Na obiad ugotuj makaron i połącz go z cukinią i boczkiem. Twoja rodzina będzie wniebowzięta. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Anna Daniluk
Wideo
od 7 lat
Masz ochotę na szybkie danie z makaronem? Wypróbuj przepis na smakowity makaron z cukinią i boczkiem. Orzeźwiający smak to zasługa połączenia soczystej cukinii z sokiem z cytryny i listkami bazylii. To danie najlepiej smakuje podane na gorąco, ale na zimno też będzie wyśmienite. Poznaj idealne sezonowe jedzenie na lato.

W skrócie

Zazwyczaj, gdy nie wiem, co ugotować na obiad, to robię danie z makaronem. W sezonie na cukinię często wybieram to warzywo i łączę z kawałkami mięsa. Może być to podsmażony kurczak, indyk, a nawet wołowina. Jednak oszczędność czasu gwarantuje użycie drobno pokrojonego boczku. W 20 minut możesz przygotować wyraziste danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.

Makaron z cukinią i boczkiem w ciemnym talerzu
Do makaronu z cukinią i boczkiem możesz dodać ugotowany mrożony groszek. freepik.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne

Przepis na makaron z cukinią i boczkiem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g makaronu pełnoziarnistego np.: penne,
  • 200 g cienkich plasterków boczku,
  • 1 duża cukinia lub 2 małe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • liście z 1/2 pęczka bazylii,
  • ser długo dojrzewający do posypania makaronu.

Jak zrobić makaron z cukinią i boczkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
  2. Pod koniec gotowania nadbierz około 1/2 szklanki wody z garnka.
  3. W tym czasie pokrój połowę cukinii na cienkie plasterki, a drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Dzięki temu zyskasz ciekawszą konsystencję.
  5. Boczek pokrój w plasterki, a następnie w kostkę.
  6. Na patelni o grubym dnie podgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię, boczek i przypraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Smaż ją przez 3 minuty, aż cukinia będzie miękka i rumiana. Przełóż ją na talerz.
  8. Następnie wlej oliwę z oliwek, wsyp startą cukinię na dużych oczkach, dodaj posiekany czosnek, cebulę i sok z cytryny.
  9. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
  10. Wymieszaj, wlej wodę z gotowania penne i wsyp ugotowany makaron.
  11. Dodaj podsmażone plastry cukinii razem z boczkiem, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  12. Powinien powstać lśniący sos.
  13. Przed podaniem do makaronu z cukinią i boczkiem wsyp większość posiekanych listków bazylii.
  14. Kilkoma udekoruj porcje na talerzach tuż przed podaniem i posyp startym serem długo dojrzewającym.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni