W skrócie:
Domowy dżem z malin – przepis na niezawodne przetwory
Liczba porcji: 4 słoiczki po 200 ml.
Czas przygotowania: około 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg świeżych malin,
500 g cukru,
50 ml soku z cytryny,
1 opakowanie pektyny (20 g) – wedle uznania, jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję.
Jak zrobić dżem z malin?
Sposób przygotowania:
Umyj maliny i dokładnie osusz. Usuń ewentualne listki i ogonki.
Wrzuć owoce do dużego garnka z grubym dnem. Zasyp je cukrem i odstaw na 10 minut, aż puszczą sok.
Włącz średni ogień i gotuj maliny przez 15 minut, regularnie mieszając.
Dodaj sok z cytryny i, jeśli chcesz, pektynę. Gotuj kolejne 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
Zrób test zimnego talerzyka. W tym celu wylej kroplę dżemu na schłodzony talerzyk – jeśli szybko zastyga, jest gotowy.
Przelej dżem do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem na 10 minut.
Po ostudzeniu przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nawet do 6 miesięcy.
Własnoręcznie zrobiony domowy dżem z malin jest źródłem nie lada satysfakcji. Ten prosty przepis to doskonały sposób na zachowanie letnich aromatów na chłodniejsze dni. Zrobisz go bez zbędnych dodatków, bez sztucznych konserwantów, za to z produktami, które używane są z pokolenia na pokolenie.
Gwarantuję, że ten przepis nie tylko zachwyci twoich bliskich, ale też sprawi ci ogromną frajdę podczas przygotowania. Domowy dżem z malin to esencja sezonu zamknięta w słoiczku. Zrób go raz, a już nigdy nie sięgniesz po przetwory ze sklepu. Zrób go dziś, a zimą rozsmarujesz go na porannym toście. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
