W skrócie
Pesto z jarmużu to świetna pasta, którą można wykorzystać do makaronu, pieczonych ziemniaków, jako nadzienie do wytrawnych naleśników lub jako składnik jesiennej kanapki, gdy rezygnujemy z masła. Kluczowe jest namoczenie pestek ze słonecznika, które nadają pesto gładkiej konsystencji. Zobacz przepis na proste pesto z jarmużu.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu – przepis na zdrową przekąskę
Liczba porcji: 2 słoiczki po 240 ml.
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut namaczania pestek słonecznika.
Składniki:
- 80 g liści jarmużu,
- 80 g pestek słonecznika,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 ml soku z cytryny
- 70 ml oleju słonecznikowego,
- 100 ml wody,
- do smaku: sól i pieprz.
Jak zrobić pesto z jarmużu?
Przygotowanie:
- Pestki słonecznika należy umieścić w szklance i zalać ciepłą wodą. Po 30 minutach należy włożyć do wysokiego pojemnika.
- Następnie należy wlać olej słonecznikowy, około 50 ml wody, dodać sok z cytryny i liście jarmużu.
- Całość należy miksować blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej masy. Należy dodać czosnek i jeszcze raz zmiksować.
- W razie potrzeby należy powoli dolewać pozostałą wodę.
- Na koniec pesto należy doprawić solą i pieprzem. Pesto z jarmużu i pestek słonecznika jest gotowe do podania.
Zobacz także: Czym są superfoods? Oto 10 superproduktów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu
Z czym robić pesto?
Warto wiedzieć, że nie trzeba ograniczać się tylko do pestek słonecznika. Znakomite pesto z jarmużu wychodzi również, gdy użyjemy orzechów włoskich, orzechów nerkowca lub orzechów laskowych. Orzechy nerkowca mają to do siebie, że paście z jarmużem nadają kremowej konsystencji przypominającej twarożek. Ponadto, jeśli szukacie orzeźwiającego smaku, to oprócz soku z cytryny można użyć otartej skórki.
Zobacz także: Kremowa pasta ze słonecznika do chleba. Wypróbuj przepis na tanie smarowidło z suszonymi pomidorami
Ser i jarmuż - smaczne połączenie
Warto pamiętać, że w tradycyjnym pesto z bazylii oprócz orzeszków pinii dodaje się starty parmezan. Przygotowując domowe pesto z jarmużu, można doprawić je twardy serem parmigiano reggiano. W Polsce polecamy też sięgać po polskie sery długo dojrzewające, które są równie smaczne i dobrej jakości.
Zachęcamy też do wypróbowania przepisu na pesto z liści rzodkiewki. Znakomita bomba witaminowa na wiosnę.
Pesto z jarmużu do kanapki. Przepis na szybką pastę na śniad...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Aromatyczne pesto z czosnku niedźwiedziego. Szybki przepis poleca Plate by Kate
- Katarzyna Bosacka gotuje za niecałe 3 złote na osobę. Sprawdź prosty przepis na pesto
- Koktajle z jarmużu na jesień. Przepis na wzmacniający napój
- Zdrowe przekąski na jesień. Garść orzechów zamiast ciastek, jarmuż zamiast chipsów
Pij zdrowe koktajle
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?