Gözleme jak z tureckiej knajpki. Przepis na tradycyjne tureckie naleśniki w 3 odsłonach. Rodzina będzie się oblizywać i prosić o więcej

Gabriela Fedyk
Gözleme to pyszne tureckie naleśniki wypełnione różnymi farszami.
Gözleme to pyszne tureckie naleśniki wypełnione różnymi farszami. Gulcin Ragiboglu/Getty Images
Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i pełne smaku. Gözleme to tureckie naleśniki, które uzależniają od pierwszego kęsa. W naszym przepisie podajemy aż trzy obłędne nadzienia: ze szpinakiem i serem feta, serowo-ziemniaczane i mięsne. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – i każdy będzie chciał dokładkę.

Spis treści

Naleśniki po turecku – przepis na gözleme

Czas przygotowania: ok. 45 minut (w tym 20 minut na odpoczynek ciasta)

Liczba porcji: 6 dużych placków z nadzieniem

Stopień trudności: łatwy/średni – poradzi sobie każdy, kto nie boi się wałka

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 250 ml letniej wody,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie).

Farsza ze szpinaku i ser feta:

  • 300 g świeżego szpinaku,

  • 150 g sera feta,

  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, ale polecam dodać),

  • 1 łyżeczka oliwy,

  • sól i pieprz (do smaku).

Farsz z mięsa mielonego z cebulą i papryką:

  • 200 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny lub jagnięciny, ale może być też wieprzowo-wołowe),

  • 1 mała cebula,

  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej),

  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie),

  • sól, pieprz (do smaku).

Farsz z ziemniaków i sera:

  • 2 ugotowane ziemniaki,

  • 100 g sera feta,

  • sól, pieprz, mięta lub koperek (do smaku).

Jak zrobić naleśniki po turecku? Gözleme krok po kroku

  1. Zagnieć ciasto z mąki, wody i soli. Jeśli chcesz, żeby ciało było bardziej elastyczne, dodaj oliwę. Wyrabiaj przez ok. 5-7 minut, aż będzie gładkie. Nakryj czystą ściereczką i odstaw na 20-30 minut.

  2. Przygotuj farsze. Szpinak podsmaż z czosnkiem na oliwie i wymieszaj z pokruszonym serem. Mięso podsmaż z cebulą i przyprawami. Ziemniaki rozgnieć i połącz z serem.

  3. Ciasto podziel na 6 kulek. Każdą cienko rozwałkuj na kształt koła lub prostokąta.

  4. Na połowie ciasta ułóż nadzienie i złóż placek na pół, jak pieroga lub kopertę. Dociśnij brzegi.

  5. Smaż na suchej patelni (lub z odrobiną tłuszczu) z obu stron, aż będą rumiane i lekko chrupiące (ok. 2–3 minuty na stronę).

  6. Podawaj na ciepło! Można polać masłem, podać z jogurtem lub cytryną. Smacznego!

Porady:

  • To danie w Turcji jadane jest na śniadanie, lunch, na ulicy i w domu.

  • W wersji klasycznej nie dodaje się drożdży ani jajek – ciasto ma być proste, cienkie i elastyczne.

  • Jeśli planujesz przygotować różne nadzienia, warto każde z nich przygotować w mniejszej ilości i zrobić mix. Każdy placek może mieć inny farsz.

Z czym podawać tureckie naleśniki gözleme?

Choć gözleme są pyszne solo – prosto z patelni, chrupiące i gorące – warto podać je z dodatkami, które wydobędą z nich jeszcze więcej smaku. Oto kilka naszych propozycji:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • Jogurt czosnkowy lub ziołowy dip – gęsty grecki jogurt wymieszany z czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i posiekanym koperkiem lub miętą świetnie uzupełni smak gözleme.

  • Paprykowe pasty – do naleśników po turecku pasują też serbska pasta urnebes czy grecka tirokafteri.

  • Świeża sałatka z pomidorów, ogórków i czerwonej cebuli – skropiona oliwą i posypana natką pietruszki odświeży i doda lekkości.

  • Ajvar, harissa lub pikantna pasta paprykowa – dodadzą ostrości fanom mocniejszych smaków.

  • Ćwiartki cytryny – kilka kropli soku świetnie podkręca smak farszu, zwłaszcza mięsnego lub szpinakowego.

Do picia sprawdzi się herbata po turecku (czarna, mocna, podana w małych szklaneczkach) albo chłodny ayran, który idealnie zrównoważy przyprawy i ugasi pragnienie.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni