W skrócie
W trakcie przygotowania tarty limonkowej najważniejsze jest, aby zachować równowagę pomiędzy słodkim i kwaśnym smakiem. Dla zwiększenia kontrastu smakowego do kremu limonkowego można dodać szczyptę soli. Ważne, aby dokładnie umyć i sparzyć skórkę limonki. Przepis na ciasto limonkowe nie potrzebuje żelatyny. Skondensowane mleko słodzone połączone ze śmietanką i sokiem z limonek zaczyna gęstniećt, tworząc apetyczny krem. Przepis nie należy do dietetycznych. Idealny deser dla łasuchów lubiących bardzo słodkie smaki.
Kliknij naszą galerię, aby zobaczyć składniki tarty limonkowej bez pieczenia
Key lime pie – przepis na tartę limonkową bez pieczenia
Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut + 6 godzin na chłodzenie w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g herbatników,
- 100 g masła,
- 4 limonki,
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
- 260 ml śmietanki 36%.
Opcjonalnie:
- 20 g niesolonych pistacji,
- 30 g uprażonych płatki migdałów,
- szczypta soli.
Jak zrobić key lime pie? Przepis krok po kroku
Przygotowanie:
- Herbatniki trzeba rozkruszyć za pomocą robota kuchennego. Ciastka mają osiągnąć konsystencję drobnego pyłu.
- Masło należy rozpuścić w garnku i dolać do rozdrobnionych ciastek. Całość należy chwilę mieszać, aż otrzyma się konsystencję mokrego piasku.
- Masę ciasteczkową należy przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie i bokach papierem do pieczenia.
- Ciastka rozprowadzamy po spodzie za pomocą łyżki i wyrównujemy. Tortownicę wkładamy do lodówki na około 20 minut.
- W tym czasie należy przygotować krem limonkowy. Do garnka wlewamy schłodzoną śmietankę, mleko skondensowane i sok wyciśnięty z limonek.
- Składniki podgrzewamy na małym ogniu i od czasu do czasu mieszamy. Po paru minutach krem zacznie gęstnieć. Wtedy trzeba wsypać skórkę otartą z limonek. Opcjonalnie można dodać szczyptę soli.
- Masę śmietankowo-limonkową należy odstawić do ostudzenia.
- Gdy będzie już miała temperaturę pokojową, przelewamy ją na schłodzony ciasteczkowy spód.
- Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin.
- Po tym czasie ciasto można udekorować posiekanymi pistacjami lub uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.
Tarta limonkowa Ernesta Hemingwaya
Popularny amerykański noblista Ernest Hemingway mieszkał przez dekadę w miejscowości Key West, w stanie Floryda. Specjalnością tych terenów jest ciasto limonkowe key lime pie. W Stanach Zjednoczonych istnieje wiele wersji tego deseru oraz sposobów jego podania. Deser obowiązkowo składa się z kruchego spodu i kremu limonkowego ze startą skórką zielonego cytrusa.
Ernest Hemingway był smakoszem tego wypieku do tego stopnia, że co roku 21 lipca (w rocznicę jego urodzin) organizuje się konkurs na sobowtóra pisarza. Wydarzeniem towarzyszącym jest plebiscyt na najlepsze ciasto limonkowe.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?