Co zrobić z cukinii? Z jogurtem, z serem i z miętą. Triki kulinarne mistrzów kuchni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Cukinia jest uniwersalnym warzywem. Można je przyrządzać na słodko i na słono. A także łączyć z niecodziennymi składnikami. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pomysły na smaczne zestawienia cukinii.
Cukinia jest uniwersalnym warzywem. Można je przyrządzać na słodko i na słono. A także łączyć z niecodziennymi składnikami. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pomysły na smaczne zestawienia cukinii. 123rf.com/ ruggieros
Udostępnij:
Cukinia jest niezwykle uniwersalnym warzywem w kuchni. Gordon Ramsay zachęca, aby cukinii nie traktować po macoszemu, wrzucając bez namysłu do ratatouille. A Pascal Brodnicki zachęca do łączenia cukinii z orzechami włoskimi. Przyjrzeliśmy się, jakie przepisy na cukinię mają znani szefowie kuchni.

W skrócie

Cukinia jest lekkostrawnym warzywem, które ma moc witamin. Niskokaloryczność sprawia, że chętnie sięgają po nią osoby dbające o linię. Sama cukinia może być podawana na słodko i na słono. Znakomicie sprawdza się w:

Cukinia według Gordona Ramsaya

Gordon Ramsay w programie „Gordon Ramsay's Festive Cooking” w 2006 roku zaproponował przepis na nadziewane roladki z cukinii. Znany szef kuchni podzielił się patentem na idealnie cienkie i długie płaty cukinii. Wystarczy użyć szerokiej obieraczki do warzyw, trzymając warzywo płasko na desce do krojenia. Plastry warzyw mają być cienkie i delikatne. Wyglądem przypominające papier. Następnie popularny kucharz zamarynował cukinię. Użył do tego:

  • oliwy z oliwek,
  • czarnego pieprzu.

Składniki marynaty umieścił na metalowej blasze. Zaznaczył, że to ułatwia pracę, bo nie trzeba przewracać warzyw na drugą stronę. Wystarczy powtórzyć marynowanie z drugiej strony. Dodał, że marynowanie jest ważne, gdy podajemy surowe warzywa. Tak przygotowane cukinie nadział farszem zrobionym na bazie:

  • ricotty,
  • soku z 1/2 cytryny,
  • oliwy z oliwek,
  • liści bazylii.

Sos z cukinią według Pascala Brodnickiego

Pascal Brodnicki na swoim kanale na Youtube proponuje liczne sposoby na przygotowanie dań z cukinii. Jednym z nich jest szybki serowy makaron z cukinią. Trikiem godnym uwagi niejednego smakosza jest łączenie cukinii z liśćmi mięty i orzechami włoskimi. Cukinię pokroił w drobną kostkę, aby nadać daniu wyjątkowego smaku. Podsmażoną cukinię na oliwie z cebulą połączył z posiekanymi orzechami i serem Pecorino Romano. Do gotowego sosu dodał ugotowany al dente makaron spaghetti i na koniec przyprawił świeżymi liśćmi mięty.

Ciepły jogurt do cukinii Yotama Ottolenghiego

Yotam Ottolenghi to brytyjski szef kuchni pochodzenia izraelskiego. Aktualnie prowadzi kilka restauracji w Londynie. Między innymi Rovi, Spitalfields, Belgravia i Nopi. W nagraniu na kanale Youtube „Ottolenghi Test Kitchen” pokazał, w jaki sposób podać cukinię. Jego sposobem jest podanie gorącej grillowanej cukinii z ciepłym jogurtem.

Jak zrobić cukinię według Ottolenghiego?

  1. Szef kuchni cukinie polał oliwą z oliwek, położył na blasze i wstawił do grillowania w piekarniku.
  2. Yottam Ottolenghi polecił też podgrzać jogurt, gdyż zmienia całkowicie smak i konsystencję. Ciepły jogurt naturalny zagęścił przy użyciu mąki kukurydzianej.
  3. Jogurt wymieszał z odrobiną oliwy i czarnego pieprzu. Następnie doprawił przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  4. Jogurt przeniósł na patelnię i smażył aż do zgęstnienia.
  5. Przed podaniem umieścił ciepły jogurt na talerzu i na wierzchu położył zgrillowane cukinie.
  6. Do smaku polał cukinie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Przed podaniem wierzch potraktował rozpuszczonym masłem z szafranem.

Mamy nadzieję, że podpowiedzi szefów kuchni zmotywują was do przygotowania nowych połączeń smakowych z cukinią w roli głównej.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

Garneczki

Garneczki Gar kamionkowy z pokrywką BARYŁKA 1711

138,92 zł58,99 zł-58%
miejsce #2

Excellent Houseware

Zestaw do sushi 2 osoby miseczki pałeczki komplet

97,80 zł46,90 zł-52%
miejsce #3

Verlo

Verlo Deska Dębowa 240X120X25Mm (V11526)

143,00 zł73,00 zł-49%
miejsce #5

Menuett

MENUETT SZATKOWNICA WIELOFUNKCYJNA 5 ELEMENTÓW

225,50 zł156,00 zł-31%
miejsce #6

Zwilling

Zwilling Fresh & Save (368013000)

349,00 zł248,59 zł-29%
miejsce #7

Joseph Joseph

Joseph Joseph Zestaw 4 Desek Do Krojenia Folio Steel Sky (60193)

386,00 zł279,00 zł-28%
miejsce #8

Weck Słoik (We782100)

80,00 zł60,72 zł-24%
miejsce #9

WMF

Wmf Dziadek Do Orzechów Gourmet (1888566040)

109,99 zł87,99 zł-20%
miejsce #10

Noveen

Noveen Elektryczny Podgrzewacz Lunch Box (Mlb910Xline)

266,00 zł221,00 zł-17%
miejsce #11

Victorinox

Victorinox Julienne 7.6072

32,00 zł27,99 zł-13%
miejsce #12

Zwilling

Zwilling Pro Pędzel Silikonowy 20 Cm (371600110)

104,72 zł99,00 zł
miejsce #13

Rig-Tig

Rig-Tig Z000383

370,00 zł354,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie