Pesto z jarmużu do kanapki. Przepis na szybką pastę na śniadanie. Popularny składnik dodaje aksamitnej konsystencji

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe pesto z jarmużu świetnie smakuje podane do makaronu lub jako zdrowy dip do tortilli.
Domowe pesto z jarmużu świetnie smakuje podane do makaronu lub jako zdrowy dip do tortilli. Anna Daniluk
Pesto z jarmużu na zimę to szybka i łatwa do przygotowania pasta warzywna. Sezon na jarmuż trwa aż do listopada, więc jesienią i zimą warto sięgać po jego cenne właściwości zdrowotne. Smak jarmużu warto przełamać sokiem z cytryny. Zobacz, jak zrobić domowe pesto z jarmużu i pestek słonecznika.

W skrócie

Pesto z jarmużu to świetna pasta, którą można wykorzystać do makaronu, pieczonych ziemniaków, jako nadzienie do wytrawnych naleśników lub jako składnik jesiennej kanapki, gdy rezygnujemy z masła. Kluczowe jest namoczenie pestek ze słonecznika, które nadają pesto gładkiej konsystencji. Zobacz przepis na proste pesto z jarmużu.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu – przepis na zdrową przekąskę

Liczba porcji: 2 słoiczki po 240 ml.
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut namaczania pestek słonecznika.

Składniki:

  • 80 g liści jarmużu,
  • 80 g pestek słonecznika,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 ml soku z cytryny
  • 70 ml oleju słonecznikowego,
  • 100 ml wody,
  • do smaku: sól i pieprz.

Jak zrobić pesto z jarmużu?

Przygotowanie:

  1. Pestki słonecznika należy umieścić w szklance i zalać ciepłą wodą. Po 30 minutach należy włożyć do wysokiego pojemnika.
  2. Następnie należy wlać olej słonecznikowy, około 50 ml wody, dodać sok z cytryny i liście jarmużu.
  3. Całość należy miksować blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej masy. Należy dodać czosnek i jeszcze raz zmiksować.
  4. W razie potrzeby należy powoli dolewać pozostałą wodę.
  5. Na koniec pesto należy doprawić solą i pieprzem. Pesto z jarmużu i pestek słonecznika jest gotowe do podania.

Z czym robić pesto?

Warto wiedzieć, że nie trzeba ograniczać się tylko do pestek słonecznika. Znakomite pesto z jarmużu wychodzi również, gdy użyjemy orzechów włoskich, orzechów nerkowca lub orzechów laskowych. Orzechy nerkowca mają to do siebie, że paście z jarmużem nadają kremowej konsystencji przypominającej twarożek. Ponadto, jeśli szukacie orzeźwiającego smaku, to oprócz soku z cytryny można użyć otartej skórki.

Ser i jarmuż - smaczne połączenie

Warto pamiętać, że w tradycyjnym pesto z bazylii oprócz orzeszków pinii dodaje się starty parmezan. Przygotowując domowe pesto z jarmużu, można doprawić je twardy serem parmigiano reggiano. W Polsce polecamy też sięgać po polskie sery długo dojrzewające, które są równie smaczne i dobrej jakości.

Domowe pesto z jarmużu świetnie smakuje podane do makaronu lub jako zdrowy dip do tortilli.

Pesto z jarmużu do kanapki. Przepis na szybką pastę na śniad...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij zdrowe koktajle

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie