Pachnące pesto z czosnku niedźwiedziego nie tylko do makaronu. Sprawdź przepis do zrobienia w 5 minut. Danie poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Pesto z czosnku niedźwiedziego to prawdziwa bomba witaminowa. Zrobisz je w jedynie 5 minut.
Pesto z czosnku niedźwiedziego to prawdziwa bomba witaminowa. Zrobisz je w jedynie 5 minut. Kasia Nowicka
Więcej niż pesto. Pesto z czosnku niedźwiedziego to pesto doskonałe. Smakuje bosko, a dla organizmu jest zastrzykiem witamin, minerałów i substancji bakteriobójczych. Do tego jest aromatyczne, ostre i cudownie kremowe. Wypróbujcie prosty przepis od Plate by Kate, czyli blogerki Kasi Nowickiej.

W skrócie

To pesto to zaledwie kilka minut roboty. Potrzeba 4-5 składników i trochę siły, bo składniki trzeba po prostu zmiażdżyć. Włoskie słowo „pestare” oznacza „ubijać” lub „miażdżyć” i właśnie od niego wzięła się nazwa ziołowego sosu, który nieraz uratował honor niejednej pani domu. Włoskie mamy używały do przygotowania pesto moździerza lub po prostu drewnianej pałki.

Pierwszy sos tego typu nazywał się moretum. Starożytni Rzymianie przyrządzali go z czosnku, soli, sera, ziół, oliwy z oliwek i octu, a czasem - orzeszków piniowych. W swoich dziełach chwalił go Wergiliusz. Kucharze i kucharki w swej kreatywności zmieniali składniki sosu – do moretum używano orzechów włoskich, a w XIX wieku do pasty dodano bazylii. Tak powstało pesto genovese, które znamy dziś.

Zobacz także: Masło czosnkowe. Przepis na pyszny dodatek do pieczywa. Jak zrobić masło smakowe? Dodaj cebulę czarownic

Pesto z czosnku niedźwiedziego - przepis

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Sprzęt - blender

Składniki:

  • 150 g czosnku niedźwiedziego,
  • 50 g migdałów ze skórką,
  • 60 g oliwy z oliwek,
  • 25 g tartego gran padano,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • do smaku: sól, świeżo mielony pieprz.

Sprawdź także: Pikantne guacamole na imprezę w gronie znajomych. Przepis na pastę z awokado do kawałków tortilli lub frytek

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?

  1. Czosnek niedźwiedzi umyj i osusz. Posiekaj z grubsza na 1-2 centymetrowe kawałki. Migdały upraż na suchej patelni.
  2. Migdały i ser umieść w blenderze lub malakserze. Zmiel na drobną mąkę grubości bułki tartej. Dolej oliwę i wymieszaj. Partiami dodawaj czosnek niedźwiedzi cały czas blendując. Dopraw sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.
  3. Przełóż pesto do wyparzonych wcześniej słoików. Zalej wierzch każdego słoika dodatkową oliwą.

Uwagi: pesto z czosnku niedźwiedziego dobrze przechowuje się w lodówce. Pamiętaj jednak, żeby do każdego słoiczka, po nałożeniu pesto wlać dodatkowo kilka łyżek oliwy. Powinna dokładnie przykryć powierzchnię sosu i odciąć dostęp powietrza. Czynność tę powtarzamy za każdym razem, gdy wyjmiemy ze słoiczka kilka łyżek. Pesto można też mrozić – w pojemnikach do zamrażania wytrzyma w lodówce do kolejnych zbiorów.

Pesto z polskich lasów

Gdyby starożytni Rzymianie albo współcześni Włosi mieli w swoich lasach czosnek niedźwiedzi, to pewnie szybko zrobiliby z niego pesto. Jego smaku nie da się porównać z żadnym włoskim sosem - głęboki aromat, zbalansowana ostrość i kremowa konsystencja. Niebo w gębie.

Wykonanie zajmuje dosłownie 5 minut. Najważniejszy składnik to oczywiście sam czosnek niedźwiedzi. To prawdziwa bomba witamin, minerałów i związków o działaniu podobnym do antybiotyków i roślina chroniona, którą zbierać trzeba odpowiedzialnie.

Do przygotowania pesto potrzebujecie jeszcze orzechów, które nadadzą mu strukturę. Moja ulubiona kombinacja zawiera migdały, które lekko podpiekam na patelni. Jeśli wolisz orzechy włoskie - nie ma problemu. Dobrze sprawdzają się też nerkowce albo orzechy pekan. Warto spróbować pesto z czosnku niedźwiedziego w różnych wersjach.

Czytaj także:

Ważny składnik, który decyduje nie tylko o smaku, ale również o wartościach odżywczych pesto to oliwa. Ja używam oliwy extra virgin. Równie zdrowe są oleje z orzechów albo awokado, olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno a w ostateczności - olej słonecznikowy. Do blendera dodaję też trochę startego parmezanu, który daje pesto włoski pazur. I to właściwie wszystko.

Zobacz także: Pyszny makaron z pesto na obiad. Przepis z bazylią, parmezanem i orzeszkami piniowymi. Wyśmienite danie z kuchni włoskiej

O AUTORCE

Plate By Kate

Autorka bloga - Kasia Nowicka - jest dziennikarką, producentką, a prywatnie mamą i wielbicielką podróży. Mówi o sobie: „Lubię karmić ludzi. Po prostu”. I dodaje: - Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku i zaobserwujesz mój profil na Instagramie.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!