Ten dżem z malin pokochasz od pierwszej łyżeczki. Zrobisz go w mniej niż godzinę. Naturalny, smaczny i po prostu pyszny

Anna Daniluk
Domowy dżem z malin to proste, tanie i smaczne smarowidło na kanapki, do naleśników lub do wyjadania prosto ze słoiczka.
Domowy dżem z malin to proste, tanie i smaczne smarowidło na kanapki, do naleśników lub do wyjadania prosto ze słoiczka. wirestock/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Zanurz się w smaku letnich owoców i zrób domowy dżem z soczystych malin, które zachwycają intensywnym smakiem. Takie przetwory wykonasz w banalnie prosty sposób i z pewnością będą nie do podrobienia. To idealny przepis na dżem malinowy idealny do naleśników lub do zrobienia na zapas. Poznaj tradycyjną metodę jak z babcinego notatnika.

W skrócie:

Domowy dżem z malin – przepis na niezawodne przetwory

Liczba porcji: 4 słoiczki po 200 ml.

Czas przygotowania: około 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin,

  • 500 g cukru,

  • 50 ml soku z cytryny,

  • 1 opakowanie pektyny (20 g) – wedle uznania, jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję.

Jak zrobić dżem z malin?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj maliny i dokładnie osusz. Usuń ewentualne listki i ogonki.

  2. Wrzuć owoce do dużego garnka z grubym dnem. Zasyp je cukrem i odstaw na 10 minut, aż puszczą sok.

  3. Włącz średni ogień i gotuj maliny przez 15 minut, regularnie mieszając.

  4. Dodaj sok z cytryny i, jeśli chcesz, pektynę. Gotuj kolejne 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć.

  5. Zrób test zimnego talerzyka. W tym celu wylej kroplę dżemu na schłodzony talerzyk – jeśli szybko zastyga, jest gotowy.

  6. Przelej dżem do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem na 10 minut.

  7. Po ostudzeniu przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nawet do 6 miesięcy.

Własnoręcznie zrobiony domowy dżem z malin jest źródłem nie lada satysfakcji. Ten prosty przepis to doskonały sposób na zachowanie letnich aromatów na chłodniejsze dni. Zrobisz go bez zbędnych dodatków, bez sztucznych konserwantów, za to z produktami, które używane są z pokolenia na pokolenie.

Gwarantuję, że ten przepis nie tylko zachwyci twoich bliskich, ale też sprawi ci ogromną frajdę podczas przygotowania. Domowy dżem z malin to esencja sezonu zamknięta w słoiczku. Zrób go raz, a już nigdy nie sięgniesz po przetwory ze sklepu. Zrób go dziś, a zimą rozsmarujesz go na porannym toście. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni