W skrócie
Cukinia jest lekkostrawnym warzywem, które ma moc witamin. Niskokaloryczność sprawia, że chętnie sięgają po nią osoby dbające o linię. Sama cukinia może być podawana na słodko i na słono. Znakomicie sprawdza się w:
Cukinia według Gordona Ramsaya
Gordon Ramsay w programie „Gordon Ramsay's Festive Cooking” w 2006 roku zaproponował przepis na nadziewane roladki z cukinii. Znany szef kuchni podzielił się patentem na idealnie cienkie i długie płaty cukinii. Wystarczy użyć szerokiej obieraczki do warzyw, trzymając warzywo płasko na desce do krojenia. Plastry warzyw mają być cienkie i delikatne. Wyglądem przypominające papier. Następnie popularny kucharz zamarynował cukinię. Użył do tego:
- oliwy z oliwek,
- czarnego pieprzu.
Składniki marynaty umieścił na metalowej blasze. Zaznaczył, że to ułatwia pracę, bo nie trzeba przewracać warzyw na drugą stronę. Wystarczy powtórzyć marynowanie z drugiej strony. Dodał, że marynowanie jest ważne, gdy podajemy surowe warzywa. Tak przygotowane cukinie nadział farszem zrobionym na bazie:
- ricotty,
- soku z 1/2 cytryny,
- oliwy z oliwek,
- liści bazylii.
Sos z cukinią według Pascala Brodnickiego
Pascal Brodnicki na swoim kanale na Youtube proponuje liczne sposoby na przygotowanie dań z cukinii. Jednym z nich jest szybki serowy makaron z cukinią. Trikiem godnym uwagi niejednego smakosza jest łączenie cukinii z liśćmi mięty i orzechami włoskimi. Cukinię pokroił w drobną kostkę, aby nadać daniu wyjątkowego smaku. Podsmażoną cukinię na oliwie z cebulą połączył z posiekanymi orzechami i serem Pecorino Romano. Do gotowego sosu dodał ugotowany al dente makaron spaghetti i na koniec przyprawił świeżymi liśćmi mięty.
Ciepły jogurt do cukinii Yotama Ottolenghiego
Yotam Ottolenghi to brytyjski szef kuchni pochodzenia izraelskiego. Aktualnie prowadzi kilka restauracji w Londynie. Między innymi Rovi, Spitalfields, Belgravia i Nopi. W nagraniu na kanale Youtube „Ottolenghi Test Kitchen” pokazał, w jaki sposób podać cukinię. Jego sposobem jest podanie gorącej grillowanej cukinii z ciepłym jogurtem.
Jak zrobić cukinię według Ottolenghiego?
- Szef kuchni cukinie polał oliwą z oliwek, położył na blasze i wstawił do grillowania w piekarniku.
- Yottam Ottolenghi polecił też podgrzać jogurt, gdyż zmienia całkowicie smak i konsystencję. Ciepły jogurt naturalny zagęścił przy użyciu mąki kukurydzianej.
- Jogurt wymieszał z odrobiną oliwy i czarnego pieprzu. Następnie doprawił przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Jogurt przeniósł na patelnię i smażył aż do zgęstnienia.
- Przed podaniem umieścił ciepły jogurt na talerzu i na wierzchu położył zgrillowane cukinie.
- Do smaku polał cukinie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Przed podaniem wierzch potraktował rozpuszczonym masłem z szafranem.
Mamy nadzieję, że podpowiedzi szefów kuchni zmotywują was do przygotowania nowych połączeń smakowych z cukinią w roli głównej.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?