Makaron ma różne rodzaje i zastosowania. Spaghetti, penne i lazania - do czego najlepiej używać różnych rodzajów makaronu?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
We Włoszech znanych jest około 70 rodzajów makaronu i niemal każdy pasuje najlepiej do innego rodzaju sosu.
We Włoszech znanych jest około 70 rodzajów makaronu i niemal każdy pasuje najlepiej do innego rodzaju sosu. 123rf.com/beats1, zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Kuchnia włoska wielu osobom kojarzy się z różnorodnymi daniami makaronowymi. Niewiele osób pamięta jednak, że różne rodzaje makaronu przeznaczone są do konkretnych rodzajów sosu. Ciekawostką jest na przykład to, że makaron spaghetti wcale nie jest polecany do mięs. Zobacz, jak łączyć rodzaje makaronu z konkretnymi sosami.

Spis treści

Makaron z sosem? To nie takie proste!

Kuchnia włoska to bogactwo dań przyrządzanych z dodatkiem makaronu. Jednak każdy z makaronów ma swoje konkretne przeznaczenie. Włosi wyróżniają aż 70 rodzajów makaronu i starannie dopasowuję każdy z nich do odpowiedniego sosu. Na przykład wśród sosów pomidorowych, które warto łączyć z makaronem, można znaleźć np.:

  • sos arrabiata – pikantny sos pomidorowy z dodatkiem papryczki chili i dużej ilości czosnku
  • sos puttanesca – passata pomidorowa łączona jest z anchois (słonymi sardelami) kaparami i oliwkami.
  • sos bolognese – we Włoszech nie istnieje danie nazywane „spaghetti bolognese”. Zostało ono rozpowszechnione najprawdopodobniej w Stanach Zjednoczonych. Oryginalnie w Bolonii podaje się makaron tagliatelle z mięsnym ragu.

Różne rodzaje makaronu

Makaron włoski i jego liczne rodzaje to prawdziwe pole do popisu dla niejednego kucharza. W Polsce najczęściej sięgamy po spaghetti. Jednak warto rozszerzyć swoje zainteresowanie o pozostałe rodzaje włoskiej pasty.

Długie, cienkie makarony świetnie łączą się z zupami. Krótkie lub spłaszczone używane są do cięższych sosów. Domowe zapiekanki makaronowe będą świetnie smakować z dużą pastą, np.: muszlami, które można dowolne faszerować. Przybliżamy zastosowanie najpopularniejszych rodzajów makaronu.

Penne to podłużny makaron ukośnie ścięty z obu stron. Znakomicie sprawdza się do cięższych sosów białych na bazie beszamelu lub śmietany. W pusty środek makaronu idealnie wnikają sosy mięsne lub z kawałkami grzybów, orzechów lub warzyw. Rowki znajdujące się na makaronie przytrzymują sos, który mógłby zbyt łatwo spłynąć, gdyby powierzchnia była gładka.

Tagliatelle to długi makaron o porowatej strukturze. Włosi mieszkający w Bolonii stosują go do przyrządzania ragu alla bolognese, które składa się z mięsa wołowego, pancetty, warzyw, białego wina i pełnotłustego mleka. Podobnie jak w przypadku penne tagliatelle sprawi, że kawałki mięsa przyczepią się do włoskiej pasty.

Spaghetti to podłużny smukły makaron, który najczęściej poznajemy jako pierwszy. Świetnie sprawdza się w sosach na bazie jajek, tak jak w przypadku włoskiej carbonary lub pomidorów doprawionych szczyptą cynamonu.

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #2

Gadget Master

Giftworld Foremka Na Lód/Czekoladę Marycha

38,77 zł19,90 zł-49%
miejsce #3

Brabantia

Brabantia Essential Chochla Do Zupy Biała (400568)

60,00 zł35,00 zł-42%
miejsce #4

Tescoma

Tescoma tasak 17cm azza 884544

139,99 zł102,00 zł-27%
miejsce #5

WMF

Wmf Nuova Chochla Do Zupy (1291736040)

99,99 zł87,12 zł-13%
miejsce #8

De Buyer

De Buyer Fkoofficium Łopatka Giętka 31 Cm (D423500)

107,26 zł105,00 zł
miejsce #9

Mcusta Zanmai

Zestaw noży Mcusta Limited "White Tiger" 28

24 900,00 zł24 899,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Orzo to drobny makaron przypominający kształtem ziarenka ryżu. Nazwa orzo po polsku oznacza jęczmień. Ten rodzaj makaronu dodaje się do zup lub sałatek. Szczególnie warto sięgnąć po grillowane warzywa z serem halloumi.

Rigatoni to krótki makaron o porowatym wierzchu. Świetnie smakuje podany z sosem na bazie czosnku i oliwy. Albo wymieszany z pesto bazyliowym. We Włoszech często podaje się go jako pasta alla norma z bakłażanem, pomidorami i słoną ricottą.

Makaron – składniki

Warto wiedzieć, że podstawowy makaron włoski przygotowywany jest z mąki typu 00 i świeżych żółtek. Większość rodzajów makaronu wykonuje się z ciasta jajecznego i nadaje im pożądany kształt. Warto wiedzieć, jakie będzie przeznaczenie ciasta makaronowego, aby wykroić jego odpowiednią formę.

Źrodło:

  • „Pastaman. Sztuka robienia makaronu krok po kroku” Mateo Zielonka, Wydawnictwo Buchmann
  • „Italia do zjedzenia” Bartek Kieżun, Wydawnictwo Buchmann

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie