych w wypiekach i innych daniach
Tłuszcz w PRL-u
W przepisach z PRL-u, które stosowały nasze mamy i babcie wypieki przygotowywało się na smalcu. Jednym z nich są kruche ciastka z maszynki, które można łączyć z margaryną. Szczególnie w latach 80.XX wieku w sklepach klienci doświadczali braków asortymentu spożywczego. W książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej zamiennikami masła do ciast był:
- olej sojowy,
- kefir,
- maślanka,
- kwaśna śmietana,
- albo „masło roślinne” stosowane na zmianę z margaryną.
Co zamiast masła do kanapek?
Przygotowując kanapki na śniadanie lub szybką przekąskę można użyć wielu składników zamiast masła. Szczególnie aromatyczne i apetyczne będą pasty z ciecierzycy, pesto z bazylii lub rukoli. Świetnie smakują pasty ze zblendowanych pieczonych warzyw. Do kanapki można używać przecieru z dyni lub masła z orzeszków ziemnych. Każda z tych opcji będzie dostarczać nie tylko wyjątkowego smaku, ale też potrzebnych organizmowi witamin.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?