Obiad bez wysiłku. Zaskocz rodzinę mięciutkim mięsem. Ugotuj gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym. Palce lizać!

Anna Daniluk
Domowy gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to prawdziwy rarytas na rodzinny obiad.
Domowy gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to prawdziwy rarytas na rodzinny obiad. robert6666/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Wracasz po pracy, w lodówce masz kawałek łopatki i chcesz szybko zrobić coś, co nasyci całą rodzinę bez nadwyrężania domowego budżetu? Poznaj mój niezawodny przepis na gulasz w sosie własnym. Prosty, tani i idealny na codzienny obiad. Zobacz, jak przygotować go krok po kroku.

W skrócie:

Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym – sprawdzony przepis na mięsny obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: ok. 90 minut (w tym duszenie mięsa).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,

  • 2 średnie cebule,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 liść laurowy,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

  • 1/2 łyżeczki majeranku,

  • sól i pieprz do smaku,

  • ok. 1,5 szklanki wody.

Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mięso z łopatki wieprzowej pokrój w kostkę ok. 2-3 cm.

  2. Posól i popieprz mięso, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  3. Następnie obierz cebulę i czosnek z łupin i drobno posiekaj.

  4. Rozgrzej olej rzepakowy w dużym garnku z grubym dnem.

  5. Podsmaż mięso na mocnym ogniu, aż się zrumieni z każdej strony.

  6. Dodaj cebulę i czosnek, mieszaj i smaż 2-3 minuty.

  7. Wsyp paprykę w proszku, szybko wymieszaj, żeby się nie przypaliła.

  8. Dodaj majeranek i wymieszaj.

  9. Zalej mięso wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

  10. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek.

  11. Duś powoli ok. 60 minut, aż mięso będzie miękkie i delikatne. Mieszaj, co jakiś czas i w razie potrzeby dolewaj po trochę wody.

  12. Dopraw do smaku solą i pieprzem pod koniec duszenia.

Czy mięso do gulaszu obtaczać w mące?

Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. W tym przepisie nie obtaczam mięsa w mące, aby sos był lekki, rzadki i klarowny. Przy tym mniej kaloryczny i prostszy do zrobienia. Jeśli masz ochotę na gęsty, zawiesisty sos pełny smaku to oprósz kawałki łopatki wieprzowej mąką wymieszaną z ulubionymi przyprawami.

Przyprawy do gulaszu z łopatki wieprzowej

Śmiało eksperymentuj z dodatkiem ulubionych ziół. Obowiązkowo nie zapominaj o tymianku, majeranku i rozmarynie, które mają wyrazisty aromat. Co więcej, liść laurowy nada subtelny smak, znany np.: z rosołu. Jednak największą gwiazdą tego obiadu będzie słodka wędzona papryka. To właśnie ona nada dymny aromat, który przypomni wędzoną węgierską kiełbasę.

Pamiętaj, żeby użyć łopatki, bo jest tania, bardziej tłusta i dzięki temu gulasz wychodzi miękki i soczysty. Przygotuj podwójną porcję, bo gulasz świetnie się odgrzewa i smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Domowy gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym podawaj z kaszą gryczaną, ziemniakami albo kluskami śląskimi. Ten gulasz jest prosty, niedrogi i możesz go ugotować nawet po pracy. Wystarczy, że przygotujesz składniki, a resztę zrobi za ciebie powolne duszenie. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni