Włoski kucharz zdradza metodę na makaron z borowikami i cukinią. Matteo Brunetti doprawia je łzami bogów. Tak dobrego jeszcze nie jadłeś

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na obiad możesz zrobić makaron tagliolini z cukinią i borowikami według pomysłu Matteo Brunettiego.
Na obiad możesz zrobić makaron tagliolini z cukinią i borowikami według pomysłu Matteo Brunettiego. materiały prasowe wydawnictwo znak/Anna Grudzińska-Sarna/Jedzenie jest piękne
Najnowsza książka „Włoska uczta” Matteo Brunettiego, finalisty 6. Edycji „MasterChefa” i popularnego twórcy internetowego, zbiera to, co najsmaczniejsze w kuchni włoskiej. Wśród nich jest przepis na wyśmienite tagliolini łagodny las. Zobacz przepis na makaron z borowikami i cukinią, który miał powstać przez przypadek.

W skrócie

We wstępie do przepisu z książki „Włoska uczta”, Matteo Brunetti zdradza, że kiedyś w lodówce zostały mi tylko dwie rzeczy: prawdziwki i cukinie. Pomyślał, że stworzy z nimi dość ryzykowny makaron, ale efekt przerósł jego wszelkie oczekiwania. Przez przypadek zrobił jeden ze swoich nowych ulubionych przepisów na makaron. Tak powstało tagliolini z cukiniami i prawdziwkami (lub innymi dowolnymi grzybami). Uczestnik 6. Edycji „MasterChefa” zapewnia, że smak tej potrawy zapewnia kosmiczne doznania.

Tagliolini Łagodny Las - przepis Matteo Brunettiego

Danie wegetariańskie, zawiera gluten.

Na 2 porcje.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 200 g prawdziwków lub podgrzybków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g makaronu tagliolini,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 20 g sera Parmigiano,
  • 20 g sera Pecorino Romano,
  • skórka z 1 limonki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól pieprz.

Jak zrobić makaron tagliolini?

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami. Pokrój grzyby w cienkie plastry.
  2. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oliwy, dodaj do niej rozgnieciony czosnek. Smaż minutkę na średnim ogniu, po czym dodaj grzyby i nastaw palnik na duży ogień.
  3. Smaż grzyby, aż przyrumienią się jak stek. Przypraw je solą i pieprzem.
  4. Odłóż je na chwilę na bok, a na tę samą patelnię wlej znowu trochę oliwy i na średnim ogniu usmaż cukinię.
  5. Przypraw ją od razu solą i pieprzem.
  6. Mieszaj i smaż. Mieszaj i smaż. Mieszaj i… smaż! Aż cukinia będzie miękka.
  7. W międzyczasie ugotuj makaron w posolonej wodzie. Gotowy makaron powinien być al dente.
  8. Odcedź go (nie wylewaj całej wody, to łzy bogów!) i przełóż makaron na patelnię. Wlej też na nią odrobinkę boskich łez, żeby powstał lekki sosik.
  9. Teraz dodaj grzyby, połowę posiekanej (równie boskiej) natki pietruszki i wymieszaj całość. Posyp startym serem Parmigiano i wymieszaj po raz ostatni.
  10. Gotowe danie wyłóż na talerze i posyp na koniec startym Pecorino Romano, pozostałą natką pietruszki oraz startą skórką z limonki.

Buon appetito!

Portret Matteo Brunettiego
Urodzony w Rzymie popularny kucharz, twórca internetowy i prezenter telewizyjny. Finalista 6. edycji programu „MasterChef”. Ambasador włoskiej kuchni, kultury i tradycji. Pojawia się w programach śniadaniowych i prężnie rozwija swoje media społecznościowe o treści kulinarne. Michał Lichtański

„Włoska uczta” Matteo Brunettiego – przepisy jak od włoskiej babci

Matteo Brunetti w swojej książce zbiera, to co znane we włoskiej kuchni np.: przepisy na pizzę, focaccię i sałatkę caprese, z nowoczesnym podejście widocznym w malinowym tiramisu. Widać, że jest pasjonatem gotowania, który okrasza klasyczne przepisy poczuciem humoru. Przykładem na to podejście jest umieszczenie sposobu na mozzarellę w karocy Kopciuszka albo znany z mediów społecznościowych przepis na pieczonego bakłażana (twojego byłego). Autor porządkuje to, co tradycyjne i dodaje swoje poczucie humoru tak dobrze znane obserwatorom z mediów społecznościowych.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis z książki „Włoska uczta” Matteo Brunettiego udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni