Jak oczyścić karczochy, aby nadawały się do gotowania? Praktyczny poradnik dotarcia do serca karczocha. Zobacz, z czym je łączyć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Delikatne karczochy są warzywem uchodzącym za wykwintny delikates w kuchni włoskiej i w kuchni francuskiej.
Delikatne karczochy są warzywem uchodzącym za wykwintny delikates w kuchni włoskiej i w kuchni francuskiej. 123rf.com/jackf/zdjęcie ilustracyjne
Karczochy to prawdziwy rarytas wśród warzyw. Karczoch szczególnie popularny jest w kuchni włoskiej i w kuchni francuskiej. Wielu smakoszy docenia delikatny smak warzywa, jednak zniechęca ich oczyszczanie warzywa. Podpowiadamy, jak prawidłowo oczyścić karczocha, aby kapitalnie smakował z różnymi dodatkami.

W skrócie

Karczochy to warzywa, które w Polsce uchodzą za rarytas. Z pewnością kojarzone jest to ze sposobem przygotowania. Aby dostać się do środka, czyli serca warzywa, należy usunąć zgrubiałe liście wyglądające jak łuski. W ten sposób zostaje połowa produktu nadającego się do spożycia. Podczas oczyszczania karczocha należy też uzbroić się w cierpliwość. Podpowiadamy, jak właściwie oczyścić karczocha bez większego wysiłku.

Kliknij, aby zobaczyć propozycję podania karczochów.

Jak wydobyć serce karczocha?

Na samym początku należy obrać zewnętrzne zgrubiałe liście. Kolejnym krokiem jest odcięcie górnej części karczocha. Mają zostać tylko miękkie liście kryjące się wewnątrz warzywa, czyli tak zwane serce. Następnie warzywo trzeba przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Przy pomocy łyżki, nożyka lub specjalnej łyżeczki do karczochów należy usunąć cienkie, ostre włoski kryjące się wewnątrz warzywa. To bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie karczoch będzie niesmaczny. Karczocha trzeba zanurzyć w zimnej wodzie z plastrami cytryny i moczyć przez około 10 minut. Ma to zapobiec brązowieniu warzywa. Na koniec karczochy można ugotować w posolonej wodzie przez około 20 minut, aż będą miękkie.

Dania z karczochami

Karczochy są uważane za prawdziwy delikates. Można je podawać w daniach z grilla, zapiekać w piekarniku lub dusić w kremowym sosie. Delikatne karczochy to także przysmak podawany jako przystawka lub dodatek do dań głównych. W kuchni włoskiej podaje się je do takich dań jak:

  • carciofi alla giudia (smażone karczochy),
  • tortelloni z karczochami,
  • smażona grasica z karczochami i groszkiem,
  • kanapka z tuńczykiem,
  • carciofi alla romana – czyli całe karczochy smażone w głębokim oleju polewane sokiem z cytryny,
  • placka z botwiny.

W kuchni żydowskiej są przykładem gorzkich warzyw podawanych w trakcie święta Pesach (Paschy). Natomiast w kuchni francuskiej często zajada się tartę z karczochami.

Z czym łączyć karczochy?

Karczochy to znakomicie smakują w towarzystwie jagnięciny, owoców morza i ostrygi. Poszukiwacze wyszukanych smaków docenią połączenie karczochów z truflami, bekonem, prosciutto i dojrzewającymi serami. W prostszej wersji karczochy znakomicie smakują zapieczone z czosnkiem i ziemniakami. Ziołem, które dodaje łagodnego smaku karczochom, jest mięta. Włosi przygotowują danie carciofi alla romana. Danie składa się z karczochów faszerowanych posiekaną miętą z czosnkiem i oliwą. Duszoną jagnięcinę z karczochami również posypuje się posiekaną miętą.

Delikatne karczochy są warzywem uchodzącym za wykwintny delikates w kuchni włoskiej i w kuchni francuskiej.

Jak oczyścić karczochy, aby nadawały się do gotowania? Prakt...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!