Kawa i lemoniada w jednym? Taka kawa to hit lata. Lemonade espresso to soczyste i energetyczne połączenie idealne na upały

Monika Góralska
Lemonade espresso to orzeźwiające połączenie kawy i lemoniady, które ochłodzi i doda energii w czasie letnich upałów.
Lemonade espresso to orzeźwiające połączenie kawy i lemoniady, które ochłodzi i doda energii w czasie letnich upałów. azerbaijan stockers/freepik.com
Już nie tonic espresso, a lemonade espresso podbija internet i kubki smakowe kawoszy i nie tylko. To zaskakujące połączenie kawy z lemoniadą smakuje naprawdę obłędnie, a do tego gasi pragnienie i dodaje energii w czasie letnich, leniwych dni. Espresso lemonade to napój idealny na upały. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kawę espresso z lemoniadą.

Spis treści

Lemonade espresso, znana również jako „lemon espresso”, to orzeźwiający i zaskakujący napój, który łączy kwasowość cytryny, słodycz syropu i intensywność kawy. To idealna propozycja na upalne dni! Skutecznie gasi pragnienie, nawadnia i orzeźwia w czasie upałów, a do tego smakuje niesamowicie.

Pamiętaj jednak, że kawa jest również moczopędna, dlatego pij ją z umiarem i w czasie gorących, letnich dni nawadniaj się również odpowiednią ilością czystej wody.

Przepis na lemonade espresso, czyli orzeźwiającą kawę z lemoniadą

Istnieje kilka wariantów tego napoju, ale podstawowa receptura jest prosta. Poniżej znajdziesz klasyczny przepis, który możesz modyfikować według własnych upodobań.

Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 1

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 30-60 ml mocnego espresso,

  • 100-150 ml zimnej wody (gazowanej lub niegazowanej),

  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,

  • 10-20 ml syropu cukrowego. Możesz go zrobić samodzielnie, rozpuszczając cukier w równej proporcji gorącej wody (np. 100 ml cukru na 100 ml wody),

  • kostki lodu,

  • opcjonalnie do dekoracji: plasterki cytryny, limonki, gałązka świeżej mięty.

Jak zrobić lemonade espresso?

  1. Zaparz espresso i odstaw je na chwilę, aby przestygło.

  2. Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu.

  3. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz syrop cukrowy. Następnie wlej zimną wodę.

  4. Możesz lekko zamieszać łyżeczką, aby połączyć składniki.

  5. Powoli dodaj espresso. Aby uzyskać efekt warstw (co wygląda bardzo efektownie), ustaw łyżkę tuż nad powierzchnią lemoniady i bardzo powoli wlej po niej espresso. Kawa, będąc gęstsza, powinna delikatnie osadzić się na wierzchu lub stworzyć piękną warstwę.

  6. Udekoruj plasterkiem cytryny, limonki lub gałązką mięty. Podawaj od razu i ciesz się orzeźwiającym smakiem. Smacznego!

Jesteśmy na Google News, aktywuj gwiazdkę, aby uwzględnić nas wśród ulubionych źródeł

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni