W skrócie
Kim jest Svetlana Ovsyankina?
Autorka książki „Fit przepisy od baletnicy. Sezonowo” pochodzi z Rosji. Gdy miała 4 lata, zaczęła ćwiczyć gimnastykę artystyczną, a w wieku 10 lat rozpoczęła swoją przygodę z baletem. W Polsce mieszka i pracuje od ponad dekady. W swoich profilach na mediach społecznościowych pokazuje urywki z codzienności i przedstawia zdrowe przepisy. Na Instagramie walczy też z mitami dotyczącymi odżywiania baletnic.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia
- Książka z przepisami na zdrowe, pyszne posiłki bez wyrzeczeń... Dania, które są odchudzone i pozbawione chemii, a smakują nadal wspaniale. I wszystko jak zawsze wykonane jest z ogólnodostępnych składników. Dodatkowo do każdego przepisu podane są wartości odżywcze. Ta książka różni się od poprzedniej motywem przewodnim: jedz sezonowo! Od czasu, kiedy zaczęłam interesować się zdrowym gotowaniem, sezonowe produkty weszły do mojego menu – pisała we wstępie.
„Fit przepisy od baletnicy. Sezonowo” - fit przepisy na cały rok
Książka podzielona jest nie tylko na sezony wyznaczone przez pory roku, ale także przez święta. Dlatego znaleźć można przepisy na fit minipączki albo świąteczne pierniczki. Przepisy na dania w poszczególnych rozdziałach są też przeplatane przydatnymi poradami. Autorka podpowiada, jak wybrać mleczko kokosowe albo jak zużyć mniej oleju przy smażeniu.
Makaron z cukinii – przepis na danie
W rozdziale poświęconym posiłkom przygotowywanym w lecie znaleźć można przepis na makaron z cukinii i marchewki. Autorka poleca zrobić go jako dodatek do mięsa lub jeść z serem.
Przepis na makaron z cukinii i marchewki
[2 porcje, wartość odżywcza na 100 g to 103 kcal / 2,4 g białka / 4 g tłuszczu / 14,3 g węglowodanów]
Składniki:
- 150 g cukinii,
- 100 g marchewki,
- 100 g makaronu ryżowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 60 g cebuli,
- 10 g oliwy,
- 100 ml wody,
- 60 g sera pleśniowego,
- sól i pieprz, papryka słodka i ostra do smaku,
- około 2 łyżek posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić makaron z cukinii i marchewki?
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
- Przepłukać zimną wodą – dzięki temu makaron się nie skleja.
- Cebulę pokroić w piórka. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce spirali lub pokroić w cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw.
- Na oliwie, na małym ogniu, obsmażyć warzywa. Dodać wodę, doprawić. Dusić pod przykryciem około 5 minut.
- Warzywa muszą pozostać al dente.
- Dodać makaron, czosnek wyciśnięty przez praskę, natkę, wymieszać.
- Podawać z pokrojonym serem pleśniowym.
Co zrobić z cukinii?
Jeśli masz w zanadrzu duże ilości cukinii, to polecamy skorzystać z różnorodnych przepisów. Cukinię można podawać na słodko i na słono. Oto kilka przepisów z cukinią w roli głównej, które można zrobić na obiad i na podwieczorek.
- kwiaty cukinii w cieście,
- krem z cukinii z migdałami,
- leczo z cukinii,
- czekoladowe ciasto z cukinii,
- kremowe risotto z cukinią i boczkiem.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Wydawnictwa Pascal.
Makaron z cukinii w wersji fit. Popularna baletnica dzieli s...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Marka tefal w najlepszych cenach

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?