Spis treści
Makaron z sosem? To nie takie proste!
Kuchnia włoska to bogactwo dań przyrządzanych z dodatkiem makaronu. Jednak każdy z makaronów ma swoje konkretne przeznaczenie. Włosi wyróżniają aż 70 rodzajów makaronu i starannie dopasowuję każdy z nich do odpowiedniego sosu. Na przykład wśród sosów pomidorowych, które warto łączyć z makaronem, można znaleźć np.:
- sos arrabiata – pikantny sos pomidorowy z dodatkiem papryczki chili i dużej ilości czosnku
- sos puttanesca – passata pomidorowa łączona jest z anchois (słonymi sardelami) kaparami i oliwkami.
- sos bolognese – we Włoszech nie istnieje danie nazywane „spaghetti bolognese”. Zostało ono rozpowszechnione najprawdopodobniej w Stanach Zjednoczonych. Oryginalnie w Bolonii podaje się makaron tagliatelle z mięsnym ragu.
Różne rodzaje makaronu
Makaron włoski i jego liczne rodzaje to prawdziwe pole do popisu dla niejednego kucharza. W Polsce najczęściej sięgamy po spaghetti. Jednak warto rozszerzyć swoje zainteresowanie o pozostałe rodzaje włoskiej pasty.
Długie, cienkie makarony świetnie łączą się z zupami. Krótkie lub spłaszczone używane są do cięższych sosów. Domowe zapiekanki makaronowe będą świetnie smakować z dużą pastą, np.: muszlami, które można dowolne faszerować. Przybliżamy zastosowanie najpopularniejszych rodzajów makaronu.
Penne to podłużny makaron ukośnie ścięty z obu stron. Znakomicie sprawdza się do cięższych sosów białych na bazie beszamelu lub śmietany. W pusty środek makaronu idealnie wnikają sosy mięsne lub z kawałkami grzybów, orzechów lub warzyw. Rowki znajdujące się na makaronie przytrzymują sos, który mógłby zbyt łatwo spłynąć, gdyby powierzchnia była gładka.
Tagliatelle to długi makaron o porowatej strukturze. Włosi mieszkający w Bolonii stosują go do przyrządzania ragu alla bolognese, które składa się z mięsa wołowego, pancetty, warzyw, białego wina i pełnotłustego mleka. Podobnie jak w przypadku penne tagliatelle sprawi, że kawałki mięsa przyczepią się do włoskiej pasty.
Spaghetti to podłużny smukły makaron, który najczęściej poznajemy jako pierwszy. Świetnie sprawdza się w sosach na bazie jajek, tak jak w przypadku włoskiej carbonary lub pomidorów doprawionych szczyptą cynamonu.
Gotuj smacznie i zdrowo!

Kela
Kela Cookie Szpatułka Kuchenna 26,5Cm Stal Nierdzewna + Silikon ...

Staub
Staub Podkładka Drewniana Pod Garnki Z Rdzeniem Magnetycznym 29 X ...
Orzo to drobny makaron przypominający kształtem ziarenka ryżu. Nazwa orzo po polsku oznacza jęczmień. Ten rodzaj makaronu dodaje się do zup lub sałatek. Szczególnie warto sięgnąć po grillowane warzywa z serem halloumi.
Rigatoni to krótki makaron o porowatym wierzchu. Świetnie smakuje podany z sosem na bazie czosnku i oliwy. Albo wymieszany z pesto bazyliowym. We Włoszech często podaje się go jako pasta alla norma z bakłażanem, pomidorami i słoną ricottą.
Makaron – składniki
Warto wiedzieć, że podstawowy makaron włoski przygotowywany jest z mąki typu 00 i świeżych żółtek. Większość rodzajów makaronu wykonuje się z ciasta jajecznego i nadaje im pożądany kształt. Warto wiedzieć, jakie będzie przeznaczenie ciasta makaronowego, aby wykroić jego odpowiednią formę.
Źrodło:
- „Pastaman. Sztuka robienia makaronu krok po kroku” Mateo Zielonka, Wydawnictwo Buchmann
- „Italia do zjedzenia” Bartek Kieżun, Wydawnictwo Buchmann
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Może czas na nowę patelnię?

Tefal
Tefal Easy Chef G2700772 30 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Kolor:…

Tefal
Tefal Simplissima 24 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

Tefal
Tefal Simplissima 30 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

Gerlach
Gerlach First 20 cm
Kolor:czarny;Możliwość mycia w zmywarce:nie;Możliw…

zwieger
Klassiker 24 cm Patelnia ZWIEGER
patelnia o średnicy 24 cm, wykonana z wysokiej jak…

Zwieger
Zwieger Obsidian 28 cm - patelnia grillowa
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Gwaran…

Lamart
Lamart Rock LT1144
Gwarancja:36 miesięcy;Kolor:czarny;Możliwość stoso…

Lamart
Lamart Flint LT1191
Gwarancja:36 miesięcy;Kolor:szary;Możliwość stosow…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie