W skrócie
Botanicznie czosnek jest rodzajem rośliny cebulowatej. Właśnie część podziemna używana jest w kuchni jako przyprawa. Czosnek używany bywa jako dodatek w kuchni włoskiej w sosach pomidorowych, w zupach i sałatkach. W kuchni polskiej nie wyobrażamy sobie bez czosnku żurku, zakwasu na barszcz czy ogórków kiszonych. Sos czosnkowy będzie świetnie smakować, gdy doprawimy go szczyptą soli, cukru i świeżego mielonego pieprzu. Odrobina posiekanej pietruszki, kolendry, bazylii lub mięty będzie przyjemnie współgrać z ostrością czosnku.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć zastosowanie sosu czosnkowego
Domowy sos czosnkowy – przepis na dodatek do potraw
Liczna porcji: słoik 200 ml.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku,
- 20 g majonezu,
- 100 g jogurtu greckiego, śmietany (12 – 18 procent), lub gęstego jogurtu naturalnego,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- szczypta cukru,
- opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, kolendra lub mięta.
Sprawdź także: Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu. Zobacz naszą wielkanocną propozycję
Jak zrobić sos czosnkowy?
Przygotowanie:
- Ząbki czosnku należy obrać, drobno posiekać, przecisnąć przez praskę albo rozetrzeć szerokim nożem.
- Majonez trzeba wymieszać z wybranym nabiałem (jogurtem greckim, gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną).
- Do sosu jogurtowego należy dodać czosnek i przyprawy. Sos czosnkowy należy dokładnie wymieszać.
- Następnie należy go przykryć i wstawić go do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 30 minut. Dzięki temu składniki przegryzą się i będą mieć intensywny smak.
W naszej galerii możecie zobaczyć zastosowanie sosu czosnkowego
Zastosowanie sosu czosnkowego
Smakosze kuchni amerykańskiej uwielbiają sos czosnkowy. Często sos czosnkowy podawany jest do pizzy na grubym spodzie w dużą ilością dodatków. W Belgii sos czosnkowy z majonezem podawany jest do frytek (np. frytek z batatów). Można też zrobić szybką sałatkę ze świeżych ogórków, mieszając ją z sosem czosnkowym. Natomiast sos czosnkowy ze śmietaną będzie świetnie smakować wymieszany z sałatą masłową. Ponadto sos czosnkowy pysznie smakuje podany do:
Sos czosnkowy w wersji fit
Sos czosnkowy może być wysokokalorycznym dodatkiem. Zrobiony na bazie majonezu i lub śmietany w 100 gramach może mieć nawet 250 kcal. Warto odchudzić go poprzez zrobienie sosu czosnkowego bez majonezu. W jego miejsce świetnym zastępnikiem będzie gęsty jogurt grecki. Mniej kaloryczny sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego będzie doskonale smakować do pieczonych ziemniaków, kapsalona lub warzyw z grilla.
Sprawdź także: Przepis na śliwki w boczku
Weganie mogą sięgać po coraz liczniej pojawiające się jogurty kokosowe, których konsystencja nie ustępuje tradycyjnemu nabiałowi. Osoby na diecie lub unikające węglowodanów mogą zjeść brokuły z sosemczosnkowym.
Zobacz także: Domowy kebab z nutką orientu. Przepis na pyszny obiad z kurczaka. Smaku dodaje sezamowy sos z czosnkiem
Czosnek – zdrowa przyprawa
Czosnek jest niezwykle uniwersalną przyprawą. Dodatkowo niezwykle zdrową. W okresie jesienno-zimowym, gdy pojawiają się pierwsze infekcje, ochoczo sięgamy po czosnek. Wystarczy jeść kanapkę z masłem i plastrami czosnku lub mikstura wykonana z mleka, masła, miodu i pokrojonego czosnku.
– Dzięki swojemu specyficznemu zapachowi wywoływanemu przez bakteriobójczy związek – allicynę jest naturalnym antybiotykiem, a dzięki dużej ilości witaminy C zwiększa odporność naszego organizmu. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ma działanie antynowotworowe, obniża procesy starzenia się organizmu – informuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Ząbki czosnku mogą też znakomicie wzbogacić ciasto naleśnikowe potrzebne do usmażenia chrupiących krążków cebulowych. Sos czosnkowy świetnie smakuje podany w duecie z sosem serowym.
Czosnek jako afrodyzjak
Ciekawostką jest, że czosnek wliczany jest do afrodyzjaków. Za sprawą właściwości podnoszących ciśnienie i przyspieszające krążenie krwi. Choć należy pamiętać, aby podczas kolacji we dwoje obie strony zjadły danie doprawione czosnkiem. Wtedy silny aromat nikomu nie będzie przeszkadzał.
Sprawdź także: Przepis na sos cebulowy na ciepło
Zobacz dania, które świetnie smakują z sosem czosnkowym
Źródło:
- Dzień czosnku - Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Pij zdrowe koktajle
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?