Spis treści
Makaron z sosem? To nie takie proste!
Kuchnia włoska to bogactwo dań przyrządzanych z dodatkiem makaronu. Jednak każdy z makaronów ma swoje konkretne przeznaczenie. Włosi wyróżniają aż 70 rodzajów makaronu i starannie dopasowuję każdy z nich do odpowiedniego sosu. Na przykład wśród sosów pomidorowych, które warto łączyć z makaronem, można znaleźć np.:
- sos arrabiata – pikantny sos pomidorowy z dodatkiem papryczki chili i dużej ilości czosnku
- sos puttanesca – passata pomidorowa łączona jest z anchois (słonymi sardelami) kaparami i oliwkami.
- sos bolognese – we Włoszech nie istnieje danie nazywane „spaghetti bolognese”. Zostało ono rozpowszechnione najprawdopodobniej w Stanach Zjednoczonych. Oryginalnie w Bolonii podaje się makaron tagliatelle z mięsnym ragu.
Różne rodzaje makaronu
Makaron włoski i jego liczne rodzaje to prawdziwe pole do popisu dla niejednego kucharza. W Polsce najczęściej sięgamy po spaghetti. Jednak warto rozszerzyć swoje zainteresowanie o pozostałe rodzaje włoskiej pasty.