W skrócie:
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym – sprawdzony przepis na mięsny obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: ok. 90 minut (w tym duszenie mięsa).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej,
2 średnie cebule,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 liść laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki majeranku,
sól i pieprz do smaku,
ok. 1,5 szklanki wody.
Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym?
Sposób przygotowania:
Na początku mięso z łopatki wieprzowej pokrój w kostkę ok. 2-3 cm.
Posól i popieprz mięso, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Następnie obierz cebulę i czosnek z łupin i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej rzepakowy w dużym garnku z grubym dnem.
Podsmaż mięso na mocnym ogniu, aż się zrumieni z każdej strony.
Dodaj cebulę i czosnek, mieszaj i smaż 2-3 minuty.
Wsyp paprykę w proszku, szybko wymieszaj, żeby się nie przypaliła.
Dodaj majeranek i wymieszaj.
Zalej mięso wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek.
Duś powoli ok. 60 minut, aż mięso będzie miękkie i delikatne. Mieszaj, co jakiś czas i w razie potrzeby dolewaj po trochę wody.
Dopraw do smaku solą i pieprzem pod koniec duszenia.
Czy mięso do gulaszu obtaczać w mące?
Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. W tym przepisie nie obtaczam mięsa w mące, aby sos był lekki, rzadki i klarowny. Przy tym mniej kaloryczny i prostszy do zrobienia. Jeśli masz ochotę na gęsty, zawiesisty sos pełny smaku to oprósz kawałki łopatki wieprzowej mąką wymieszaną z ulubionymi przyprawami.
Przyprawy do gulaszu z łopatki wieprzowej
Śmiało eksperymentuj z dodatkiem ulubionych ziół. Obowiązkowo nie zapominaj o tymianku, majeranku i rozmarynie, które mają wyrazisty aromat. Co więcej, liść laurowy nada subtelny smak, znany np.: z rosołu. Jednak największą gwiazdą tego obiadu będzie słodka wędzona papryka. To właśnie ona nada dymny aromat, który przypomni wędzoną węgierską kiełbasę.
Pamiętaj, żeby użyć łopatki, bo jest tania, bardziej tłusta i dzięki temu gulasz wychodzi miękki i soczysty. Przygotuj podwójną porcję, bo gulasz świetnie się odgrzewa i smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Domowy gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym podawaj z kaszą gryczaną, ziemniakami albo kluskami śląskimi. Ten gulasz jest prosty, niedrogi i możesz go ugotować nawet po pracy. Wystarczy, że przygotujesz składniki, a resztę zrobi za ciebie powolne duszenie. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
