Nie lubisz fasolki po bretońsku? Wypróbuj wersję bolońską! Przepis na sycące danie z włoskim twistem. Szybko zagości w twoim menu

Gabriela Fedyk
Fasolka po bolońsku z pomidorami i ziołami to alternatywa dla dobrze znanej fasolki po bretońsku.
Fasolka po bolońsku z pomidorami i ziołami to alternatywa dla dobrze znanej fasolki po bretońsku. iaroshenko/123rf
Masz ochotę na treściwe danie, ale znudziła ci się fasolka po bretońsku? Spróbuj wersji z włoskim akcentem! Fasolka po bolońsku to aromatyczne połączenie duszonych warzyw, soczystych pomidorów i ziół, które przenosi dobrze znany przepis w zupełnie nowy wymiar smaku. Zrobisz raz i przepadniesz. Gwarantuję, że będziesz podjadać podczas gotowania.

Spis treści

Fasolka po bolońsku – przepis na sycące danie jednogarnkowe

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + moczenie fasoli

Ilość porcji: 3-4

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g białej fasoli (najlepiej dużej),

  • 500-600 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych,

  • 1 cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1 marchewka,

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

  • suszone grzyby (opcjonalnie),

  • sól i pieprz (do smaku),

  • bazylia i oregano (do smaku),

  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić fasolkę po bolońsku?

  1. Zacznij od namoczenia fasoli. Zalej ją ciepłą wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedź ją, zalej świeżą wodą, gotuj do miękkości, a na koniec odcedź.

  2. Przygotuj warzywa. Posiekaj drobno cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, a marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż wszystko razem, aż warzywa się zeszklą. Jeśli dodajesz grzyby, pokrój je w plastry i dorzuć do warzyw na patelni.

  3. Jeżeli chcesz użyć świeżych pomidorów, zalej je wrzątkiem na 30 sekund, potem zahartuj w zimnej wodzie i zdejmij skórkę. Jeśli chcesz, żeby sos był gęstszy, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dla intensywniejszego smaku możesz też wcześniej pomidory poddusić lub piec przez kilka minut – wtedy lepiej zagęszczą sos.

  4. Do podsmażonych warzyw dorzuć ugotowaną fasolę. Wlej pokrojone świeże pomidory lub z puszki, dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż smaki się połączą.

  5. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Et voilà! Smacznego!

Wskazówka:

Fasolka po bolońsku świetnie smakuje następnego dnia – wystarczy ją podgrzać. Możesz ją też zamrozić w porcjach na szybki obiad lub kolację. Dzięki temu będziesz mieć coś w zanadrzu, kiedy nie będziesz mieć czasu na gotowanie.

Z czym podawać fasolkę po bolońsku?

Fasolka po bolońsku to sycące danie jednogarnkowe, które możesz podawać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię ją jeść z kawałkiem dobrego pieczywa (np. z bagietką) i wyjadać nią sos do czystego talerza. Świetnie sprawdzi się też ryż lub kasza – bulgur lub bardziej swojska kasza jęczmienna lub kasza jaglana.

Chcesz bardziej włoski smak? Ugotuj makaron penne lub rurki. W lżejszej wersji możesz po prostu dodać odrobinę jogurtu naturalnego i dodać świeże zioła. Kremowej konsystencji doda parmezan lub starty ser żółty. Fasolkę po bolońsku warto przygotować dzień wcześniej, bo jeszcze lepiej smakuje dnia następnego.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni