Pożywna zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny. Sycące danie dla całej rodziny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jedną z tradycyjnych zup kuchni polskiej jest ogonówka.
Jedną z tradycyjnych zup kuchni polskiej jest ogonówka. Getty Images/ Rudy Yanuar/zdjęcie ilustracyjne
Zupa ogonowa to danie, które tradycyjnie gotowały nasze mamy i babcie. Ten rodzaj zupy szczególnie popularny był w PRL-u. Wtedy ogony wołowe nadawały wyjątkowego smaku daniu, gdy brakowało w sklepach mięsa wysokiej jakości. Podpowiadamy przepis na sycącą zupę ogonową.

W skrócie

Ogony wołowe i ogony wieprzowe są łatwo dostępne w dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych. Można także poprosić znajomego rzeźnika o przygotowanie porcji ogonów do ugotowania esencjonalnej zupy. Dawniej zupa ogonowa szczególnie popularna była na wsi po świniobiciu. Wtedy była okazja do wykorzystania części zwierząt w całości. Zobacz sposób na tradycyjną ogonówkę.

Zupa ogonowa – przepis na rozgrzewający posiłek

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 ogon wołowy,
  • 2 l wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • biała część z 1 pora,
  • 1/3 bulwy selera,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 suszone grzyby,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 10 g słodkiej mielonej papryki,
  • 10 g suszonego majeranku,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g soli,
  • 10 ml oleju rzepakowego.

Jak zrobić zupę ogonową?

Przygotowanie:

  1. Ogon wołowy należy dokładnie umyć, sparzyć i oczyścić. Ogony należy włożyć do garnka o grubym dnie, zalać 2 l wody i posolić. Suszone grzyby należy namoczyć w 100 ml wody.
  2. Do ogona wołowego należy dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Składniki należy gotować przez około 30 minut pod przykryciem.
  3. Następnie należy wyjąć ogon, obrać go z mięsa i pokroić na kawałki. Następnie warzywa należy obrać, pokroić i ugotować w powstałym wywarze i dodać suszone grzyby.
  4. Cebulę należy pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie należy dodać posiekany czosnek. Gdy składniki się zezłocą należy dodać je do zupy.
  5. Do zupy należy dodać majeranek, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy.
  6. Na koniec należy dodać posiekane kawałki mięsa z ogonów.
  7. Zupa ogonowa może być podana z posiekaną natką pietruszki.

Z czym podawać ogonówkę?

Zimą ogonówka świetnie łączy się z warzywami korzeniowymi i dużą ilością czosnku. Do jej przyrządzenia można użyć także ostrych przypraw, np.: pieprz kajeński albo papryczka chili, które dodatkowo rozgrzeją w zimie. Zamiast koncentratu pomidorowego można też użyć passaty pomidorowej. Ponadto zupę ogonówkę można serwować z ugotowaną kaszą jęczmienną i kromką świeżego chleba.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie